Η συνταγή είναι από τον κ. Aλέξανδρο Ρίζο, Ιδιοκτήτης, Αρτοποιός, Ρίζος Ελαία
Στο μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους. Στο τέλος ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά ένα-ένα.
Ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας να μην υπάρχουν σβώλοι στο ζυμάρι. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ζελατίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε μόνα τους τα βερίκοκα να πάρουν βράση. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη (250γρ.), το λοβό της βανίλιας και την αρμπαρόριζα και τα αφήνουμε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.
Όταν καραμελώσει το βερίκοκο (>110°C), προσθέτουμε τη ζάχαρη (50γρ.) ανακατεμένη με την πηκτίνη και ανακατεύουμε καλά. Συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία αναποδογυρίζουμε.
Ανοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε στρογγυλό ταψάκι καλύπτοντας και τα τοιχώματα, προσθέτουμε τη μαρμελάδα, και σκεπάζουμε με πλέγμα από λωρίδες ζύμης παρόμοιου πάχους.
Ψήνουμε στους 200°C για 35 λεπτά περίπου, πάντα ανάλογα με το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Ingredients
Directions
Στο μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους. Στο τέλος ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά ένα-ένα.
Ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας να μην υπάρχουν σβώλοι στο ζυμάρι. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ζελατίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε μόνα τους τα βερίκοκα να πάρουν βράση. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη (250γρ.), το λοβό της βανίλιας και την αρμπαρόριζα και τα αφήνουμε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.
Όταν καραμελώσει το βερίκοκο (>110°C), προσθέτουμε τη ζάχαρη (50γρ.) ανακατεμένη με την πηκτίνη και ανακατεύουμε καλά. Συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία αναποδογυρίζουμε.
Ανοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε στρογγυλό ταψάκι καλύπτοντας και τα τοιχώματα, προσθέτουμε τη μαρμελάδα, και σκεπάζουμε με πλέγμα από λωρίδες ζύμης παρόμοιου πάχους.
Ψήνουμε στους 200°C για 35 λεπτά περίπου, πάντα ανάλογα με το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και μέχρι να ροδίσει η ζύμη.