Εδώ η φύση συναγωνίζεται τον άνθρωπο. Η θάλασσα και ο άνεμος δημιουργούν έργα τέχνης, σκαλίζοντας τα σαθρά, πολύχρωμα, εντυπωσιακά πετρώματα που συνθέτουν την κιμουλιάτικη γη, ενώ οι προκομμένες κουλουροτεχνίτισσες δημιουργούν με ζύμη μικρά φουρνιστά κομψοτεχνήματα.
Το να ζεις στην επαρχία έχει και τα καλά του… Υπάρχουν κάποιες αναμνήσεις, όπως η μυρωδιά του ψωμιού που ψήνεται στον ξυλόφουρνο της πλατείας του χωριού, που σε γεμίζουν συναισθήματα και σε γυρνάνε στα παιδικά σου χρόνια. Όταν σκέφτομαι παραδοσιακό ψωμί, το μυαλό μου αμέσως πάει σε αυτό το τεράστιο σκουρόχρωμο καρβέλι με το άσπρο αλεύρι από πάνω, που το κρατούσαμε τυλιγμένο στην καρό πετσέτα και διατηρούνταν ακόμα και μια εβδομάδα! Σήμερα θα συνδέσω τις αναμνήσεις μου, την επιθυμία μου για χωριάτικο ψωμί και μια συνταγή δική μου.
Η Κίμωλος είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου υπάρχει ένας παραδοσιακός φούρνος με ξύλα. Με χαρά θα μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία μου φτιάχνοντας χωριάτικο ψωμί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της Κιμώλου.
Εκτέλεση σε πρώτη ταχύτητα 10 λεπτά και 2-3 λεπτά στη γρήγορη.
Θερμοκρασία ζύμης σε 24 βαθμούς κελσίου.
Πρώτη ξεκούραση για 40 λεπτά.
Κόβουμε σε 400 - 450 γραμμάρια ζύμης.
Ελαφρύ πλάσιμο, δεύτερη ξεκούραση άλλα 40 λεπτά και στοφάρισμα περίπου 60 λεπτά σε 32 βαθμούς.
Ψήνουμε για 40 έως 45 λεπτά, ξεκινάμε το ψήσιμο στους 230
και κατεβαίνουμε στους 210 βαθμούς με μικρή παροχή ατμού
και κλειστά τάμπερ. Τα ανοίγουμε στα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος.
Ingredients
Directions
Εκτέλεση σε πρώτη ταχύτητα 10 λεπτά και 2-3 λεπτά στη γρήγορη.
Θερμοκρασία ζύμης σε 24 βαθμούς κελσίου.
Πρώτη ξεκούραση για 40 λεπτά.
Κόβουμε σε 400 - 450 γραμμάρια ζύμης.
Ελαφρύ πλάσιμο, δεύτερη ξεκούραση άλλα 40 λεπτά και στοφάρισμα περίπου 60 λεπτά σε 32 βαθμούς.
Ψήνουμε για 40 έως 45 λεπτά, ξεκινάμε το ψήσιμο στους 230
και κατεβαίνουμε στους 210 βαθμούς με μικρή παροχή ατμού
και κλειστά τάμπερ. Τα ανοίγουμε στα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος.