Στη συμβολή των οδών Κυψέλης και Τήνου, εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, μυρίζει ψωμί! Από το 1953, όταν δύο αδέλφια, ο Γρηγόρης και ο Βασίλης Ρεμούνδος, άνοιξαν στην Αθήνα τον ομώνυμο φούρνο. Δύο γεννιές μετά, τα εγγόνια, Γρηγόρης και Γιώργος, συνεχίζουν την παράδοση, με το ίδιο μεράκι και αγάπη για το ψωμί αλλά και με όραμα για το μέλλον και τη συνέχιση του ιστορικού αυτού φούρνου. Ο Γρηγόρης Ρεμούνδος σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ-ΒΑΖ.
Ρεμούνδος, ένας φούρνος που λειτουργεί από το 1953. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία σας και πως φτάσατε στο σήμερα.
Ο παππούς μας Γρηγόρης μαζί με τον αδερφό του Βασίλη ίδρυσαν το αρτοποιείο μας το 1953 στη ίδια διεύθυνση που είναι και σήμερα. Στη συνέχεια ανέλαβαν οι γονείς μας Λεωνίδας και Ανδριάνα.
Τελειώνοντας το σχολείο την δεκαετία του 90, ο αδερφός μου και εγώ αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την οικογενειακή μας παράδοση.
Με επιθυμία δικιά μας και παρότρυνση των γονιών μας φοιτήσαμε στο National Bakery School του Λονδίνου, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Επιστρέφοντας και τελειώνοντας τη στρατιωτική μας θητεία αρχίσαμε να εργαζόμαστε στο αρτοποιείο μας.
Ως τρίτη γενικά, που πλέον λειτουργείτε το αρτοποιείο, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος που ακόμα κρατάτε και πως τα συνδυάζετε με το σήμερα;
Πιστεύουμε πολύ στο θεσμό της γειτονιάς και στις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις με τους πελάτες μας. Είναι αυτά που μας κάνουν να προσπαθούμε καθημερινά και να μην διαπραγματευόμαστε την ποιότητα των προϊόντων μας.
Το χτίσιμο ισχυρών δεσμών και η καλή φήμη ήταν από πάντα ο στόχος του αρτοποιείου μας. Σήμερα, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταφέρνουμε να προσελκύσουμε πελάτες και εκτός γειτονιάς.
Μιλήστε μας για τη διαδικασία που ακολουθείτε για να φτιάξετε ψωμί.
Το κάθε ένα από τα είδη ψωμιού που παράγουμε έχει σχεδόν την δική του διαδικασία. Έχει τον δικό του χρόνο ωρίμανσης, την δικιά του θερμοκρασία ζύμης, την δικιά του φροντίδα.
Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που λείπει από τον κλάδο της αρτοποιίας;
Λείπει το ενδιαφέρον και η συμμετοχή από τους επαγγελματίες για τη λύση κοινών προβλημάτων του κλάδου μας.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;
Μια από τις μεγαλύτερες προσκλήσεις των τελευταίων χρόνων και πιο επίκαιρη από ποτέ είναι οι συνεχείς ανατιμήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Ποιες είναι οι τάσεις που παρατηρείτε στην αρτοποιία και με τι κριτήριο επιλέγετε ποιες θα ακολουθήσετε;
Τα τελευταία χρόνια οι τάσεις στα αρτοποιεία σχετίζονται με την θρεπτικότητα και την αγνότητα των προϊόντων. Ψωμιά με προζύμι, άλευρα υψηλής θρεπτικής αξίας και προϊόντα αργής ωρίμανσης όπως και τα προϊόντα για ανθρώπους με ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις (π.χ. vegan, σακχαρώδη διαβήτη κλπ).
Τι είναι αυτό που κάνει τα δικά σας προϊόντα να διαφέρουν;
Η προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών, η διατήρηση παλιών αγαπημένων συνταγών αλλά και η διαρκής αναζήτηση καινούριων γεύσεων.
Πόσα και ποια ψωμιά παράγετε; Ποια από αυτά καταναλώνονται περισσότερο;
Παράγουμε περίπου 15 διαφορετικά είδη ψωμιού, με τα «ειδικά» ψωμιά να παίρνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε;
Η επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούμε για τα προϊόντα μας γίνεται πάντα με γνώμονα την ποιότητα, τα αρώματα, την γεύση. Αλλά και την αξιοπιστία των παραγωγών ή των εταιριών που τα διακινούν.
Τι προϊόντα μπορεί να βρει κάποιος στο φούρνο σας;
Εκτός από τα ψωμιά, ζαχαροπλαστική φούρνου και μεγάλη ποικιλία δικής μας παραγωγής αλμυρών γεύσεων. Μεγάλη προσπάθεια και έμφαση δίνουμε στα εποχικά γλυκά μας, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και τσουρέκια.
Αν έπρεπε να διαλέξετε 3 προϊόντα που οπωσδήποτε θα έπρεπε κάποιος να δοκιμάσει, ποια θα ήταν αυτά;
Τα Χριστούγεννα οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα και το Πάσχα τα τσουρέκια μας για τα οποία οι πελάτες μας κάνουν τον κόπο να μας επισκεφτούν και από άλλες περιοχές. Ωστόσο πολλά άλλα προϊόντα μας εκτιμούνται και επιλέγονται από τους πελάτες μας καθημερινά.
Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Του χρόνου συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του αρτοποιείου μας. Με αυτή την αφορμή σχεδιάζουμε διάφορες ιδέες.