Τάρτα «εκμέκ»

Η συνταγή είναι από την Pastry Chef, Ελένη Θεοδοσοπούλου (Μονόκερως)

Yields1 Serving
Τάρτα (βάση)
 90 g ζάχαρη άχνη
 30 g πούδρα αμυγδάλου
 230 g αλεύρι ζαχαροπλαστικής 
 1/4 κ.γ αλάτι 
 110 g βούτυρο κρύο
 1 αυγό 
Κρέμα ζαχαροπλαστικής 
 150 g κρέμα γάλακτος
 350 g γάλα 
 100 g ζάχαρη 
 40 g corn flour
 25 g βούτυρο
 1 αυγό
 3 κρόκους
 1 κλωνάρι βανίλια 
πραλίνα φιστίκι Αιγίνης
 50 g καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης 
 1/2 κ.γ αλάτι 
σαντιγί
 125 g κρέμα γάλακτος
κανταΐφι
 100 g κανταΐφι
 80 g βούτυρο 
 Τριμμένο φυστίκι για γαρνίρισμα
Τάρτα (βάση)
1

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την άχνη, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου και το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό. 

2

Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος βάζουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα. 

3

Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και φορμάρουμε σε 8 μικρές τετράγωνες φόρμες για τάρτα. Βάζουμε τις τάρτες στην κατάψυξη για τουλάχιστον μια ώρα.
Ψήνουμε στους 190ο C για 11-12 λεπτά.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής 
4

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, σε χαμηλή φωτιά.

5

Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το corn flour και χτυπάμε καλά με το φουέ/σύρμα. Μόλις το γάλα και η κρέμα ζεσταθούν βάζουμε το 1/3, σιγά σιγά (κορδόνι) στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. 

6

Το βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

7

Σκεπάζουμε με μεμβράνη (να εφάπτεται με την κρέμα για να μην κάνει πέτσα) και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά. 

πραλίνα
8

Χτυπάμε τα φιστίκια και το αλάτι σε υψηλή ταχύτητα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει απαλή αλοιφή.

κρέμα πραλίνα
9

Παίρνουμε 400 γραμμάρια από την κρέμα μας και χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με φτερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά.

κρέμα εκμέκ
10

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί και ενσωματώνουνε την υπόλοιπη κρέμα με μαρίζ, αφού την έχουμε χτυπήσει με φτερό στο μίξερ. 

κανταΐφι
11

Λιώνουμε το βούτυρο, ξεφτίζουμε το κανταΐφι και ρίχνουμε από πάνω το λιωμένο βούτυρο ομοιόμορφα. Ψήνουμε στους 170ο C με αέρα μέχρι να ροδίσει (περίπου 15 λεπτά).

Συναρμολόγηση:
12

Βάζουμε στο εσωτερικό της τάρτας την κρέμα πραλίνα μέχρι να καλυφθούν τα τοιχώματά της και ισιώνουμε με μια μικρή σπάτουλα. Με σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε πάνω από την κρέμα πραλίνα την κρέμα εκμέκ, γαρνίρουμε με  τριμμένο φιστίκι και τέλος βάζουμε το κανταΐφι σε μικρές φούντες. 

14

Συνταγή για 8 ταρτάκια

Ingredients

Τάρτα (βάση)
 90 g ζάχαρη άχνη
 30 g πούδρα αμυγδάλου
 230 g αλεύρι ζαχαροπλαστικής 
 1/4 κ.γ αλάτι 
 110 g βούτυρο κρύο
 1 αυγό 
Κρέμα ζαχαροπλαστικής 
 150 g κρέμα γάλακτος
 350 g γάλα 
 100 g ζάχαρη 
 40 g corn flour
 25 g βούτυρο
 1 αυγό
 3 κρόκους
 1 κλωνάρι βανίλια 
πραλίνα φιστίκι Αιγίνης
 50 g καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης 
 1/2 κ.γ αλάτι 
σαντιγί
 125 g κρέμα γάλακτος
κανταΐφι
 100 g κανταΐφι
 80 g βούτυρο 
 Τριμμένο φυστίκι για γαρνίρισμα

Directions

Τάρτα (βάση)
1

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την άχνη, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου και το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό. 

2

Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος βάζουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα. 

3

Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και φορμάρουμε σε 8 μικρές τετράγωνες φόρμες για τάρτα. Βάζουμε τις τάρτες στην κατάψυξη για τουλάχιστον μια ώρα.
Ψήνουμε στους 190ο C για 11-12 λεπτά.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής 
4

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, σε χαμηλή φωτιά.

5

Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το corn flour και χτυπάμε καλά με το φουέ/σύρμα. Μόλις το γάλα και η κρέμα ζεσταθούν βάζουμε το 1/3, σιγά σιγά (κορδόνι) στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. 

6

Το βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

7

Σκεπάζουμε με μεμβράνη (να εφάπτεται με την κρέμα για να μην κάνει πέτσα) και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά. 

πραλίνα
8

Χτυπάμε τα φιστίκια και το αλάτι σε υψηλή ταχύτητα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει απαλή αλοιφή.

κρέμα πραλίνα
9

Παίρνουμε 400 γραμμάρια από την κρέμα μας και χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με φτερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά.

κρέμα εκμέκ
10

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί και ενσωματώνουνε την υπόλοιπη κρέμα με μαρίζ, αφού την έχουμε χτυπήσει με φτερό στο μίξερ. 

κανταΐφι
11

Λιώνουμε το βούτυρο, ξεφτίζουμε το κανταΐφι και ρίχνουμε από πάνω το λιωμένο βούτυρο ομοιόμορφα. Ψήνουμε στους 170ο C με αέρα μέχρι να ροδίσει (περίπου 15 λεπτά).

Συναρμολόγηση:
12

Βάζουμε στο εσωτερικό της τάρτας την κρέμα πραλίνα μέχρι να καλυφθούν τα τοιχώματά της και ισιώνουμε με μια μικρή σπάτουλα. Με σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε πάνω από την κρέμα πραλίνα την κρέμα εκμέκ, γαρνίρουμε με  τριμμένο φιστίκι και τέλος βάζουμε το κανταΐφι σε μικρές φούντες. 

14

Συνταγή για 8 ταρτάκια

Notes

Τάρτα «εκμέκ»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.