Το ψωμί είναι κάτι παραπάνω από τροφή. Είναι παράδοση, δημιουργία, επιστήμη — και πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Κάθε καρβέλι, κάθε μπαγκέτα, κάθε φούρνος έχει τη δική του ιστορία και πίσω του στέκονται άνθρωποι με πάθος και αφοσίωση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου (16 Οκτωβρίου), το bakery-pastry.gr και το περιοδικό «Αρτοποιός/Fresh Pastry» φέρνει κοντά όσους υπηρετούν την τέχνη του ψωμιού — από τους παραδοσιακούς αρτοποιούς μέχρι τους σύγχρονους δημιουργούς. Μαζί μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος: να κρατήσουμε τη φλόγα του φούρνου αναμμένη!
Λίγα λόγια για το ψωμί
Το ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά ή προζύμι. Είναι μια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ περιέχει και πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως σίδηρο και μαγνήσιο.
Ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού, μπορούμε να επωφεληθούμε από ολικής άλεσης αλεύρι που ενισχύει την πέψη και διατηρεί σταθερά τα επίπεδα ενέργειας, ή από προζυμένιο ψωμί, που θεωρείται πιο εύπεπτο και θρεπτικό.
Το ψωμί δεν είναι μόνο θρεπτικό, αλλά και κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό: συνοδεύει τα γεύματά μας, φέρνει τους ανθρώπους γύρω από το τραπέζι και αποτελεί σημείο αναφοράς της παράδοσης κάθε τόπου.
Ο Οκτώβρης θα είναι ο μήνας του ψωμιού
Από αύριο και μέχρι το τέλος του μήνα, θα γνωρίσουμε τους ανθρώπους πίσω από κάθε ψωμί, μέσα από φωτογραφίες και δηλώσεις τους, που αναδεικνύουν την τέχνη της αρτοποιίας.
Το μεγάλο αφιέρωμα του περιοδικού “Αρτοποιός/Fresh Pastry” κυκλοφορεί στα μέσα Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει όλες τις φωτογραφίες και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της ελληνικής αρτοποιίας.
Μαζί μας σ’ αυτό το αφιέρωμα:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ
ΦΑΙΔΡΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΣΒΑΝΑ
Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (ΖΙΤΣΑ)
BREAD B.C.
LA CHEF LEVI
Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΡΕΜΟΥΝΔΟΥ
ΑΦΟΙ ΛΑΟΥΔΗ ΑΕΒΕ
ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΤΡΑΣ
HYGGE ATHENS – SCANDINAVIAN BAKERY
CENTRAL BOULANGERIE
EXARCHOS BAKERY
ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΝΔΟΛΙΑΣ
ΡΙΖΟΣ ΕΛΑΙΑ
Πάρε κι εσύ μέρος
Mέσα στον Οκτώβριο, ανέβασε στο προφίλ σου στο facebook φωτογραφία του ψωμιού σου ή του φούρνου σου, κάνε mention @Bakery-Pastry, πρόσθεσε στη λεζάντα το tag #artopoiosbreadday και εμείς θα σε δημοσιεύσουμε στο προφίλ μας, προβάλλοντας το προϊόν ή τον φούρνο σου. Μην ξεχάσεις να αναφέρεις την επωνυμία και τη διεύθυνση του φούρνου σου.
Ο στόχος μας είναι να γνωρίσουμε όλα τα ψωμιά και τις ιστορίες τους. Κάθε ψωμί έχει μια ιστορία — ας τη μάθουμε όλοι μαζί, μέσα στον Οκτώβρη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετέχουν και στηρίζουν αυτή τη γιορτή του ψωμιού, του πιο απλού και ταυτόχρονα πιο ουσιαστικού αγαθού!