Μαρ 4, 2025 | Νεα

Ασφάλεια και υγιεινή στις επιχειρήσεις τροφίμων

Η ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης και της διακίνησης τροφίμων. Η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η παρουσία Τεχνικού Ασφαλείας και η κατοχή βεβαίωσης κατάρτισης του ΕΦΕΤ από το προσωπικό.

Ο ρόλος του Τεχνικού Ασφαλείας

Σύμφωνα με τον Νόμο 3850/2010 (Κώδικας Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων), κάθε επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό οφείλει να διαθέτει Τεχνικό Ασφαλείας. Ο ρόλος του περιλαμβάνει:

  • Την καθοδήγηση των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας
  • Την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών κινδύνων
  • Την εξασφάλιση ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης.

Βεβαίωση Κατάρτισης ΕΦΕΤ

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), βάσει της Υπουργικής Απόφασης 14708/2007 και του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004, απαιτεί την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Η εκπαίδευση αυτή καλύπτει:

  • Τους κινδύνους μόλυνσης των τροφίμων και πώς να προλαμβάνονται
  • Τις ορθές πρακτικές υγιεινής (GHP) και το σύστημα HACCP
  • Τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς κανονισμούς για την ασφάλεια τροφίμων.

Η εκπαίδευση του προσωπικού και η τήρηση των κανόνων υγιεινής ενισχύουν την αξιοπιστία και ποιότητα των υπηρεσιών στον κλάδο των τροφίμων.

Επιπλέον, η συμμόρφωση με τους παραπάνω νόμους δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και απαραίτητη για την προστασία των καταναλωτών και της επιχείρησης και η μη εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει σε διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

    Πολιτική χρήσης cookies

    Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

    Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

    Απολύτως Απαραίτητα Cookies

    Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

    Cookies Στατιστικών

    Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

    Cookies Λειτουργικότητας

    Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.