fbpx
ΕλιόψωμοBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από την κ. Αστέρω Στρατάκη, Astérisque
Άρτος Χωριάτικος, Παραδοσιακός, ζυμωμένος στο χέριBy Fresh Bakery TeamΤο Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο στο χέρι, ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής μας, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Αρτοποιία” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του π. Φιλαρέτου Χριστιά Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Τσεμπέρη Αντωνίου Τεχνολόγου Τροφίμων. Το Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί χάνεται στα βάθη των αιώνων και της παράδοσης. Είναι το ψωμί το οποίο το ζύμωνε η κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά 2-3 φορές την εβδομάδα προκειμένου να θρέψει την οικογένειά της. Η συνταγή του μπορεί να διαφέρει από τόπο σε τόπο στον ελλαδικό χώρο και οφείλεται τόσο στα στάρια που υπήρχαν σε κάθε περιοχή (μαλακά, σκληρά, ή και τα δύο) όσο και στην παραγωγή και άλλων καρπών ή δημητριακών σπόρων που μπορούσαν να παράγουν αλεύρι, π.χ. βλέπουμε προσμίξεις με καλαμποκάλευρο, αλεύρι σίκαλης, κριθαριού και άλλων.
Ψωμί ΧαλκίδαςBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Ευβοίας
Ψωμί Κρήτης, ΜυγάδιBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον κ. Βασίλη Δαφέρμο - Αγγελάκη, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών N. Ηρακλείου
Ψωμί πολύσποροBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον αρτοποιό Γρηγόρη Ρεμούνδο
1 2 3 8
Ψωμί
Άρτος Χωριάτικος, Παραδοσιακός, ζυμωμένος στο χέρι

Άρτος Χωριάτικος, Παραδοσιακός, ζυμωμένος στο χέρι

Το Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο στο χέρι, ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής μας, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Αρτοποιία” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του π. Φιλαρέτου Χριστιά Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Τσεμπέρη Αντωνίου Τεχνολόγου Τροφίμων.

Το Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί χάνεται στα βάθη των αιώνων και της παράδοσης. Είναι το ψωμί το οποίο το ζύμωνε η κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά 2-3 φορές την εβδομάδα προκειμένου να θρέψει την οικογένειά της. Η συνταγή του μπορεί να διαφέρει από τόπο σε τόπο στον ελλαδικό χώρο και οφείλεται τόσο στα στάρια που υπήρχαν σε κάθε περιοχή (μαλακά, σκληρά, ή και τα δύο) όσο και στην παραγωγή και άλλων καρπών ή δημητριακών σπόρων που μπορούσαν να παράγουν αλεύρι, π.χ. βλέπουμε προσμίξεις με καλαμποκάλευρο, αλεύρι σίκαλης, κριθαριού και άλλων.

Σμιγάδι, παραδοσιακό ψωμί της Μάνης

Σμιγάδι, παραδοσιακό ψωμί της Μάνης

από τον κ. ΝΙΚΟ ΜΑΖΗ, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Λακωνίας

Το παραδοσιακό ψωμί «σμιγάδι» παράγεται στη Μάνη εδώ και πολλούς αιώνες και αποτελείται από μισή ποσότητα σιτάρι και μισή ποσότητα κριθάρι, γιατί ο τόπος παρήγαγε κριθάρι και όχι σιτάρι.

Χωριάτικη λαγάνα παραδοσιακή με μπουλαμάτσι

Χωριάτικη λαγάνα παραδοσιακή με μπουλαμάτσι

Πασίγνωστο σαρακοστιανό προϊόν, με ελάχιστη υπόλευκη ψίχα, ακανόνιστη, αφράτη, μαλακή, ροδοκόκκινη κόρα με αρκετό σουσάμι, εύγευστη και αρωματική. Το σχέδιο που κυριαρχεί είναι οβάλ. Εύλογα, το πρώτο που θα ρωτούσε κάποιος, διαβάζοντας τον τίτλο, είναι τι θα πει μπουλαμάτσι και πώς το χρησιμοποιούμε. Το μπουλαμάτσι είναι ένα παχύρρευστο, επικαλυπτικό προϊόν, με ελαφρώς γλυκιά γεύση, πολύ θρεπτικό, με το οποίο αλείφουμε τις λαγάνες μας και στις οποίες προσδίδει όψη ροδοκόκκινη, μαλακή κόρα και υπέροχο άρωμα.

