Πάστα Φλώρα

Η συνταγή είναι από τον κ. Aλέξανδρο Ρίζο, Ιδιοκτήτης, Αρτοποιός, Ρίζος Ελαία

Yields1 Serving
ΖΥΜΗ
 1200 g Αλεύρι μαλακό ή ζαχαροπλαστικής
 600 g κρύο Βούτυρο 82%
 5 g Αλάτι
 300 g Ζάχαρη
 3 Αυγά
 140 g Γάλα
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
 1000 g Βερίκοκα (ή ροδάκινα) πλυμένα και καθαρισμένα
 250 g Ζάχαρη
 1 Βανίλια λοβό
 50 g Ζάχαρη
 15 g Πηκτίνη (προαιρετικά)
 Λίγη Αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
ΖΥΜΗ
1

Στο μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους. Στο τέλος ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά ένα-ένα.

2

Ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας να μην υπάρχουν σβώλοι στο ζυμάρι. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ζελατίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
3

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε μόνα τους τα βερίκοκα να πάρουν βράση. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη (250γρ.), το λοβό της βανίλιας και την αρμπαρόριζα και τα αφήνουμε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.

4

Όταν καραμελώσει το βερίκοκο (>110°C), προσθέτουμε τη ζάχαρη (50γρ.) ανακατεμένη με την πηκτίνη και ανακατεύουμε καλά. Συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία αναποδογυρίζουμε.

ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
5

Ανοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε στρογγυλό ταψάκι καλύπτοντας και τα τοιχώματα, προσθέτουμε τη μαρμελάδα, και σκεπάζουμε με πλέγμα από λωρίδες ζύμης παρόμοιου πάχους.

6

Ψήνουμε στους 200°C για 35 λεπτά περίπου, πάντα ανάλογα με το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

Ingredients

ΖΥΜΗ
 1200 g Αλεύρι μαλακό ή ζαχαροπλαστικής
 600 g κρύο Βούτυρο 82%
 5 g Αλάτι
 300 g Ζάχαρη
 3 Αυγά
 140 g Γάλα
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
 1000 g Βερίκοκα (ή ροδάκινα) πλυμένα και καθαρισμένα
 250 g Ζάχαρη
 1 Βανίλια λοβό
 50 g Ζάχαρη
 15 g Πηκτίνη (προαιρετικά)
 Λίγη Αρμπαρόριζα (προαιρετικά)

Directions

ΖΥΜΗ
1

Στο μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους. Στο τέλος ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά ένα-ένα.

2

Ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας να μην υπάρχουν σβώλοι στο ζυμάρι. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ζελατίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
3

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε μόνα τους τα βερίκοκα να πάρουν βράση. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη (250γρ.), το λοβό της βανίλιας και την αρμπαρόριζα και τα αφήνουμε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.

4

Όταν καραμελώσει το βερίκοκο (>110°C), προσθέτουμε τη ζάχαρη (50γρ.) ανακατεμένη με την πηκτίνη και ανακατεύουμε καλά. Συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία αναποδογυρίζουμε.

ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
5

Ανοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε στρογγυλό ταψάκι καλύπτοντας και τα τοιχώματα, προσθέτουμε τη μαρμελάδα, και σκεπάζουμε με πλέγμα από λωρίδες ζύμης παρόμοιου πάχους.

6

Ψήνουμε στους 200°C για 35 λεπτά περίπου, πάντα ανάλογα με το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

Notes

Πάστα Φλώρα

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.