Προζυμένιο Ζαγοράς

Συνεχίζουμε την αναδρομή μας στα καλύτερα προζυμένια ψωμιά ανά την Ελλάδα και αυτή τη φορά θα κάνουμε μια στάση στη Ζαγορά, για ένα ιδιαίτερο ψωμί, που στην αυθεντική του μορφή το είδα ψημένο σε ξυλόφουρνο. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής με πάσες και πανιά, η αργή αρτοποίηση αλλά και η ιδιαίτερη γεύση του ψωμιού αυτού. Είναι ένα ψωμί βαρύ, με άριστη διατηρησιμότητα και ελαφρώς υπόξινη γεύση. Η παραγωγή απαιτεί μόνο ένα αλεύρι κίτρινο από σκληρό στάρι, το χρώμα της ψίχας, λόγω της αργής ωρίμανσης αλλά και του προζυμιού, κίτρινη καθώς και η κόρα αρκετά σκούρα, λόγω του ψησίματος σε ξυλόφουρνο.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΠΡΟΖΥΜΗΣ
 3 kg αλεύρι Τ.70% απαλό
 200 g σίκαλη χονδροαλεσμένη
 3 kg νερό στους 20 βαθμούς κελσίου
 100 g μέλι βανίλια ελάτου
 1 kg αλεύρι Τ.70% απαλό
 600 g νερό
ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
 10 kg αλεύρι κίτρινο
 160 g αλάτι
 50 g μέλι
 100 g ελαιόλαδο
 4 kg προζύμη
 5700 g νερό στους 15 βαθμούς.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΖΥΜΗΣ
1

Αποπειράθηκα χρήση και άλλων αλεύρων, όπως εβδομηντάρι αλλά το καλύτερο αποτέλεσμα είναι όπως σας το παρουσιάζουμε, δηλαδή μόνο με κίτρινο αλεύρι. Στο ψωμί αυτό δε χρησιμοποιούμε καθόλου μαγιά, παρά μόνο προζύμη. Η μέθοδος παραγωγής της προζύμης είναι αρκετά απλή και εύκολη.
Παίρνουμε 3 κιλά αλεύρι Τ.70% απαλό και 200 γρ. σίκαλη χονδροαλεσμένη. Προσθέτουμε 3 κιλά νερό στους 20 βαθμούς κελσίου και 100 γραμμάρια μέλι βανίλια ελάτου. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε αυτό το μίγμα σκεπασμένο με πανί και χωρίς να το μετακινούμε για 48 ώρες. Μετά προσθέτουμε άλλο ένα κιλό αλεύρι Τ.70% απαλό και 600 γρ. νερό. Κατόπιν, το αφήνουμε άλλες 48 ώρες να ωριμάσει. Στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέρος στο ψωμί που θα φτιάξουμε και ένα μέρος να το αναπιάσουμε για την επόμενη μέρα. Δείγμα ότι το προζύμι είναι έτοιμο αποτελεί η δημιουργία φυσαλίδων καθώς και η διόγκωση αυτού.

2

Μεγάλη σημασία να δώσουμε στην καθαριότητα των σκευών που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς και να μην επιμολυνθεί το προζύμι μας με ζυμάρια με μαγιά. Η προζύμη διατηρείται πολύ καλά και στο ψυγείο αρκεί να έχουμε το κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο και τουλάχιστον για 3 ημέρες χωρίς να την αναπιάσουμε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
3

Χρησιμοποιούμε μέλι ή και ζάχαρη αν θέλουμε, για να δώσουμε τροφή στο προζύμι και αυτό είναι πολύ σημαντικό και στην τελική γεύση του ψωμιού αυτού. Ζυμώνουμε σε αργό ζυμωτήριο, για 30 λεπτά, γαλακτίζοντας το ζυμάρι. Η προσθήκη της προζύμης γίνεται 10 λεπτά μετά από την έναρξη του ζυμώματος. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 45 λεπτά μέσα στο ζυμωτήριο και κατόπιν ξαναζυμώνουμε για 2 λεπτά. Βγάζουμε στον πάγκο και τεμαχίζουμε κομμάτια του κιλού. Ξεκουράζουμε άλλα 20 λεπτά και έπειτα πλάθουμε σε καρβέλι ή φραντζόλα.

4

Πασπαλίζουμε τα πανιά στις πάσες με αλεύρι και αποθέτουμε τα ζυμάρια με τη ραφή προς τα πάνω να τη βλέπουμε. Αντί για πάσες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψάθινα καλάθια ή μπαμπού, που είναι γι’ αυτή τη δουλειά. Τοποθετούμε τις πάσες τη μία πάνω στην άλλη, για να γίνουν τα ζυμάρια χωρίς να πετσιάσουν ή σκεπάζουμε τα καλάθια μας με πανιά. Δε χρησιμοποιούμε στόφα το καλοκαίρι. Μετά από 2,5 με 3 ώρες το ψωμί μας είναι έτοιμο για φούρνισμα.