Λαγάνα ολικής άλεσης

Λαγάνα ολικής άλεσης

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε για 10΄στην αργή ταχύτητα και 3΄-4΄ στην γρήγορη. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί πλασμένο σε καρβέλια για 10΄-15΄. Ανοίγουμε σε λαγάνες, ψεκάζουμε με νερό και ρίχνουμε σουσάμι σε όλη την επιφάνεια. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες ή τελάρα και στοφάρουμε για 20΄. Ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο 200οC για χρόνο ανάλογο του βάρους […]

Φοκάτσια

Φοκάτσια

από τον Maurizio Leo, Αρτοποιός

Αυτή η εύκολη και νόστιμη φοκάτσια είναι ο τέλειος καμβάς για ντομάτες, ελιές, δεντρολίβανο και χοντρό θαλασσινό αλάτι ή, πραγματικά, ό,τι έχετε που είναι φρέσκο και ακούγεται νόστιμο!

Προζυμένια ντεβέτα με προζύμη από βασιλικό

Προζυμένια ντεβέτα με προζύμη από βασιλικό

Δοκιμάζοντας αυτό το υπέροχο ψωμί, σίγουρα θα σταθούμε στο εξαιρετικό του άρωμα με μια απαλή και ευχάριστη γεύση προζυμιού. Κατάλληλο για μαζική αλλά και βασική παραγωγή στο αρτοποιείο μας. Μπορεί να αντικαταστήσει το κλασικό χωριάτικο ψωμί και να δώσει άνοδο στις πωλήσεις μας με το μικρότερο δυνατό κόστος. Σαν βάση έχουμε ένα αλεύρι τύπου Μ κίτρινο. Στο μίγμα αυτό προσθέτουμε προζύμη από βασιλικό. Η παραγωγή είναι εύκολη και απροβλημάτιστη και η διατηρησιμότητά του φτάνει τις 3 ημέρες.

Λευκαδίτικο προζυμένιο ψωμί

Λευκαδίτικο προζυμένιο ψωμί

Με πλοηγό την καλύτερη γεύση αλλά και την ευκολία παραγωγής θα σας παρουσιάσουμε ένα ιδιαίτερο ψωμί από τη Λευκάδα που αναδεικνύει αναμνήσεις από παλιές και χαμένες αυθεντικές γεύσεις. Το άρωμά του είναι έντονο ακόμα και όταν κρυώσει. Η διατηρησιμότητά του ξεπερνά τις τρεις μέρες με ακέραια τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Το σκεπτικό της παραγωγής αυτού του ψωμιού είναι τα ποικίλα άλευρα που χρησιμοποιούμε προκειμένου να επιτύχουμε την καλή γεύση και την ισορροπία της συνταγής σε σχέση με το προζύμι. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, παίρνουμε πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας αλεύρι μαλακό, αλεύρι σκληρό κίτρινο, αλεύρι από ψιλοκοσκινισμένη σίκαλη αλλά και αλεύρι καλαμποκιού σε μικρές αναλογίες.

Νησιώτικο σιμιγδαλένιο ψωμί με πετιμέζι

Νησιώτικο σιμιγδαλένιο ψωμί με πετιμέζι

Ένα εύγευστο ψωμί από την καρδιά του Αιγαίου, γεμάτο άρωμα και γεύση που ξαφνιάζουν. Η τραγανή του κόρα, η ψίχα με τη μαστιχωτή υφή και η μεστή του γεύση αναδεικνύονται από τα υψηλής αξίας συστατικά του αλλά και από την πολύωρη διαδικασία παραγωγής. Ο συνολικός χρόνος παραγωγής αυτού του ψωμιού είναι περίπου 6 ώρες. Η συνταγή που ακολουθεί αφορά τη συνολική ποσότητα 50 κιλών αλεύρου. Ξεκινάμε με την παραγωγή του προζυμιού.

Προυζυμένιο ψωμί από βασιλικό και γλυκάνισο

Προυζυμένιο ψωμί από βασιλικό και γλυκάνισο

Δοκιμάζοντας αυτό το υπέροχο ψωμί, σίγουρα θα σταθούμε στο εξαιρετικό άρωμά του, με μια απαλή και ευχάριστη γεύση προζυμιού. Κατάλληλο για τη βασική παραγωγή στο αρτοποιείο μας. Σαν βάση έχουμε ένα αλεύρι τύπου Τ. 70% και αλεύρι τύπου Μ κίτρινο. Στο μίγμα αυτό προσθέτουμε προζύμη από βασιλικό και γλυκάνισο. Η παραγωγή είναι εύκολη και απροβλημάτιστη και η διατηρησιμότητά του φτάνει τις 3 ημέρες.

Προζυμένιο ψωμί από την Παραμυθιά

Προζυμένιο ψωμί από την Παραμυθιά

Συνεχίζουμε την αναδρομή μας στα καλύτερα προζυμένια ψωμιά ανά την Ελλάδα και αυτή τη φορά θα κάνουμε μια στάση στην Παραμυθιά για ένα ιδιαίτερο ψωμί που, στην αυθεντική του μορφή, το είδα ψημένο σε τελαρωτό φούρνο, με πέτρινες πλάκες, σωληνωτό. Αυτός ο φούρνος ψήνει
με παραδοσιακό αργό τρόπο, που σημαίνει ότι ένα καρβέλι του κιλού θα το ψήσει σε 70 λεπτά. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής με πάσες και πανιά, η αργή αρτοποίηση αλλά και η ιδιαίτερη γεύση του ψωμιού αυτού. Είναι ένα ψωμί βαρύ, με άριστη διατηρησιμότητα και ελαφρώς υπόξινη γεύση. Αν και η παραγωγή απαιτεί μόνο ένα αλεύρι Μ κίτρινο, το χρώμα της ψίχας, λόγω της αργής ωρίμανσης αλλά και του προζυμιού, είναι ροδοκόκκινο και η κόρα αρκετά τραγανή.

