Ο χριστουγεννιάτικος κορμός με βανίλια και σοκολάτα είναι ένα κλασσικό εορταστικό γλυκό που αγαπούν ιδιαίτερα μικροί και μεγάλοι. Εδώ σας παρουσιάζουμε όλα τα στάδια παρασκευής του με τις βασικές συνταγές για το παντεσπάνι, την κρέμα ζαχαροπλαστικής, τη σαντιγύ και το τελικό στήσιμο του κορμού.
Χτυπάμε στο μίξερ, στη 2η ταχύτητα, τα ασπράδια με τη ζάχαρη έως ότου να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ, για να μη χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
Προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το Baking Powder, κοσκινισμένα. Στο τέλος, προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας ελαφρά.
α) Στρώνουμε το μίγμα σε μια λαδόκολλα ύψους περίπου 0,5cm και ψήνουμε στους 200οC, για 12-15 λεπτά.
β) Τοποθετούμε το μίγμα σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200οC για 55-60 λεπτά.
Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι και κρυώσει καλά, το βάζουμε στο ψυγείο (0-5οC) για 24 ώρες, να υγρασιάσει και να μην τρίβεται κατά το κόψιμο. Τα φύλλα τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, σκεπασμένα με λαδόκολλα.
* Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο ανακάτεμα, για να μη χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας, ενσωματώνουμε τα υλικά σταδιακά ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τη βανίλια, να ζεσταθούν καλά. Σε μια μπασίνα, ανακατεύουμε τα αυγά, το αλεύρι, το κόρν φλάουερ και την υπόλοιπη ζάχαρη. Μόλις το γάλα ζεσταθεί καλά, παίρνουμε λίγο και το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά για να λιώσουν τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά έως ότου βράσει η κρέμα και ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα ταψί και σκεπάζουμε την επιφάνεια καλά με μια μεμβράνη, για να μην παίρνει αέρα.
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά (0-5οC). Μόλις η κρέμα έχει κρυώσει καλά, τη βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενωθεί καλά και να μην έχει σβόλους.
Προσθέτουμε τη φυτική κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Στο τέλος ρίχνουμε τη ζωική κρέμα γάλακτος και μόλις την απορροφήσει η κρέμα, είναι έτοιμη. Κρατάμε ένα μέρος από την κρέμα και την ανακατεύουμε με κακάο για να την κάνουμε σοκολάτα.
Παίρνουμε ένα φύλλο παντεσπάνι σοκολάτας, το στρώνουμε σε μια λαδόκολλα και το σιροπιάζουμε ελαφρά. Στρώνουμε την κρέμα βανίλια με μια παλέτα σε ύψος περίπου 0,5cm.
Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε στην άκρη της κρέμας μια ίσια γραμμή από την κρέμα σοκολάτας.
Τυλίγουμε τον κορμό σφιχτά ώστε να μην πάρει αέρα στο εσωτερικό του. Τοποθετούμε τον κορμό στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
Φτιάχνουμε δύο είδη σαντιγύ, μια λευκή και μια σοκολάτα. Για τη λευκή θα χρειαστούμε 500 gr κρέμα γάλακτος φυτική και 100 gr κρέμα γάλακτος ζωική 35%. Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική κρέμα έως ότου σφίξει καλά και στο τέλος, προσθέτουμε τη ζωική κρέμα γάλακτος. Για να φτιάξουμε σαντιγύ σοκολάτας προσθέτου με 150 gr κακάο στη φυτική κρέμα γάλακτος κατά το χτύπημα στο μίξερ.
Βγάζουμε τον κορμό από την κατάψυξη και γαρνίρουμε διαδοχικά με τα δύο είδη σαντιγύ και τέλος, στολίζουμε με φρούτα εποχής και κομμάτια σοκολάτας.
Ingredients
Directions
Χτυπάμε στο μίξερ, στη 2η ταχύτητα, τα ασπράδια με τη ζάχαρη έως ότου να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ, για να μη χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
Προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το Baking Powder, κοσκινισμένα. Στο τέλος, προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας ελαφρά.
α) Στρώνουμε το μίγμα σε μια λαδόκολλα ύψους περίπου 0,5cm και ψήνουμε στους 200οC, για 12-15 λεπτά.
β) Τοποθετούμε το μίγμα σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200οC για 55-60 λεπτά.
Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι και κρυώσει καλά, το βάζουμε στο ψυγείο (0-5οC) για 24 ώρες, να υγρασιάσει και να μην τρίβεται κατά το κόψιμο. Τα φύλλα τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, σκεπασμένα με λαδόκολλα.
* Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο ανακάτεμα, για να μη χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας, ενσωματώνουμε τα υλικά σταδιακά ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τη βανίλια, να ζεσταθούν καλά. Σε μια μπασίνα, ανακατεύουμε τα αυγά, το αλεύρι, το κόρν φλάουερ και την υπόλοιπη ζάχαρη. Μόλις το γάλα ζεσταθεί καλά, παίρνουμε λίγο και το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά για να λιώσουν τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά έως ότου βράσει η κρέμα και ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα ταψί και σκεπάζουμε την επιφάνεια καλά με μια μεμβράνη, για να μην παίρνει αέρα.
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά (0-5οC). Μόλις η κρέμα έχει κρυώσει καλά, τη βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενωθεί καλά και να μην έχει σβόλους.
Προσθέτουμε τη φυτική κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Στο τέλος ρίχνουμε τη ζωική κρέμα γάλακτος και μόλις την απορροφήσει η κρέμα, είναι έτοιμη. Κρατάμε ένα μέρος από την κρέμα και την ανακατεύουμε με κακάο για να την κάνουμε σοκολάτα.
Παίρνουμε ένα φύλλο παντεσπάνι σοκολάτας, το στρώνουμε σε μια λαδόκολλα και το σιροπιάζουμε ελαφρά. Στρώνουμε την κρέμα βανίλια με μια παλέτα σε ύψος περίπου 0,5cm.
Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε στην άκρη της κρέμας μια ίσια γραμμή από την κρέμα σοκολάτας.
Τυλίγουμε τον κορμό σφιχτά ώστε να μην πάρει αέρα στο εσωτερικό του. Τοποθετούμε τον κορμό στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
Φτιάχνουμε δύο είδη σαντιγύ, μια λευκή και μια σοκολάτα. Για τη λευκή θα χρειαστούμε 500 gr κρέμα γάλακτος φυτική και 100 gr κρέμα γάλακτος ζωική 35%. Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική κρέμα έως ότου σφίξει καλά και στο τέλος, προσθέτουμε τη ζωική κρέμα γάλακτος. Για να φτιάξουμε σαντιγύ σοκολάτας προσθέτου με 150 gr κακάο στη φυτική κρέμα γάλακτος κατά το χτύπημα στο μίξερ.
Βγάζουμε τον κορμό από την κατάψυξη και γαρνίρουμε διαδοχικά με τα δύο είδη σαντιγύ και τέλος, στολίζουμε με φρούτα εποχής και κομμάτια σοκολάτας.