Στην αρχή του Οκτώβρη εγκρίθηκαν δύο νέα νομοθετικά κείμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα οποία γίνεται σαφής και ακόμη πιο ασφαλής η χρήση των αρτυματικών υλώς στα τρόφιμα. Συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν σε επίπεδο Ε.Ε. οι κατάλογοι που επιτρέπουν τη χρήση συγκεκριμένων αρτυματικών υλών από τη βιομηχανία τροφίμων, που χρησιμοποιούνται για να μεταβάλλουν τη γεύση και την οσμή των τροφίμων όπως αναψυκτικά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, δημητριακά, κέικ και γιαούρτια.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, ο κ. John Dalli, δήλωσε:«Χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSΑ) και άλλους επιστημονικούς φορείς, η νομοθεσία σχετικά με τις αρτυματικές ύλες θα βελτιώσει σημαντικά τη διαφάνεια των πληροφοριών τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη βιομηχανία. Θα είναι ευκολότερο για όλους τους ενδιαφερομένους να γνωρίζουν ακριβώς ποιές αρτυματικές ύλες μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα»
Ο πρώτος κανονισμός θα εφαρμοστεί από τις 22 Απριλίου 2013, με σκοπό να έχει η ενωσιακή βιομηχανία τροφίμων αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες. Η χρήση των αρτυματικών υλών που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα απαγορευτεί μετά από 18μηνη μεταβατική περίοδο.
Ο δεύτερος κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή στις 22 Οκτωβρίου 2012 και αφορά αρτυματικές ύλες που δεν παράγονται από τρόφιμα.
Ο κανονισμός-πλαίσιο που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 απαιτεί η χρήση αρτυματικών υλών να είναι ασφαλής και να μην παραπλανεί τον καταναλωτή. Συνεπώς, ο κατάλογος των εγκεκριμένων αρτυματικών υλών αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού.