fbpx

Παντεσπάνι

Η ονομασία «παντεσπάνι» προέρχεται από την ιταλική φράση «pan di Spagna» που σημαίνει «το ψωμί της Ισπανίας». Ο μύθος θέλει να πήρε αυτή την ονομασία όταν ένας Γενοβέζος σεφ τον 17ο αιώνα πήγε στην Ισπανία και για να τιμήσει τη χώρα που επισκέφθηκε έφτιαξε το ομώνυμο κέικ. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το συναντάμε με την ονομασία sponge cake όταν περιέχουν ολόκληρο αυγό, ή angel food cake όταν χρησιμοποιούνται μόνο τα ασπράδια και καθόλου λιπαρά.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 1400 g Αυγά
 850 g Ζάχαρη
 1000 g Αλεύρι για Παντεσπάνι
 5 g Βανίλια
 20 g Baking powder
 Για παντεσπάνι σοκολάτας: αντικαθιστούμε 100 γρ. αλεύρι με 100 γρ. κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα προσθέτοντας σταδιακά λίγη από τη ζάχαρη. Χτυπάμε σε άλλο κάδο τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

2

Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο μίγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

3

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder (ή και το κακάο) και συνεχίζουμε την ανάδευση με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και να έχουμε μια λεία κρέμα.

4

Αδειάζουμε το χυλό σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε καλά την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 1800C περίπου για 30 λεπτά.

5

Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε με μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι σε λεπτές φέτες, οριζόντια. Ιδανικά, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μερικές ώρες πριν το κόψουμε.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 1400 g Αυγά
 850 g Ζάχαρη
 1000 g Αλεύρι για Παντεσπάνι
 5 g Βανίλια
 20 g Baking powder
 Για παντεσπάνι σοκολάτας: αντικαθιστούμε 100 γρ. αλεύρι με 100 γρ. κακάο

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα προσθέτοντας σταδιακά λίγη από τη ζάχαρη. Χτυπάμε σε άλλο κάδο τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

2

Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο μίγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

3

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder (ή και το κακάο) και συνεχίζουμε την ανάδευση με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και να έχουμε μια λεία κρέμα.

4

Αδειάζουμε το χυλό σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε καλά την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 1800C περίπου για 30 λεπτά.

5

Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε με μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι σε λεπτές φέτες, οριζόντια. Ιδανικά, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μερικές ώρες πριν το κόψουμε.

Notes

Παντεσπάνι

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.