Φοκάτσια

από τον Maurizio Leo, Αρτοποιός

Αυτή η εύκολη και νόστιμη φοκάτσια είναι ο τέλειος καμβάς για ντομάτες, ελιές, δεντρολίβανο και χοντρό θαλασσινό αλάτι ή, πραγματικά, ό,τι έχετε που είναι φρέσκο και ακούγεται νόστιμο!

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
 622 g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (100%)
 12 g Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (2%)
 11 g Αλάτι (1,8%)
 436 g Νερό (70%)
 118 g Ώριμη ξινή προζύμη (19%)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
 Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
 Χοντρό θαλασσινό αλάτι
 Οποιαδήποτε φρέσκα λαχανικά και βότανα:
 Ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
 Ντοματίνια
 Ψιλοκομμένα κρεμμύδια
 Ψιλοκομμένες ελιές Καλαμάτας κ.λπ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αυτή η ζύμη μπορεί να αναμιχθεί με το χέρι ή σε μηχάνημα ανάμιξης. Στο μπολ του μίξερ, με το άγκιστρο ζύμης, προσθέστε τα αλεύρια, το νερό, το αλάτι και τη μαγιά.

2

Ανακατέψτε στην 1η ταχύτητα για 1 έως 2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε στην 2η ταχύτητα για 5 λεπτά έως ότου η ζύμη ενισχυθεί και συσσωρευτεί γύρω από το άγκιστρο ζύμης. Αφήστε τη ζύμη στο μπολ ανάμιξης για 10 λεπτά.

3

Στη συνέχεια, βάλτε το μίξερ στην 1η ταχύτητα και σιγά-σιγά προσθέστε το ελαιόλαδο στο μπολ ενώ ανακατεύετε. Μόλις απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο, γυρίστε το μίξερ στην 2η ταχύτητα για 1 έως 2 λεπτά έως ότου η ζύμη αποκτήσει ομοιογένεια.

4

Μεταφέρετε τη ζύμη σας καλυμμένη στη στόφα. Δώστε στη ζύμη 4 σετ από τεντώματα και αναδιπλώσεις σε διαστήματα 30 λεπτών, όπου το πρώτο σετ ξεκινά 30 λεπτά μετά την έναρξη της ζύμωσης.

5

Λαδώστε το εσωτερικό ενός ορθογώνιου ταψιού ή δύο κυκλικών ταψιών διαμέτρου 8mm. Χαράξτε απαλά τη ζύμη απευθείας στο ορθογώνιο ταψί (ή σε μια επιφάνεια εργασίας, χωρίστε σε δύο και τοποθετήστε το καθένα σε ένα κυκλικό ταψί).

6

Η ζύμη θα πρέπει να μείνει στο ταψί για 4 ώρες. Κάθε 30 λεπτά για την πρώτη ώρα, ανοίξτε το ταψί και τεντώστε απαλά τη ζύμη με βρεγμένα χέρια προς τις άκρες του ταψιού.

7

Η ζύμη θα απλωθεί φυσικά κατά τη διάρκεια του φουσκώματος, οπότε δεν είναι απαραίτητο να την απλώνετε επίμονα. Μόλις η ζύμη απλωθεί ως επί το πλείστον στις άκρες, καλύψτε το ταψί και αφήστε το να φουσκώσει τον υπόλοιπο χρόνο του 4ώρου.

8

Περίπου 30 λεπτά πριν από το τέλος της περιόδου των 4 ωρών, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 230°C αφήνοντας ένα ράφι κενό στην τρίτη σειρά από τον πάτο.

9

Όταν προθερμανθεί ο φούρνος σας, με βρεγμένα δάχτυλα, πιέστε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης για να κάνετε λακάκια. Στη συνέχεια, ψεκάστε με ελαιόλαδο για να καλύψετε την επιφάνεια της ζύμης.

10

Απλώστε ψιλοκομμένα βότανα και χοντρό θαλασσινό αλάτι. Ψήστε μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε τη φοκάτσια να κρυώσει στο ταψί.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
 622 g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (100%)
 12 g Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (2%)
 11 g Αλάτι (1,8%)
 436 g Νερό (70%)
 118 g Ώριμη ξινή προζύμη (19%)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
 Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
 Χοντρό θαλασσινό αλάτι
 Οποιαδήποτε φρέσκα λαχανικά και βότανα:
 Ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
 Ντοματίνια
 Ψιλοκομμένα κρεμμύδια
 Ψιλοκομμένες ελιές Καλαμάτας κ.λπ.

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αυτή η ζύμη μπορεί να αναμιχθεί με το χέρι ή σε μηχάνημα ανάμιξης. Στο μπολ του μίξερ, με το άγκιστρο ζύμης, προσθέστε τα αλεύρια, το νερό, το αλάτι και τη μαγιά.

2

Ανακατέψτε στην 1η ταχύτητα για 1 έως 2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε στην 2η ταχύτητα για 5 λεπτά έως ότου η ζύμη ενισχυθεί και συσσωρευτεί γύρω από το άγκιστρο ζύμης. Αφήστε τη ζύμη στο μπολ ανάμιξης για 10 λεπτά.

3

Στη συνέχεια, βάλτε το μίξερ στην 1η ταχύτητα και σιγά-σιγά προσθέστε το ελαιόλαδο στο μπολ ενώ ανακατεύετε. Μόλις απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο, γυρίστε το μίξερ στην 2η ταχύτητα για 1 έως 2 λεπτά έως ότου η ζύμη αποκτήσει ομοιογένεια.

4

Μεταφέρετε τη ζύμη σας καλυμμένη στη στόφα. Δώστε στη ζύμη 4 σετ από τεντώματα και αναδιπλώσεις σε διαστήματα 30 λεπτών, όπου το πρώτο σετ ξεκινά 30 λεπτά μετά την έναρξη της ζύμωσης.

5

Λαδώστε το εσωτερικό ενός ορθογώνιου ταψιού ή δύο κυκλικών ταψιών διαμέτρου 8mm. Χαράξτε απαλά τη ζύμη απευθείας στο ορθογώνιο ταψί (ή σε μια επιφάνεια εργασίας, χωρίστε σε δύο και τοποθετήστε το καθένα σε ένα κυκλικό ταψί).

6

Η ζύμη θα πρέπει να μείνει στο ταψί για 4 ώρες. Κάθε 30 λεπτά για την πρώτη ώρα, ανοίξτε το ταψί και τεντώστε απαλά τη ζύμη με βρεγμένα χέρια προς τις άκρες του ταψιού.

7

Η ζύμη θα απλωθεί φυσικά κατά τη διάρκεια του φουσκώματος, οπότε δεν είναι απαραίτητο να την απλώνετε επίμονα. Μόλις η ζύμη απλωθεί ως επί το πλείστον στις άκρες, καλύψτε το ταψί και αφήστε το να φουσκώσει τον υπόλοιπο χρόνο του 4ώρου.

8

Περίπου 30 λεπτά πριν από το τέλος της περιόδου των 4 ωρών, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 230°C αφήνοντας ένα ράφι κενό στην τρίτη σειρά από τον πάτο.

9

Όταν προθερμανθεί ο φούρνος σας, με βρεγμένα δάχτυλα, πιέστε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης για να κάνετε λακάκια. Στη συνέχεια, ψεκάστε με ελαιόλαδο για να καλύψετε την επιφάνεια της ζύμης.

10

Απλώστε ψιλοκομμένα βότανα και χοντρό θαλασσινό αλάτι. Ψήστε μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε τη φοκάτσια να κρυώσει στο ταψί.

Notes

Φοκάτσια

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.