fbpx

Επιπτώσεις στην υγεία από την παρατεταμένη ορθοστασία

Η παρατεταμένη ορθοστασία σχετίζεται τόσο με ΜΣΠ όσο και με μη ΜΣΠ επιπτώσεις στην υγεία, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: πόνος και διαταραχές των ποδιών, των γονάτων, των αστραγάλων και των ποδιών, πόνος στη μέση, υψηλή αρτηριακή πίεση/περιορισμένη ροή αίματος, καρδιακές παθήσεις, κιρσοί, κόπωση, προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Γράφουν οι:

Γιώργος Σκρουμπέλος, Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής RMS ΕΞΥΠΠ
Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Συντήρησης
Σύμβουλος Α&Υ

Μαίρη Αρμακόλα, Σύμβουλος Α&Υ

Έκθεση σε κραδασμούς ολόκληρου του σώματος όταν στέκεστε για παρατεταμένες περιόδους, για παράδειγμα αν στέκεστε σε επιφάνεια που δονείται, αυξάνει τους κινδύνους προβλημάτων στη μέση και άλλων ΜΣΠ, ειδικά σε στάσεις που είναι περιορισμένες, δύσκολες ή παράξενες.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα επαγγέλματα που αφορούν κυρίως στην ορθοστασία συνδέονται με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από επαγγέλματα που περιλαμβάνουν κυρίως καθιστή θέση. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του να μην αντικαθιστά κανείς απλώς την όρθια εργασία με την καθιστή εργασία αλλά αντ’ αυτού να διασφαλίζει ένα συνδυασμό του καθίσματος, της ορθοστασίας και της κίνησης στη δουλειά.

Κανονισμοί και οδηγίες

• Κανονισμοί

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, όλοι οι εργοδότες στην ΕΕ έχουν γενικά καθήκοντα να διεξάγουν Μελέτες Εκτίμησης Επικινδυνότητας και να θεσπίσουν προληπτικά μέτρα με βάση τις μελέτες αυτές. Στην επιλογή για τα μέτρα θα πρέπει να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, αν είναι δυνατόν και να προσαρμόζουν την εργασία ανάλογα με τον εργαζόμενο. Στη Μελέτη Εκτίμησης Επικινδυνότητας πρέπει να ληφθούν επίσης υπόψη τυχόν εργαζόμενοι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον κίνδυνο (όπως για παράδειγμα εργαζόμενοι που πάσχουν από ισχιαλγίες ή προβλήματα στα γόνατα) ενώ η οδηγία για την ίση μεταχείριση στην εργασία απαιτεί οι εργοδότες να παρέχουν εύλογη πρόσβαση στο χώρο εργασίας, στους εργαζομένους με αναπηρία.

Όλοι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν εξοπλισμό οθόνης ως βασικό εργαλείο της συνήθους εργασίας τους καλύπτονται από τη Νομοθεσία για τον κατάλληλο εξοπλισμό οθόνης και πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με εργονομική καρέκλα, που βοηθάει στη σωστή στάση σώματος. Οι οδηγίες για τον εξοπλισμό εργασίας, τα μηχανήματα, τις δονήσεις-κραδασμούς και για το χειροκίνητο χειρισμό μπορεί να σχετίζονται με την αποφυγή και βελτίωση της υγείας και της εργονομίας της όρθιας εργασίας. Η Οδηγία επίσης για τους χώρους εργασίας αναφέρει την ύπαρξη περιοχών ανάπαυσης όπου υπάρχουν καθίσματα με πλάτη για να ξεκουράζεται το σώμα. Η Οδηγία που καλύπτει τα εργοτάξια περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για χώρους ανάπαυσης. Οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν υποδήματα ασφαλείας, εάν χρειάζεται, που είναι κατάλληλα και άνετα. Η οδηγία που καλύπτει τις εγκύους εργαζόμενες απαιτεί από τους εργοδότες να αξιολογούν τους κινδύνους και να αποφασίζουν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Αυτό περιλαμβάνει κινδύνους από κινήσεις, στάσεις και κόπωση που συνδέονται με την εργασία ενός ατόμου.

• Οδηγίες για την ορθοστασία στη δουλειά

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που εξετάζονται στις έρευνες, η συμβουλή είναι να επικεντρωθείτε κυρίως στα ακόλουθα:

  • Παράπονα λόγω παρατεταμένης περιορισμένης ορθοστασίας θα μπορούσαν να εμφανιστούν όταν στέκεστε όρθιοι καθημερινά για 15 λεπτά ή περισσότερα.
  • Παρατεταμένη περιορισμένη ορθοστασία σημαίνει περιορισμός σε ή κοντά σε ένα συγκεκριμένο σημείο (εντός 1 m2 χωρίς να βγείτε από την περιοχή).
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη περιορισμένη ορθοστασία στην εργασία:
    – για περισσότερο από 1 ώρα συνεχώς και/ή
    – για συνολικά περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα.
  • Εναλλάσσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις στάσεις στις ακόλουθες αναλογίες:
    – 30 % όρθια
    – 60 % καθιστή
    – 10 % περπάτημα/μετακίνηση

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το αντίθετο από το να κάθεσαι δεν είναι να στέκεσαι αλλά και να κινείσαι. Έτσι, ακόμα και αν γίνεται εναλλαγή μεταξύ όρθιας και καθιστής στάσης δε βοηθάει, διότι πάλι η εναλλαγή αφορά δύο στατικές καταστάσεις του σώματος.

Το Ινστιτούτο για την Εργασία και την Υγεία συνιστά:
«Στάσου όταν το θέλεις, κάτσε όταν το χρειάζεσαι και κινήσου όποτε μπορείς».

Πηγή: EU-OSHA

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Γιώργος Σκρουμπέλος

Μηχανολόγος Μηχανικός RMS ΕΞΥΠΠ

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.