Σιτηρά και αλλεργία

Σύμφωνα με μελέτες οι οποίες έχουν διεξαχθεί, τα σιτηρά έχουν κατακτήσει από τις πρώτες θέσεις στα προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, με παραδείγματα όπως, το καθημερινό τραπέζι μίας ελληνικής οικογένειας που περιλαμβάνει ψωμί, ενώ ένα σύνηθες πρωινό είναι μπολ με δημητριακά ή φρυγανιές. Τα σιτηρά θεωρούνται αλλεργιογόνες ουσίες, όπως αναφέρεται και στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, ως ακολούθως:

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ:
Παναγιώτα Αργυρώ Βουγιούκα
Επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων BSc

ΣΥΝΤΑΞΗ:
Γιώργος Σκρουμπέλος
Μηχανολόγος Μηχανικός RMS ΕΞΥΠΠ

Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή: σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, όλυρα, σιτηρό kamut ή υβριδικές ποικιλίες τους, και προϊόντα με βάση τα δημητριακά αυτά, εκτός από:

α) σιρόπια γλυκόζης με βάση το σιτάρι, συμπεριλαμβανομένης της δεξτρόζης (1)·
β) μαλτοδεξτρίνες με βάση το σιτάρι (1)·
γ) σιρόπια γλυκόζης με βάση το κριθάρι·
δ) σιτηρά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλκοολούχων αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης

Η έκθεση σε αλλεργιογόνα μπορεί να επιφέρει ποικίλα συμπτώματα από τοπική αντίδραση στο δέρμα, στη στοματική κοιλότητα, στο γαστρεντερικό και αναπνευστικό σύστημα. Οι επιδράσεις μπορεί να ξεκινήσουν ως απλές και δυνητικά να προκαλέσουν θανατηφόρα αναφυλαξία. Η πλειοψηφία των ατόμων, εμφανίζει δερματικές αντιδράσεις, ενώ τα άτομα τα οποία εκδηλώνουν γαστρεντερικά προβλήματα, έχουν άμεση εκδήλωση συμπτωμάτων, και τα άτομα τα οποία έχουν αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί να καταλήξουν άμεσα από ασφυξία. Στην περίπτωση της αναφυλαξίας, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί να εκδηλωθεί ύστερα από κατάποση ή και έκθεση σε αυτή, όπως παραδείγματος χάριν, με την εισπνοή σωματιδίων ή την επαφή με το δέρμα.

Οι μη μεσολαβούμενες από lgE τροφικές αλλεργίες απαντώνται κατά βάση στην παιδική ηλικία, σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου είναι αρκετά δύσκολη η ανίχνευσή τους. Στην κατηγορία αυτή υπάρχει και η κλινική εκδήλωση της προκαλούμενης από τροφική πρωτεΐνη αλλεργική πρωτοκολίτιδα (FPIAP). Η συγκεκριμένη μορφή, ξεκινά με αιμορραγία από το ορθό σε υγιή βρέφος και ξεκινά να υποχωρεί στην ολοκλήρωση της βρεφικής ηλικίας. Τα βρέφη τα οποία εμφανίζουν FPIAP έχουν βλεννώδεις και αιματηρές κενώσεις, ίσως σε συνδυασμό με ανησυχία και ευαισθησία. Τα τρόφιμα τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί είναι τα σιτηρά, η σόγια, το αγελαδινό γάλα και τα αυγά. Σημαντικό είναι να αναφερθεί, πως η FPIAP εκδηλώνεται σε βρέφη που λαμβάνουν μέσω του θηλασμού, τις αλλεργιογόνες τροφικές πρωτεΐνες, καθώς αυτές απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα.

Απ’ όσο γνωρίζουμε έως σήμερα, η γενετική σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κάποιας τροφικής αλλεργίας, ενώ η διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής, μας έχει δώσει σημαντικές ενδείξεις για την αλλεργική ευαισθητοποίηση. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα το οποίο έχουμε αποκομίσει είναι πως η καθυστερημένη εισαγωγή σιτηρών στη διατροφή ενός βρέφους, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, την μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της τροφικής αλλεργίας των σιτηρών στα βρέφη. Συνιστάται, λοιπόν, στους νέους γονείς να διεξάγουν άμεσα έλεγχο τροφικών αλλεργιών στα παιδιά τους, από την βρεφική ηλικία, ώστε να ρυθμιστεί κατάλληλα η διατροφή του βρέφους και παράλληλα οι μητέρες να προλαμβάνουν την εκροή αλλεργιογόνων πρωτεϊνών που ενδεχομένως να έχουν περάσει στο μητρικό γάλα.

Image by freepik.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

    Πολιτική χρήσης cookies

    Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

    Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

    Απολύτως Απαραίτητα Cookies

    Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

    Cookies Στατιστικών

    Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

    Cookies Λειτουργικότητας

    Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.