5

Ξεσκεπάζουμε και προσεχτικά, τουμπάρουμε στις λαμαρίνες με ελάχιστο αλεύρι ή στο τελάρο ή απευθείας στο φτυάρι, για τους μερακλήδες του είδους. Ψήνουμε στους 210 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά, με ελάχιστη χρήση ατμού. Όταν ξεφουρνίσουμε, στοιβάζουμε τα καρβέλια όρθια να κρυώσουν καλά, τουλάχιστον για 30 λεπτά πριν τα μετακινήσουμε στο ράφι.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΠΡΟΖΥΜΗΣ
 3 kg αλεύρι Τ.70% απαλό
 200 g σίκαλη χονδροαλεσμένη
 3 kg νερό στους 20 βαθμούς κελσίου
 100 g μέλι βανίλια ελάτου
 1 kg αλεύρι Τ.70% απαλό
 600 g νερό
ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
 10 kg αλεύρι κίτρινο
 160 g αλάτι
 50 g μέλι
 100 g ελαιόλαδο
 4 kg προζύμη
 5700 g νερό στους 15 βαθμούς.

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΖΥΜΗΣ
1

Αποπειράθηκα χρήση και άλλων αλεύρων, όπως εβδομηντάρι αλλά το καλύτερο αποτέλεσμα είναι όπως σας το παρουσιάζουμε, δηλαδή μόνο με κίτρινο αλεύρι. Στο ψωμί αυτό δε χρησιμοποιούμε καθόλου μαγιά, παρά μόνο προζύμη. Η μέθοδος παραγωγής της προζύμης είναι αρκετά απλή και εύκολη.
Παίρνουμε 3 κιλά αλεύρι Τ.70% απαλό και 200 γρ. σίκαλη χονδροαλεσμένη. Προσθέτουμε 3 κιλά νερό στους 20 βαθμούς κελσίου και 100 γραμμάρια μέλι βανίλια ελάτου. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε αυτό το μίγμα σκεπασμένο με πανί και χωρίς να το μετακινούμε για 48 ώρες. Μετά προσθέτουμε άλλο ένα κιλό αλεύρι Τ.70% απαλό και 600 γρ. νερό. Κατόπιν, το αφήνουμε άλλες 48 ώρες να ωριμάσει. Στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέρος στο ψωμί που θα φτιάξουμε και ένα μέρος να το αναπιάσουμε για την επόμενη μέρα. Δείγμα ότι το προζύμι είναι έτοιμο αποτελεί η δημιουργία φυσαλίδων καθώς και η διόγκωση αυτού.

2

Μεγάλη σημασία να δώσουμε στην καθαριότητα των σκευών που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς και να μην επιμολυνθεί το προζύμι μας με ζυμάρια με μαγιά. Η προζύμη διατηρείται πολύ καλά και στο ψυγείο αρκεί να έχουμε το κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο και τουλάχιστον για 3 ημέρες χωρίς να την αναπιάσουμε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
3

Χρησιμοποιούμε μέλι ή και ζάχαρη αν θέλουμε, για να δώσουμε τροφή στο προζύμι και αυτό είναι πολύ σημαντικό και στην τελική γεύση του ψωμιού αυτού. Ζυμώνουμε σε αργό ζυμωτήριο, για 30 λεπτά, γαλακτίζοντας το ζυμάρι. Η προσθήκη της προζύμης γίνεται 10 λεπτά μετά από την έναρξη του ζυμώματος. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 45 λεπτά μέσα στο ζυμωτήριο και κατόπιν ξαναζυμώνουμε για 2 λεπτά. Βγάζουμε στον πάγκο και τεμαχίζουμε κομμάτια του κιλού. Ξεκουράζουμε άλλα 20 λεπτά και έπειτα πλάθουμε σε καρβέλι ή φραντζόλα.

4

Πασπαλίζουμε τα πανιά στις πάσες με αλεύρι και αποθέτουμε τα ζυμάρια με τη ραφή προς τα πάνω να τη βλέπουμε. Αντί για πάσες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψάθινα καλάθια ή μπαμπού, που είναι γι’ αυτή τη δουλειά. Τοποθετούμε τις πάσες τη μία πάνω στην άλλη, για να γίνουν τα ζυμάρια χωρίς να πετσιάσουν ή σκεπάζουμε τα καλάθια μας με πανιά. Δε χρησιμοποιούμε στόφα το καλοκαίρι. Μετά από 2,5 με 3 ώρες το ψωμί μας είναι έτοιμο για φούρνισμα.

5

Ξεσκεπάζουμε και προσεχτικά, τουμπάρουμε στις λαμαρίνες με ελάχιστο αλεύρι ή στο τελάρο ή απευθείας στο φτυάρι, για τους μερακλήδες του είδους. Ψήνουμε στους 210 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά, με ελάχιστη χρήση ατμού. Όταν ξεφουρνίσουμε, στοιβάζουμε τα καρβέλια όρθια να κρυώσουν καλά, τουλάχιστον για 30 λεπτά πριν τα μετακινήσουμε στο ράφι.

Notes

Προζυμένιο Ζαγοράς

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.