Η εκδήλωση ανέδειξε τις σημαντικές αλλαγές που διαμορφώνουν το μέλλον του
ευρωπαϊκού τομέα αρτοποιίας, από τη νομοθεσία της ΕΕ και τον ψηφιακό
μετασχηματισμό έως τη γεωπολιτική, το εμπόριο και την επιστήμη της
διατροφής.
Βρυξέλλες, 19 Ιουνίου 2025 – Η Fedima, η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Παραγωγών
και Προμηθευτών πρώτων υλών για την Αρτοποιία, Ζαχαροπλαστική και το Παγωτό,
πραγματοποίησε τη Γενική Συνέλευσή της για το 2025 στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, από
τις 16 έως τις 18 Ιουνίου, φέρνοντας κοντά εκπροσώπους από όλο τον ευρωπαϊκό
τομέα αρτοποιίας για να συζητήσουν κοινές προκλήσεις και προτεραιότητες και να
ενισχύσουν τη συνεργασία.
Ως η φωνή της βιομηχανίας πρώτων υλών για αρτοσκευάσματα και γλυκά στην
Ευρώπη, η Fedima εκπροσωπεί σχεδόν 27.000 άμεσα εργαζομένους και 200
επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, υπερασπίζεται τα συμφέροντα 13 εθνικών
ενώσεων και δραστηριοποιείται ενεργά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση
ενός κανονιστικού πλαισίου που στηρίζει τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη
θετική φήμη του ευρωπαϊκού τομέα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.
O Πρόεδρος της Fedima, κ. Thomas Lesaffre, υπογράμμισε:
«Με όλες τις 13 εθνικές ενώσεις μέλη μας παρούσες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της
Ομοσπονδίας μας, αυτή η Συνέλευση αποτέλεσε μια ισχυρή υπενθύμιση της
ενέργειας, της τεχνογνωσίας και του κοινού σκοπού που χαρακτηρίζουν την
κοινότητά μας. Η δύναμη της συνεργασίας – μεταξύ εθνικών ενώσεων, επιτροπών και
εταίρων – είναι το κλειδί για να πλοηγηθούμε στο σύνθετο τοπίο του σήμερα και να
χαράξουμε μια νέα πορεία για τον κλάδο».
Το τριήμερο πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις σε θεσμικά όργανα της ΕΕ, πλήρες
πρόγραμμα συνεδριάσεων επιτροπών της Fedima και θεματικές συζητήσεις.
Βασικά θέματα που διαμορφώνουν το μέλλον του τομέα αρτοποιίας
παρουσιάστηκαν από διάφορους ομιλητές:
• Michael Lippens (TraceGains) και Lewis Rogers-Duffield (Baker & Baker)
συζήτησαν τον πρακτικό αντίκτυπο των ψηφιακών εργαλείων και της
τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση προμηθευτών και την αποδοτικότητα
του τομέα.
• Cyrille Filott (Rabobank) ανέλυσε πώς οι μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές
συνθήκες επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες
τροφίμων.
• Dirk Ketele (Flanders’ FOOD) και Mick Bremans (Mariën Meesterbakkers)
παρουσίασαν το μέλλον της τέχνης της αρτοποιίας μέσω της τεχνολογίας
συνεργατικών ρομπότ (cobots).
• Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Dr. Amanda Lloyd
(Πανεπιστήμιο Aberystwyth), την οποία προλόγισε ο Edward Burt από την
Κυβέρνηση της Ουαλίας, με καινοτόμες ιδέες για τη διατροφοκεντρική
αρτοποιία μέσω της πρωτοβουλίας Future Foods.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Πρόεδρο της Fedima, Thomas Lesaffre και τον
Αντιπρόεδρο Juan Carlos Puente, ο Dirk Jacobs, Γενικός Διευθυντής της
FoodDrinkEurope, τόνισε τη συμβολή του τομέα αρτοσκευασμάτων στην
επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική ισχύ της Ευρώπης:
«Το νόστιμο, υγιεινό ψωμί είναι θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής διατροφικής
ασφάλειας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να στηρίξουν ολόκληρη την
αλυσίδα αξίας, από την παραγωγή έως τον καταναλωτή, για να διασφαλιστεί ότι το
θρεπτικό ψωμί παραμένει προσβάσιμο σε όλους».
Στη φετινή Γενική Συνέλευση, χορηγοί ήταν: TraceGains, Kerry και η κυβέρνηση
της Ουαλίας, συγκέντρωσε πάνω από 90 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων
εταίρων της Πρωτοβουλίας για το Ψωμί (Bread Initiative), άλλων ευρωπαϊκών
φορέων και εκπροσώπων από όλες τις εθνικές ενώσεις-μέλη της Fedima στην
Ευρώπη.
Με το κλείσιμο του συνεδρείου οι συμμετέχοντες απόλαυσαν πολιτιστική ξενάγηση
στην εμβληματική Αρ Νουβό αρχιτεκτονική των Βρυξελλών και επισκέψεις σε
γνωστές σοκολατερί και αρτοποιεία της πόλης.
Ομοσπονδία Ευρωπαίων Παραγωγών και Προμηθευτών πρώτων υλών για την
Αρτοποιία, Ζαχαροπλαστική και το Παγωτό
Σχετικά με τη Fedima
Η Fedima είναι η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Παρασκευαστών και Προμηθευτών
Συστατικών για την Αρτοποιία, Ζαχαροπλαστική και Παγωτοπλαστική,
αποτελούμενη από εθνικές ενώσεις σε 13 χώρες. Εκπροσωπεί περίπου 27.000 άμεσα
εργαζομένους και ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 7 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό
επίπεδο.
Περισσότερες πληροφορίες: www.fedima.org