fbpx

Συνέντευξη: Βασίλης Κουρλαμπάς

Η εταιρεία ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ ΧΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ε.Π.Ε έχει αποδείξει την αξία της στο χρόνο και με συνέπεια στέκεται συνεχώς στο πλευρό του επαγγελματία αρτοποιού – ζαχαροπλάστη. Τη συνταγή της επιτυχίας φαίνεται να τη γνωρίζουν καλά, αφού δεν είναι τυχαίο ότι από το 1981, που ιδρύθηκε η εταιρεία, ακολουθεί μια διαρκώς ανοδική πορεία κερδίζοντας επάξια το στοίχημα της αγοράς. Ο κ. Βασίλης Κουρλαμπάς, ένας εκ των ιδιοκτητών, μιλά στο περιοδικό ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ-ΒΑΖ, μεταξύ άλλων, για την ιστορία της εταιρείας, τον κλάδο των μηχανημάτων αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής και το συνδυασμό ποιότητας-χαμηλού κόστους.

Μπορείτε να μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή της εταιρείας σας με αναφορά στο ιστορικό της και τον τομέα δραστηριοποίησης;

Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1981 από τον Θεόδωρο Κουρλαμπά, σε έναν υπόγειο χώρο στο Περιστέρι, ο οποίος αποτελεί ακόμα και σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της. Στα πρώτα χρόνια κύρια ασχολία της ήταν η παροχή αξιόπιστου service στα τότε μηχανήματα της εποχής. Έπειτα από λίγα χρόνια η κατασκευή δύο μηχανημάτων (πατέντες μέχρι σήμερα) της πρέσσας τάρτας και του γεμιστικού για σου, κρουασάν κτλ., δώσανε μεγάλη ώθηση ώστε να ξεκινήσουμε δειλά δειλά να κατασκευάζουμε και άλλα μηχανήματα και να εισάγουμε από το εξωτερικό (κυρίως Ιταλία). Με την πάροδο των χρόνων η εταιρεία ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ γίνεται ολοένα και πιο γνωστή στον κλάδο της Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής.

Το 1992 μεταφερόμαστε σε άλλο μεγαλύτερο χώρο και μαζί με κάποιες άλλες προσθήκες, οι χώροι φτάνουν τα 2200 τ.μ., στον οποίο είμαστε μέχρι σήμερα. Από το 2008 συμμετέχω και εγώ ενεργά στην επιχείρηση έχοντας αναλάβει τον τομέα εισαγωγών-πωλήσεων. Ο κύριος όγκος των πωλήσεών μας είναι στον τομέα της Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής – Παγωτού με πελάτες σε όλη την επικράτεια. Η εξειδίκευση σε αυτούς του κλάδους 40 χρόνια τώρα, μας έκανε να είμαστε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και επιτυχημένες εταιρείες του κλάδου. Παρόλα αυτά οι νέες προκλήσεις της εποχής μας οδηγούν στο να σκεφτούμε κάποια πράγματα διαφορετικά.

Σε ποιους επαγγελματίες απευθύνονται τα προϊόντα σας, δηλαδή σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται κυρίως οι πελάτες σας;

Τα προϊόντα μας απευθύνονται στον γενικότερο κλάδο της Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής – Παγωτού, ειδικότερα σε αυτό που αποκαλούμε Βιοτεχνικό τομέα. Η γενική άνοδος της Βιομηχανικής Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής μας οδήγησε στο να εμπλουτίσουμε τη γκάμα μας με σύγχρονα, αυτοματοποιημένα συστήματα παραγωγής προϊόντων. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεκινήσει να προμηθεύουμε και εταιρείες του γενικότερου επισιτιστικού κλάδου, όπως supermarket, ξενοδοχεία, εστιατόρια κτλ.

Τι θα προτείνατε σε έναν αρτοποιό – ζαχαροπλάστη που ξεκινά τώρα την επιχείρησή του;

Μπορεί να ακουστεί λίγο κοινότυπο αλλά το σημαντικότερο είναι να αγαπάει αυτό που κάνει και να έχει όρεξη για δουλειά. Δυστυχώς τίποτα δε μας χαρίζεται, το βλέπουμε καθημερινά στη ζωή μας. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η προσήλωση στην άριστη ποιότητα των προϊόντων φέρνει αργά ή γρήγορα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επίσης ο βιοτεχνικός κλάδος μας στηρίζεται στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, θα πρέπει να είμαστε κοντά στον πελάτη και να ακούμε τις παρατηρήσεις του. Κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι να κάνει ακριβή κοστολόγηση ώστε να γνωρίζει τα περιθώρια κέρδους, διότι πολλές φορές παρατηρούμε επιχειρηματίες οι οποίοι δε γνωρίζουν το ακριβές κόστος των προϊόντων τους.

Με την πάροδο των ετών ποιες βασικές αλλαγές / βελτιώσεις εφαρμόζονται στην κατασκευή των μηχανημάτων;

Οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής των μηχανημάτων, τόσο από την ελληνική αγορά όσο και από το εξωτερικό, έχουν συμβάλει τα μέγιστα ώστε να κατασκευάζονται μηχανήματα με πολύ μικρότερη πιθανότητα αστοχίας υλικού. Οι εγγυήσεις καλής λειτουργίας πριν από κάποια χρόνια ήταν ένα σημαντικός παράγοντας επιλογής του κατάλληλου εξοπλισμού. Πλέον αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η εγγύηση χρησιμοποιείται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των πωλήσεων. Επίσης η αύξηση της παραγωγής έχει κρατήσει τις τιμές χαμηλά προς όφελος των πελατών μας. Οι τιμές που πουλάμε για παράδειγμα ένα μίξερ τώρα είναι χαμηλότερες από ότι 10-15 χρόνια πριν.

Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι ένας σωστός εξοπλισμός βοηθά τον αρτοποιό – ζαχαροπλάστη να παράξει ποιοτικότερη δουλειά;

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός έχει αλλάξει τη φιλοσοφία της παραγωγής. Οι ωριαίες παραγωγές έχουν αυξηθεί με άμεσο αντίκτυπο στη μείωση κόστους του παραγόμενου προϊόντος. Επίσης, πλέον, όλα τα μηχανήματα είναι ασφαλή για το χρήστη αφού έχουμε μειώσει δραματικά, έως και εξαλείψει, τα δυσάρεστα γεγονότα προηγούμενων δεκαετιών. Ο εκσυγχρονισμός των καταστημάτων δε θα πρέπει να θεωρείται «αναγκαίο κακό». Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν απρόσκοπτη λειτουργία με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και φιλικότητα προς το περιβάλλον (νέου τύπου Freon κλπ.).

Ποιότητα και χαμηλό κόστος; Πως μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο;

Όπως ανέφερα και πιο πριν, οι νέες τεχνολογίες έχουν συμβάλει στη μείωση κόστους. Από εκεί και πέρα, η αγορά έχει γεμίσει μηχανήματα αμφιβόλου ποιότητας με μόνο «δόλωμα» τη χαμηλή τιμή. Η εταιρεία μας είναι σε διαρκή αναζήτηση αξιόπιστων μηχανημάτων σε καλές τιμές. Είναι προφανές όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα μικρό εμπορικό κέρδος ώστε να είμαστε σε θέση να μπορούμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση μετά την πώληση (επάρκεια ανταλλακτικών, γρήγορη υποστήριξη κλπ.). Η κερδοσκοπική, βραχυπρόθεσμη πώληση σε τιμές κόστους απλά δε μας ενδιαφέρει.

Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από άλλες εταιρείες του ίδιου αντικειμένου;

Η βασικότερη διαφορά μας είναι στην υποστήριξη μετά την πώληση. Με τη ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου ο καθένας μπορεί να πουλά εξοπλισμό χωρίς όμως να γνωρίζει πραγματικά τι είναι αυτό που πουλάει, τα αδύνατα σημεία ενός μηχανήματος και κυρίως χωρίς να μπορεί να το επισκευάσει. Γι’ αυτό το λόγο τονίζουμε στους πελάτες μας ότι μια πώληση είναι συνδυασμός τριών πραγμάτων: καλή τιμή, από αξίοπιστο έμπορο – κατασκευαστή και προφανώς να είναι ένα καλό μηχάνημα. Είναι απαράβατος κανόνας της εταιρείας μας είναι να μην κατασκευάζουμε και να μην εισάγουμε μηχανήματα β ποιότητας. Είναι προτιμότερο να έχουμε λιγότερες πωλήσεις αλλά ευχαριστημένους πελάτες, έτσι έχουμε πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια και οφείλω να ομολογήσω ότι οι αποφάσεις μας μάς έχουν διακαιώσει.

Τι υπηρεσίες υποστήριξης, μετά την πώληση, παρέχετε στους πελάτες σας;

Κατ΄αρχήν διαθέτουμε πλήρη γκάμα ανταλλακτικών σχεδόν για όλο τον εξοπλισμό. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τα ανταλλακτικά για τα μίξερ ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ. Επίσης έχουμε εξειδικευμένους τεχνικούς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους πελάτες μας. Προφανώς όλες οι βλάβες δε μπορούν να λυθούν εύκολα. Από εκεί και πέρα τα μηχανήματα επισκευάζονται στις εγκαταστάσεις μας, έχοντας πάντα στο μυαλό μας την άμεση εξυπηρέτηση με το μικρότερο δυνατό κόστος, εφόσον δεν υπάρχει εγγύηση καλής λειτουργίας σε ισχύ.

Τι θα συμβουλεύατε τους επαγγελματίες αρτοποιούς – ζαχαροπλάστες ώστε να επιλέξουν σωστά εξοπλιστικά μηχανήματα για την επιχείρησή τους;

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ζούμε, οι πελάτες θεωρούν ότι το βασικότερο κριτήριο επιλογής είναι η τιμή. Δε γίνεται έρευνα αγοράς αξιόπιστων εταιρειών, αγοράζουν μέσω διαδικτύου από προμηθευτές αμφιβόλου φερεγγυότητας και αφού δημιουργηθούν προβλήματα, ψάχνουν να βρουν επαγγελματίες να τα λύσουν. Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, όμως θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι ο εξοπλισμός δεν είναι κάτι το αναλώσιμο, είναι προτιμότερο να ξοδέψουν κάποια χρήματα παραπάνω ώστε να ξεγνοιάσουν από τις πιθανές βλάβες ή αστοχίες υλικών που πιθανώς να προκύψουν. Από εκεί και πέρα να διαλέγουν συνεργάτες που είναι δίπλα τους, γνωρίζοντας ότι προμηθεύουν αξιόπιστα μηχανήματα, με καλή υποστήριξη μετά την πώληση.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.