Άρτος “Μπομπότα” με προζύμι βασιλικού

Άρτος “Μπομπότα” με προζύμι βασιλικού

Τη συνταγή που θα ακολουθήσει την ανακάλυψα στα 20 μου χρόνια. Είμαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στα Λ. Αιδηψού, μόλις έχω απολυθεί από τον ελληνικό στρατό εκπληρώνοντας τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις και ξεκινάω την επαγγελματική μου καριέρα ως αρτοποιός και επιχειρηματίας, στον πρώτο μου φούρνο. Δύσκολα ωράρια, απαρχαιωμένα μηχανήματα, μαζούτ ως καύσιμη ύλη, ξενύχτι και μεγάλος κόπος. Το χωριό όμως ανταποκρίθηκε στην προσπάθειά μου και από περίπου 100 κιλά την ημέρα στις αρχές, μέσα σε έξι μήνες έπιασα τα 700-800. Ήρθε το καλοκαίρι με τους τουρίστες και πήγα στα 1300 κιλά! Αυτή λοιπόν τη συνταγή, καθώς και τα μυστικά της, μοιράζομαι σήμερα μαζί σας μετά από σχεδόν 30 χρόνια. Ψωμί χωριάτικο, μεγάλου βάρους, σχετικά μικρού όγκου, με βαριά, υνεκτική ψίχα κίτρινου χρώματος, υγρή και σπογγώδη. Χοντρή, σκουρόχρωμη κόρα, με άγρια υφή και σκασίματα. Μεγάλη διάρκεια ζωής (προζύμι βασιλικού 3-4 ημέρες), όξινα αρώματα και γεύση.

Προζυμένιο καρβελάκι με ολόκληρο καλαμπόλι και καρότο

Προζυμένιο καρβελάκι με ολόκληρο καλαμπόλι και καρότο

Υπάρχουν διάφορα είδη ψωμιού, τα οποία μπορούν να συνοδεύσουν κάθε γεύμα. Το προζυμένο καρβελάκι με ολόκληρο καλαμπόκι και καρότο είναι μια επιλογή που θα ισορροπήσει εξαιρετικά με τις σούπες, τα πιάτα λαχανικών και πολλά άλλα.

Σιμιγδαλένιο ψωμί με κρασί

Σιμιγδαλένιο ψωμί με κρασί

Ένα εύγευστο ψωμί από την καρδιά του Αιγαίου, γεμάτο άρωμα και γεύση που ξαφνιάζουν. Η τραγανή του κόρα, η ψίχα με τη μαστιχωτή υφή και η μεστή του γεύση αναδεικνύονται από τα υψηλής αξίας συστατικά του αλλά και από την πολύωρη διαδικασία παραγωγής. Ο συνολικός χρόνος παραγωγής αυτού του ψωμιού είναι περίπου 5 ώρες. Η συνταγή που ακολουθεί αφορά στη συνολική ποσότητα 50 κιλών αλεύρου. Ξεκινάμε με την παρασκευή του προζυμιού.

Προζυμένιο Ζαγοράς

Προζυμένιο Ζαγοράς

Συνεχίζουμε την αναδρομή μας στα καλύτερα προζυμένια ψωμιά ανά την Ελλάδα και αυτή τη φορά θα κάνουμε μια στάση στη Ζαγορά, για ένα ιδιαίτερο ψωμί, που στην αυθεντική του μορφή το είδα ψημένο σε ξυλόφουρνο. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής με πάσες και πανιά, η αργή αρτοποίηση αλλά και η ιδιαίτερη γεύση του ψωμιού αυτού. Είναι ένα ψωμί βαρύ, με άριστη διατηρησιμότητα και ελαφρώς υπόξινη γεύση. Η παραγωγή απαιτεί μόνο ένα αλεύρι κίτρινο από σκληρό στάρι, το χρώμα της ψίχας, λόγω της αργής ωρίμανσης αλλά και του προζυμιού, κίτρινη καθώς και η κόρα αρκετά σκούρα, λόγω του ψησίματος σε ξυλόφουρνο.

