fbpx

Ραβανί Βέροιας

Το ραβανί ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑΣ Μαθητείας στο Γαλάτσι, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής» υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κου Τσουκαλά Απόστολου, Τεχνικού Ζαχαροπλαστικής και της κας Λύρα Ευσταθίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 2 kg ζάχαρη κρυσταλλική
 1800 g νερό
 300 g γλυκόζη
 ½ κ.γ. κοφτό βανίλια σε σκόνη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
 500 g ζάχαρη κρυσταλλική
 1500 g αβγά
 700 g αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
 Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
 ½ κ.γ. κοφτό βανίλια σε σκόνη
 8 g μπέικιν πάουντερ
 300 g σιμιγδάλι ψιλό
 200 g γιαούρτι στραγγιστό
 Βούτυρο για το ταψί
 Σιμιγδάλι για το ταψί
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
 Παγωτό καϊμάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τη γλυκόζη και αφού πάρει δεύτερη βράση αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά να αφρατέψει καλά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το γιαούρτι.

3

Χτυπάμε στο μίξερ για 10 δευτερόλεπτα και αφαιρούμε. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ταψί 41x28x5 και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 35 λεπτά.

4

Αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι καυτό το ραβανί περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι αργά αργά με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση σιροπιού και ρίχνουμε τη δεύτερη. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί και κρυώσει. Χαράζουμε σε κομμάτια το ραβανί. Σερβίρουμε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 2 kg ζάχαρη κρυσταλλική
 1800 g νερό
 300 g γλυκόζη
 ½ κ.γ. κοφτό βανίλια σε σκόνη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
 500 g ζάχαρη κρυσταλλική
 1500 g αβγά
 700 g αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
 Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
 ½ κ.γ. κοφτό βανίλια σε σκόνη
 8 g μπέικιν πάουντερ
 300 g σιμιγδάλι ψιλό
 200 g γιαούρτι στραγγιστό
 Βούτυρο για το ταψί
 Σιμιγδάλι για το ταψί
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
 Παγωτό καϊμάκι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τη γλυκόζη και αφού πάρει δεύτερη βράση αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά να αφρατέψει καλά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το γιαούρτι.

3

Χτυπάμε στο μίξερ για 10 δευτερόλεπτα και αφαιρούμε. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ταψί 41x28x5 και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 35 λεπτά.

4

Αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι καυτό το ραβανί περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι αργά αργά με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση σιροπιού και ρίχνουμε τη δεύτερη. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί και κρυώσει. Χαράζουμε σε κομμάτια το ραβανί. Σερβίρουμε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι.

Notes

Ραβανί Βέροιας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.