fbpx

Κίνδυνοι και μέτρα κατά του κορoνοϊού. Ένας ορθολογικός οδηγός

Το επάγγελμα του αρτοποιού μένει στις επάλξεις σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως οι προκλήσεις όχι μόνο δε σταματούν αλλά η χαλάρωση των μέτρων δημιουργεί την ανάγκη να υιοθετήσουμε ιδιαίτερες συμπεριφορές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς ο κατακλυσμός αντικρουόμενων πληροφοριών έχει προκαλέσει σύγχυση στους επαγγελματίες και στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα αλλά και να παράσχουμε πρακτικές λύσεις.

Γράφει ο Γιώργος Σκρουμπέλος
Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός
Γενικός Διευθυντής RMS ΕΞΥΠΠ
Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας
του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Συντήρησης

Οι βασικές αρχές συμπεριφοράς

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε στα θέματα Υγείας & Ασφάλειας είναι ότι πάνω απ’ όλα μας προστατεύει η συμπεριφορά μας. Ως εκπρόσωπος της καλύτερης εταιρείας στο χώρο, της RMS, αποφασίσαμε, για να ενισχύσουμε τόσο τη δική μας δέσμευση απέναντι στους πελάτες μας αλλά και το κοινό να συνδέσουμε το λογότυπό μας με τις βασικές αρχές συμπεριφοράς που πρέπει να υιοθετήσουμε γι’ αυτή την περίοδο.

 • Responsibility για την Υπεύθυνη Συμπεριφορά
 • Measures για τη Συνεπή Λήψη Μέτρων
 • Social distancing για την Κοινωνική Αποστασιοποίηση

Τι είναι o κορoνοϊός;

Ο κορoνοϊός είναι ένας παθογόνος μικροοργανισμός που έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

 • Δεν είναι πολύ επικίνδυνος από πλευράς νοσηρότητας αλλά είναι πολύ μεταδοτικός.
 • Μεταδίδεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων που μεταφέρονται στον αέρα άρα περνάει στο σώμα μας μέσω της εισπνοής και των ματιών. Το καλό είναι ότι δεν περνάει μέσα από το υγιές δέρμα.
 • Είναι πολύ ευαίσθητος και συνεπώς διαλύεται εύκολα (με κοινό σαπουνόνερο) αλλά μεταλλάσσεται (αλλάζει ταυτότητα) εύκολα ώστε να δυσκολεύει ο εντοπισμός του.
 • Προσβάλλει πολλά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, εγκέφαλο, συκώτι, νεφρά κλπ.)
  Από την άλλη δυστυχώς ακόμη γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη βιολογική συμπεριφορά του.
 • Δεν ξέρουμε εάν είναι εποχικός δηλαδή δεν ξέρουμε εάν το καλοκαίρι θα υποχωρήσει.
 • Δεν ξέρουμε εάν προκαλεί ανοσία μόνιμη όπως οι παιδικές ασθένειες ή παροδική όπως ο τέτανος και πόση διάρκεια έχει αυτή η ανοσία.
 • Δεν ξέρουμε το ρόλο των παιδιών στη μετάδοσή της.
 • Δεν ξέρουμε την πραγματική μολυσματικότητά της αφού αρκετοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί οπότε ακόμη και η θνητότητά της βασίζεται σε υποθέσεις ενώ τα τεστ είναι αναξιόπιστα για ασφαλή συμπεράσματα.
 • Δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα μεταλλάσσεται και εάν οι μεταλλάξεις του θα είναι επικίνδυνες.
 • Δεν ξέρουμε πόσο βαριά μπορεί να νοσήσει κάποιος εάν παρουσιάσει συμπτώματα.

Τι κάνει τoν κορονοϊό τόσο επικίνδυνο;

Είναι ένας νέος ιός με τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ώστε η ιατρική επιστήμη δεν έχει αναπτύξει ούτε θεραπευτική αγωγή μέσω φαρμάκων ούτε προληπτικό εμβόλιο. Η ανάπτυξη και των δύο αυτών μέτρων αντιμετώπισης θα αργήσει ακόμη και συνεπώς είμαστε απροστάτευτοι στη μόλυνσή μας. Το σώμα έχει μεν ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η αποτελεσματικότητά του δε μπορεί να καθοριστεί και δε μας διασφαλίζει ανάρρωση.

Άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών. Κάθε θυσία αξίζει για την υγεία μας και κανένα μέτρο δεν πρέπει να θεωρείται υπερβολή.

Μέτρα για το επάγγελμα του αρτοποιού

Για το επάγγελμα του αρτοποιού μπορούμε να εξετάσουμε κάποιες αρχικές προσεγγίσεις μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα. Τα καλά νέα είναι ότι οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι ο ιός δε μεταφέρεται μέσω των τροφίμων. Επίσης, επειδή το επάγγελμα εφαρμόζει τις βασικές αρχές Υγιεινής Τροφίμων (HACCP), πλείστα από τα μέτρα εφαρμόζονται ήδη (όπως το πλύσιμο των χεριών) απλά πρέπει η εφαρμογή να γίνεται σχολαστικά χωρίς εκπτώσεις.