Χωριάτικο ψωμί από τα Άγραφα

Χωριάτικο ψωμί από τα Άγραφα

Μια διαφορετική πρόταση για χωριάτικο ψωμί με τη μέθοδο της αργής ωρίμανσης, που παρουσιάζει πλεονεκτήματα στην παραγωγή, αλλά και πολύ καλή γεύση. Αναζητώντας νέες γευστικές εμπειρίες ανακαλύψαμε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο στη γεύση ψωμί. Το βρίσκουμε στις παρακείμενες περιοχές των Αγράφων. Εκεί που η ανάγκη συνάντησης και φρεσκάδας του ψωμιού για τουλάχιστον 3 ημέρες κάποτε ήταν επιτακτική. Και όλο αυτό χωρίς τη χρήση συντηρητικών αλλά μόνο με αυτό το αξιόλογο προζύμι!

Προζυμένιο χωριάτικο ψωμί από τη Θήβα

Προζυμένιο χωριάτικο ψωμί από τη Θήβα

Με την παράδοση στην καλή γεύση στα παραδοσιακά προϊόντα η Θήβα δε θα μπορούσε να υστερήσει σε αυτό το παραδοσιακό ψωμί. Φτιαγμένο με μεράκι και καλή γνώση των προζυμιών ο συνδυασμός τόσο των αλεύρων από ντόπιους μύλους όσο και του καλού προζυμιού δίνουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Προζυμένιο ψωμί από τα Δερβενοχώρια

Προζυμένιο ψωμί από τα Δερβενοχώρια

Με αυτή την παρουσίαση θα σας ταξιδέψουμε στην πραγματική γεύση του χωριάτικου προζυμένιου ψωμιού, με ένα μοναδικό ψωμί από τα Δερβενοχώρια. Το ψωμί αυτό μπορείτε να το προετοιμάσετε και με κάποιο έτοιμο ενεργό υγρό προζύμι σε ποσοστό συνήθως 2 έως 5%. Η μέθοδος που σας υποδεικνύουμε δίνει πολύ καλά αρώματα και χαρακτήρα στο ψωμί σας. Επιλέγουμε ένα καλό σκληρό στάρι με γεύση και άρωμα. Αλεύρι Μ. κίτρινο χωριάτικο από ελληνικά σιτηρά 100%.

Χωριάτικο ψωμi απo την Κiμωλο

Χωριάτικο ψωμi απo την Κiμωλο

Εδώ η φύση συναγωνίζεται τον άνθρωπο. Η θάλασσα και ο άνεμος δημιουργούν έργα τέχνης, σκαλίζοντας τα σαθρά, πολύχρωμα, εντυπωσιακά πετρώματα που συνθέτουν την κιμουλιάτικη γη, ενώ οι προκομμένες κουλουροτεχνίτισσες δημιουργούν με ζύμη μικρά φουρνιστά κομψοτεχνήματα.
Το να ζεις στην επαρχία έχει και τα καλά του… Υπάρχουν κάποιες αναμνήσεις, όπως η μυρωδιά του ψωμιού που ψήνεται στον ξυλόφουρνο της πλατείας του χωριού, που σε γεμίζουν συναισθήματα και σε γυρνάνε στα παιδικά σου χρόνια. Όταν σκέφτομαι παραδοσιακό ψωμί, το μυαλό μου αμέσως πάει σε αυτό το τεράστιο σκουρόχρωμο καρβέλι με το άσπρο αλεύρι από πάνω, που το κρατούσαμε τυλιγμένο στην καρό πετσέτα και διατηρούνταν ακόμα και μια εβδομάδα! Σήμερα θα συνδέσω τις αναμνήσεις μου, την επιθυμία μου για χωριάτικο ψωμί και μια συνταγή δική μου.
Η Κίμωλος είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου υπάρχει ένας παραδοσιακός φούρνος με ξύλα. Με χαρά θα μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία μου φτιάχνοντας χωριάτικο ψωμί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της Κιμώλου.

Ψωμάκι προζυμένιο παραδοσιακό κομμένο σε φέτες για “club sandwich”

Ψωμάκι προζυμένιο παραδοσιακό κομμένο σε φέτες για “club sandwich”

Club sandwich, το όνομα του προέρχεται από το Union Club της Νέας Υόρκης. Με περισσότερες από δύο φέτες ψωμιού όπου πολλές φορές μπορεί να κόβεται σε τέταρτα και με διάφορες γεμίσεις από αλλαντικά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, τομάτα, σαλάτα.

Ψωμί “Αμπολιαστό’’

Ψωμί “Αμπολιαστό’’

Το αμπολιαστό είναι ένα παραδοσιακό ψωμί της Κρήτης, με κρέας και τυριά, που συνηθιζόταν στα ορεινά χωριά της και το παρασκεύαζαν την περίοδο των γιορτών, λίγο μετά τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Η γεύση του μας φέρνει στο νου την κρητική «κρεατότουρτα», δηλαδή την κρητική κρεατόπιτα. Κατά βάση είναι ένα εορταστικό έδεσμα, αφιερωμένο σε όλους τους αγαπημένους που γευμάτιζαν στο γιορτινό τραπέζι . Γι αυτό και το όνομά του «Αμπολιαστό», αφιερωμένο σε σένα.

