Οκτ 3, 2012 | Νεα, Νομοθεσία

Κατάλογος της Ε.Ε. για τις επιτρεπόμενες αρτυματικές ύλες

Στην αρχή του Οκτώβρη εγκρίθηκαν δύο νέα νομοθετικά κείμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα οποία γίνεται σαφής και ακόμη πιο ασφαλής η χρήση των αρτυματικών υλώς στα τρόφιμα. Συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν σε επίπεδο Ε.Ε. οι κατάλογοι που επιτρέπουν τη χρήση  συγκεκριμένων αρτυματικών υλών από τη βιομηχανία τροφίμων, που χρησιμοποιούνται για να μεταβάλλουν τη γεύση και την οσμή των τροφίμων όπως αναψυκτικά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, δημητριακά, κέικ και γιαούρτια.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, ο κ. John Dalli, δήλωσε:«Χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSΑ) και άλλους επιστημονικούς φορείς, η νομοθεσία σχετικά με τις αρτυματικές ύλες θα βελτιώσει σημαντικά τη διαφάνεια των πληροφοριών τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη βιομηχανία. Θα είναι ευκολότερο για όλους τους ενδιαφερομένους να γνωρίζουν ακριβώς ποιές αρτυματικές ύλες μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα»

Ο πρώτος κανονισμός θα εφαρμοστεί από τις 22 Απριλίου 2013, με σκοπό να έχει η ενωσιακή βιομηχανία τροφίμων αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες. Η χρήση των αρτυματικών υλών που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα απαγορευτεί μετά από 18μηνη μεταβατική περίοδο.

Ο δεύτερος κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή στις 22 Οκτωβρίου 2012 και αφορά αρτυματικές ύλες που δεν παράγονται από τρόφιμα.

Ο κανονισμός-πλαίσιο που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 απαιτεί η χρήση αρτυματικών υλών να είναι ασφαλής και να μην παραπλανεί τον καταναλωτή. Συνεπώς, ο κατάλογος των εγκεκριμένων αρτυματικών υλών αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

    Πολιτική χρήσης cookies

    Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

    Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

    Απολύτως Απαραίτητα Cookies

    Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

    Cookies Στατιστικών

    Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

    Cookies Λειτουργικότητας

    Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.