Προσωπικό

Για τους αρτοποιούς μπορεί η δραστηριότητα να μη σταμάτησε αλλά αυτό που σταδιακά θα αλλάξει είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα, η οποία είναι επαγγελματικά επιθυμητή αλλά πλέον εγκυμονεί και κινδύνους. Η χρήση μάσκας στα σημεία εξυπηρέτησης είναι υποχρεωτική. Η απλή χειρουργική μάσκα είναι επαρκής και έχει διάρκεια ζωής 3 ώρες. Οι πάνινες ή οι ιδιοκατασκευασμένες μάσκες απαγορεύονται διότι η προστασία τους είναι ανεπαρκής έως επικίνδυνη για επαγγελματίες. Οι πελάτες επίσης υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Η χρήση γαντιών πρέπει να είναι σχολαστικότερη και σε κάθε χώρο διαλείμματος προσωπικού πρέπει να είναι αναρτημένες οδηγίες χρήσεως και απόρριψης τόσο για τα γάντια όσο και για τις μάσκες.
Η τήρηση αποστάσεων πρέπει να διασφαλίζεται σε όλα τα σημεία εξυπηρέτησης ακόμη και εάν χρειαστεί να γίνεται τακτική υπενθύμιση μεταξύ του προσωπικού αλλά και προς τους πελάτες.
Μία σχετική ευγενική επισήμανση προς τους πελάτες για τα ανωτέρω στις εισόδους θα βοηθήσει.

Η επαφή με τους πελάτες είναι το δυσκολότερο κομμάτι τα δουλειάς. Η τήρηση απόστασης 1,5-2 μέτρων πρέπει να τηρείται και η επικοινωνία να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλόφωνη. Κάθε αρτοποιείο πρέπει να εξετάσει εάν τμήμα των δραστηριοτήτων του, όπως για παράδειγμα η παρασκευή καφέ, μπορεί να εκτελεστεί εξ αποστάσεως μέσω κάποιου παραθύρου εξυπηρέτησης. Επίσης, ο πληθυσμός των εντός του καταστήματος πελατών πρέπει να ελέγχεται σχολαστικά. Μία επισήμανση των απαιτούμενων θέσεων αναμονής και ουράς στο δάπεδο του περιβάλλοντα χώρου θα βοηθούσε πολύ.

Καθαριότητα

Δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις σχετικά με τη διάρκεια της παραμονής του ιού στα διάφορα υλικά αλλά σε κάθε περίπτωση είναι της τάξης των ημερών με εξαίρεση τον χαλκό που έρευνες έχουν καταλήξει στις 4 ώρες.

Η χρήση αντισηπτικού ως μέσο ατομικής υγιεινής δεν είναι πανάκεια. Τα αντισηπτικά, σε περίπτωση υπερβολικής χρήσης, είναι ερεθιστικά για το δέρμα και συνεπώς η χρήση τους πρέπει να γίνεται με σύνεση και δεν υποκαθιστά ποτέ το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών που για τους αρτοποιούς είναι ήδη υποχρεωτικό. Κατά το πλύσιμο να μην ξεχνάμε να σαπουνίζουμε σχολαστικά και τους καρπούς.

Η παρατήρηση της συμπεριφοράς των πελατών θα οδηγήσει το προσωπικό στο να εντοπίσει ποια σημεία χρειάζεται να καθαρίσει συχνότερα επειδή τα αγγίζουν οι πελάτες.
Οι συμβατικοί κάδοι απορριμμάτων πρέπει να είναι κλειστοί. Ανακύκλωση μικρών συσκευασιών σε αντίστοιχους κάδους εντός του υποστατικού πρέπει να απαγορευτεί. Οι συμβατικοί κάδοι πρέπει να φέρουν εσωτερική σακούλα υψηλής αντοχής είτε διπλή σακούλα και να αδειάζουν μόλις γεμίζουν, οι σακούλες να δένονται και να απορρίπτονται άμεσα με τη χρήση γαντιών τα οποία θα απορρίπτονται αμέσως μετά τη χρήση αυτή. Κατωτέρω αναφέρονται και οδηγίες για την απόρριψη των συσκευασιών.

Τέλος, τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού πρέπει να συντηρούνται πολύ σχολαστικά και να γίνονται απολυμάνσεις όλων των χώρων με τα κατάλληλα χημικά και σε κάθε περίπτωση να παρέχεται από τον απολυμαντή πιστοποιητικό. Η βασική αρχή που πρέπει εδώ να τηρείται είναι η διασφάλιση της κάλυψης όλων των περιοχών ακόμη και αυτών που είναι «κρυφές». Να σημειωθεί βέβαια ότι η διάρκεια της απολύμανσης είναι περιορισμένη.

Συσκευασία

Οι συσκευασίες έχουν το μειονέκτημα ότι μπορεί να είναι αντικείμενα μολυσμένα από τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα ραντισμού με συμβατά για τρόφιμα χημικά, όπου είναι αυτό εφικτό. Συγκέντρωση σε μεγάλες ποσότητες των εξωτερικών συσκευασιών (κούτες, παλέτες) πρέπει να αποφεύγεται.

Η ανακύκλωση πρέπει να εφαρμόζεται μόνο για τις μεγάλες εξωτερικές συσκευασίες οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται χωρίς να συσσωρεύονται απευθείας στους αντίστοιχους κάδους του δήμου. Η μεταφορά τους από το προσωπικό πρέπει να γίνεται με προσοχή, χωρίς να πλησιάζουν το πρόσωπο και ει δυνατόν να ελαχιστοποιείται η επαφή με το σώμα. Η μάσκα θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται σε όλη τη διαδικασία απόρριψης των συσκευασιών.

Image by freepik.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Γιώργος Σκρουμπέλος

Μηχανολόγος Μηχανικός RMS ΕΞΥΠΠ

  ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

  Γραφτειτε στο newsletter μας:

  Εγγραφείτε στο Newsletter μας

  Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
  Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.