Baquette

Baquette

Λεπτή και μακριά φραντζόλα που διακρίνεται από το μήκος και την τραγανή κρούστα, όπως ορίζεται και προστατεύεται από την γαλλική νομοθεσία. Με διάμετρο περίπου 5- 6 εκατοστών και μήκος περίπου 65 εκατοστών, αν και μια μπαγκέτα μπορεί να έχει μήκος έως και ένα μέτρο. Σύμβολο του γαλλικού πολιτισμού που χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Λουδοβίκου XIV.

Aτομικά ψωμάκια σίκαλης με ξηρούς καρπούς

Aτομικά ψωμάκια σίκαλης με ξηρούς καρπούς

Για πρωινό ή μεσημεριανό, τα ατομικά ψωμάκια σίκαλης με ξηρούς καρπούς αποτελούν μια επιλογή που, είτε καταναλωθούν μόνα τους είτε σε συνδυασμό, προσφέρουν την απόλυτη ικανοποίηση μέχρι να πεις… κύμινο.

Σταρένιο ψωμάκι σε φόρμα με κάρυ και σταφίδες

Σταρένιο ψωμάκι σε φόρμα με κάρυ και σταφίδες

Η μαγεία του ψωμιού έγκειται στο ότι μπορεί να παρασκευαστεί με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με το τι συνοδεύει κάθε φορά. Η συνταγή για ψωμί με κάρυ, μέλι και σταφίδες είναι μια πολύ καλή επιλογή σε συνδυασμό με ένα πιάτο πουλερικών.

Αφράτο χωριάτικο με καλαμπόκι

Αφράτο χωριάτικο με καλαμπόκι

Τα ψωμιά με βαριά υφή, όπως είναι τα καλαμποκόψωμα, μπορεί να είναι νόστιμα αλλά ξεραίνονται εύκολα και αφυδατώνονται. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσόστωση του καλαμποκιού ειδικά σε συνταγές που συμμετέχει πάνω από 50%. Στη συνταγή μας προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη διατηρησιμότητα και τη γεύση, φτιάχνοντας ένα ψωμί ευρείας κατανάλωσης. Μπορείτε άνετα να φτιάξετε αφράτο χωριάτικο με καλαμπόκι με πολύ απλό και εύκολο τρόπο και να εμπλουτίσετε τη γκάμα σας με αυτό το λαχταριστό ψωμί. Σχολιάζοντας τα υλικά και αναθεωρώντας τη συνταγή: Δουλεύουμε αλεύρι Τ.70% δυνατό. Το ίδιο ισχύει και για το κίτρινο αλεύρι, το οποίο θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας για να έχουμε σωστές διογκώσεις. Το αλεύρι καλαμποκιού να είναι χωρίς προσμείξεις, καθαρό, έτσι ώστε να επιτύχουμε καλή γεύση. Η προζύμη μας καλό θα είναι να προέρχεται από αναπιάσματα καθαρής προζύμης και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προζύμι που ήδη έχουμε για την παραγωγή του ψωμιού μας. Εναλλακτικά δουλεύουμε και κάποια έτοιμη προζύμη σε ποσόστωση 3%. Τέλος, το καλαμποκέλαιο παίζει καθοριστικό ρόλο στο δέσιμο της συνταγής, στο σωστό χρώμα της ψίχας αλλά και στην τραγανότατα της κόρας. Η υψηλή του ποσόστωση μας δίδει άριστα αποτελέσματα. Εάν θέλουμε να μη χρησιμοποιήσουμε προζύμη μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με 6% ξινό ζυμάρι, δηλαδή 600 γραμμάρια ή και να το παραλείψουμε. Τότε όμως θα ανεβάσουμε την ποσόστωση της μαγιάς στο 2,5%, δηλαδή στα 250 γραμμάρια. Και πάλι θα έχουμε ένα νοστιμότατο καλαμποκόψωμο που κάνει ακόμα και για ψωμάκι κρύου σάντουιτς!

Απλή συνταγή για πεντανόστιμο ελιόψωμο

Απλή συνταγή για πεντανόστιμο ελιόψωμο

Το ελιόψωμο, ιδιαίτερα σε εποχές νηστείας, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Η απλότητα ενός νόστιμου ψωμιού σε συνδυασμό με τη γεύση και την ουσία της ποιοτικής ελιάς δεν αφήνουν κανένα ουρανίσκο ασυγκίνητο. Το ελιόψωμο το αγαπάς, μπορείς να το συνοδεύσεις με τα πάντα αλλά να το απολαύσεις και μόνο του.  Με λίγα λόγια είναι το τέλειο υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή απλή στην εκτέλεσή της πλην μοναδική στη γεύση της.

Προζυμένιο ψωμί από την Κόρινθο

Προζυμένιο ψωμί από την Κόρινθο

Στην αυθεντική συνταγή, φτιάχνουμε το προζύμι και το απλώνουμε στον ήλιο για να αφυδατωθεί. Έπειτα το τρίβουμε, όπως τον τραχανά και το αποθηκεύουμε σε πάνινες σακούλες για να συντηρείται όλο το χρόνο. Το ενεργοποιούμε διαλύοντάς το σε χλιαρό νερό. Ύστερα προσθέτουμε αλεύρι και φτιάχνεται ένα μαλακό ζυμάρι. Περιμένουμε να φουσκώσει. Σε έξι ώρες το προζύμι είναι έτοιμο. Μετά ζυμώνουμε το ψωμί κανονικά.

Κριθαρένιο με ξυνό τραχανά & πρόβειο γιαούρτι

Κριθαρένιο με ξυνό τραχανά & πρόβειο γιαούρτι

Μια άριστη επιλογή που θα συνοδεύσει ένα πιάτο κρεατικών είναι το προζυμένιο ψωμί με τραχανά και πρόβειο γιαούρτι. Είναι αυτό που θα κάνει πιο ανάλαφρο το γεύμα και θα δώσει μια σπιρτάδα στον ουρανίσκο.

Focaccia πατάτας με σχοινόπρασο & δεντρολίβανο

Focaccia πατάτας με σχοινόπρασο & δεντρολίβανο

Η Focaccia μας έρχεται από την Ιταλία και θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα ψωμιά, είτε μόνο του είτε μπλεγμένο με άλλα υλικά που το αναδεικνύουν και το νοστιμεύουν. Η Focaccia πατάτας με σχοινόπρασο και δεντρολίβανο (ή μπούκοβο και κρεμμύδι) είναι ένα φίνο συνοδευτικό ή/και ορεκτικό πριν από ένα πιάτο ζυμαρικών.

Ψωμί με θαλασσινά λαχανικά (φύκια wakame)

Ψωμί με θαλασσινά λαχανικά (φύκια wakame)

Τα θαλασσινά και το ψάρι είναι η αγαπημένη επιλογή του καλοκαιριού. Το ψωμί που τα συνοδεύει πρέπει να στέκεται επάξια δίπλα τους. Ένα τέτοιο ψωμί είναι αυτό με θαλασσινά λαχανικά (φύκια wakame), μια ασυνήθιστη πλην άκρως ενδιαφέρουσα συνταγή.

Προζυμένιο από θυμάρι

Προζυμένιο από θυμάρι

Δοκιμάζοντας αυτό το υπέροχο ψωμί, σίγουρα θα σταθούμε στο εξαιρετικό του άρωμα με μια απαλή και ευχάριστη γεύση προζυμιού. Είναι ένα ψωμί κατάλληλο για μαζική αλλά και βασική παραγωγή στο αρτοποιείο σας. Μπορεί να αντικαταστήσει το κλασικό χωριάτικο ψωμί και να δώσει άνοδο στις πωλήσεις σας με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Προζυμένιο Καλαμποκόψωμο Δομοκού

Προζυμένιο Καλαμποκόψωμο Δομοκού

Σε αυτό το τεύχος του Αρτοποιού σας παρουσιάζουμε ένα νέο ψωμί που είδαμε σε αρτοποιείο στο Δομοκό και μας έκανε εντύπωση για την πλούσια γεύση του. Πέρα από την πατροπαράδοτη μπομπότα, γενικότερα τα ψωμιά με βαριά υφή, όπως είναι τα καλαμποκόψωμα, είναι μεν πολύ νόστιμα και ευχάριστα στη γεύση όταν είναι πολύ φρέσκα αλλά με την πάροδο λίγων μόνο ωρών, ξεραίνονται εύκολα και δείχνουν μπαγιάτικα. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσόστωση του καλαμποκιού ειδικά σε συνταγές που συμμετέχει κατά 40 με 50%. Στη συνταγή που σας παρουσιάζουμε προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη διατηρησιμότητα αλλά και τη γεύση, φτιάχνοντας ένα ψωμί ευρείας κατανάλωσης και μεγάλης αποδοχής. Μπορείτε να φτιάξετε άνετα πραγματικό καλαμποκόψωμο με πολύ απλό και εύκολο τρόπο και να εμπλουτίσετε την γκάμα σας με αυτό το λαχταριστό ψωμί.

Χωριάτικο ψωμί με τη μέθοδο της αργής ωρίμανσης

Χωριάτικο ψωμί με τη μέθοδο της αργής ωρίμανσης

Σε αυτό το τεύχος του Αρτοποιού, αποφασίσαμε να σας κάνουμε μία διαφορετική πρόταση για χωριάτικο ψωμί με τη μέθοδο της αργής ωρίμανσης που παρουσιάζει πλεονεκτήματα στην παραγωγή αλλά και δίνει πολύ καλή γεύση.

Σαρακατσάνικο Προζυμένιο Ψωμί

Σαρακατσάνικο Προζυμένιο Ψωμί

Ένα ψωμί με άρωμα από τους Σαρακατσάνους, με τη μεστή και πλούσια γεύση, μπορούμε κάλλιστα να το ονομάσουμε σε σχέση με τον τόπο καταγωγής του: Σαρακατσάνικο. Ψημένο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, ακόμα και το χαρμάνι από τα ξύλα έχει τη σημασία του. Ξύλο ελάτης μαζί με πουρνάρι. Σε φούρνο καλά προθερμασμένο δίνει ένα ψωμί με αρωματική και ελαφρώς πικρή κόρα, που συνδυάζεται άψογα με το άρωμα του προζυμιού. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη υγρασία της ψίχας, πράγμα που σημαίνει ότι δε μπορεί να κοπεί αλλά ούτε και να φαγωθεί ζεστό, ακόμα και αν περάσουν λίγες ώρες. Είναι από τα λίγα ψωμιά που μπορείς να καταναλώσεις σε μεγάλη ποσότητα και να ευχαριστηθείς γεύση πραγματικού ψωμιού.

Λαγάνα, η κλασική αξία της Καθαράς Δευτέρας

Λαγάνα, η κλασική αξία της Καθαράς Δευτέρας

Η λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό αρτοπαρασκεύασμα της Καθαρής Δευτέρας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εθίμων που επικρατούν στον ελλαδικό χώρο. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της σαρακοστιανής νηστείας μέχρι το Άγιο Πάσχα, στέκεται μεταξύ του αποκριάτικου ξεφαντώματος και του εξαγνισμού της ψυχής και του σώματος για να δεχθεί τη Θεία Ανάσταση.

Χωριάτικο προζυμένιο αρωματικό ψωμί

Χωριάτικο προζυμένιο αρωματικό ψωμί

Για όσους αρτοποιούς θα θέλανε ένα εύκολο καθημερινό ψωμί με ελαφρά προζυμένια αίσθηση και αρώματα αλλά και με δυνατότητα για μεγάλες παραλλαγές, ανάλογα με τη φαντασία του κάθε αρτοποιού, σας παρουσιάζουμε μια συνταγή με μεγάλη ευκολία παραγωγής και απεριόριστες δυνατότητες.

Ψωμί με Ούζο, ελαφρύ και αρωματικό

Ψωμί με Ούζο, ελαφρύ και αρωματικό

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας σε ιδιαίτερα ψωμιά θα σας προτείνουμε ένα νέο γευστικό συνδυασμό. Η ιδέα είναι απλή. Έχουμε μια ζύμη ciabatta στης οποίας τη διαδικασία έψησης επεμβαίνουμε ψεκάζοντας με ούζο στο τέλος του ψησίματος.

Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα

Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα

Το Παραδοσιακό ψωμί της Λαμπρής Κάθε χρόνο, οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη, με το βάψιμο των αυγών και το ψήσιμο των πασχαλινών γλυκών ψωμιών, γνωστά και ως Λαμπρόψωμα ή Λαμπροκουλούρες. Το Λαμπρόψωμο είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, που ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης. Πολύ παλιά, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν από τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό που κρατούσαν από την ημέρα του Σταυρού ή με αγιασμό.

Λαγανίτσες γεμιστές

Λαγανίτσες γεμιστές

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε για 10΄στην αργή και 3΄-4΄στη γρήγορη χωρίς τα πρόσθετα υλικά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη ομοιογενής και εύπλαστη. Ξεκουράζουμε για 20΄ και στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη και ανοίγουμε σε λαγανίτσες ρίχνοντας σουσάμι. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες και στοφάρουμε για περίπου 20΄-25΄. Ψήνουμε […]

Προζυμένιο ψωμί με αλεύρι από στάρι DINKEL/SPELT

Προζυμένιο ψωμί με αλεύρι από στάρι DINKEL/SPELT

Η μεγάλη ζήτηση σε προϊόντα με βάση το Dinkel αντικατοπτρίζει την ανάγκη των πελατών που το αναζητούν για την εξεύρεση ενός νόστιμου ψωμιού για το τραπέζι τους, σε συνδυασμό με τα αξεπέραστα οφέλη του Dinkel. Η ιδιαιτερότητα στην παραγωγή προζυμένιου ψωμιού με σιτηρά Spelt/ Dinkel έγκειται στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε, αρτοποιητικά τουλάχιστον, με έναν διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας της ζύμης. Σε σχέση με τα κανονικά άλευρα Τ. 70%, παρουσιάζει τις εξής ιδιαιτερότητες: 1. Ζυμώνουμε πάντα στην αργή ταχύτητα για 15 λεπτά περίπου (για τα αργά ζυμωτήρια παλαιού τύπου), ενώ στα ταχυζυμωτήρια 10 με 12 λεπτά στην αργή ταχύτητα και 1 με 2 λεπτά στη γρήγορη. 2. Η προσθήκη του νερού γίνεται πάντοτε σταδιακά. Ποτέ δεν ρίχνουμε όλο το νερό από την αρχή. Προσθέτουμε τα υλικά με την εξής σειρά: αλεύρι – προζύμι – νερό – μαγιά – έναρξη του ζυμώματος και μετά η προσθήκη του αλατιού. Ένας εύκολος τρόπος να φτιάξουμε προζυμένιο ψωμί με αλεύρι Dinkel είναι ο ακόλουθος: Φτιάχνουμε στην αρχή το προζύμι, το οποίο θα το αφήσουμε να γίνει σε λεκάνη για 90 λεπτά της ώρας.

Xωριάτικο καρβέλι με προζύμι βασιλικού

Xωριάτικο καρβέλι με προζύμι βασιλικού

Το πιο συνηθισμένο σε χρήση προζύμι για τα ελληνικά αρτοποιεία και νοικοκυριά είναι το πατροπαράδοτο προζύμι από βασιλικό. Το πατροπαράδοτο προζύμι από βασιλικό πιάνεται την ημέρα του Σταυρού και με το κατάλληλο ανάπιασμα μπορούμε να το ανανεώνουμε όλο το χρόνο, χωρίς να χάνει τα εξαιρετικά αρώματα και τη δύναμή του. Συνδυάζεται άψογα με όλους τους τύπους αλεύρων και ιδιαίτερα με άλευρα Τ. 70% μαλακό αλλά και κίτρινα. Για να πιάσουμε το προζύμι υπάρχουν πολλές και διάφορες μέθοδοι. Η επικρατέστερη θα λέγαμε είναι αυτή που το αποτέλεσμά της μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια, αυτή που το OK δεν το λέει το στόμα μας αλλά το ίδιο το DNA μας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρουμε ένα κλαράκι βασιλικό πλατύφυλλο αγιορείτικο, ο οποίος δίδει και τα καλύτερα αρώματα, αλλά και ότι άλλο βασιλικό με καλή μυρωδιά βρούμε. Το σημαντικότερο όλων είναι ο βασιλικός να είναι ανθισμένος. Εμβαπτίζουμε, λοιπόν, αυτό το κλαράκι μέσα σε ένα λίτρο νερό μαλακό-βρόχινο, ακόμα καλύτερα εμφιαλωμένο, και το αφήνουμε με ένα μικρό βάρος επάνω, έτσι ώστε το κλαράκι μας να βρίσκεται ολόκληρο κάτω από το νερό για 10 με 12 ώρες. Κατόπιν αφαιρούμε το κλαράκι, σουρώνουμε το νερό και προσθέτουμε 1 κιλό αλεύρι Τ. 70% μαλακό. Κάνουμε ένα αραιό χυλό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 24 ώρες, σε μέρος με θερμοκρασία από 25 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στη συνέχεια προσθέτουμε 500 γραμμάρια αλεύρι εβδομιντάρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε ξανά για άλλες 24 ώρες, στις ίδιες συνθήκες. Από εδώ και στο εξής αναπιάνοντας ισόποσα κάθε μέρα, έχουμε το προζύμι που χρειαζόμαστε για την καθημερινή παραγωγή ψωμιού αλλά και την μάνα του προζυμιού που την αναπιάνουμε ξεχωριστά για να έχουμε και την επόμενη ημέρα προζύμι. Προσέχουμε να μην επιμολύνουμε το προζύμι μας με μαγιά, και για το λόγο αυτό κρατάμε πάντα ένα κομμάτι από το αρχικό προζύμι στο ψυγείο.

Ψωμί βρώμης σε φόρμα

Ψωμί βρώμης σε φόρμα

Ψωμί σε φόρμα με σίκαλη ολική άλεσης και βρώμη, που μειώνει τις ποσότητες “κακής” χοληστερίνης στο αίμα. Μια υγιεινή και γευστική επιλογή για το καθημερινό σας ψωμί.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

135. Μάρτιος - Απρίλιος

Το τεύχος 135, περιέχει πλούσια ύλη και κεντρικό ρεπορτάζ αρτοποιίας το τσουρέκι, καθώς το Πάσχα πλησιάζει και ο αρτοποιός χρειάζεται ιδέες και προτάσεις για τις δημιουργίες του. Στο pastry υπάρχουν προτάσεις για σοκολάτα, το υλικό που πάει παντού και εντυπωσιάζει όπου χρησιμοποιηθεί. Άρθρα, συνταγές και προτάσεις σε ένα τεύχος χρήσιμο για τον επαγγελματία αρτοποιό και ζαχαροπλάστη.

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.