fbpx

Φοκάτσια

από τον Maurizio Leo, Αρτοποιός

Αυτή η εύκολη και νόστιμη φοκάτσια είναι ο τέλειος καμβάς για ντομάτες, ελιές, δεντρολίβανο και χοντρό θαλασσινό αλάτι ή, πραγματικά, ό,τι έχετε που είναι φρέσκο και ακούγεται νόστιμο!

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
 622 g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (100%)
 12 g Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (2%)
 11 g Αλάτι (1,8%)
 436 g Νερό (70%)
 118 g Ώριμη ξινή προζύμη (19%)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
 Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
 Χοντρό θαλασσινό αλάτι
 Οποιαδήποτε φρέσκα λαχανικά και βότανα:
 Ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
 Ντοματίνια
 Ψιλοκομμένα κρεμμύδια
 Ψιλοκομμένες ελιές Καλαμάτας κ.λπ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αυτή η ζύμη μπορεί να αναμιχθεί με το χέρι ή σε μηχάνημα ανάμιξης. Στο μπολ του μίξερ, με το άγκιστρο ζύμης, προσθέστε τα αλεύρια, το νερό, το αλάτι και τη μαγιά.

2

Ανακατέψτε στην 1η ταχύτητα για 1 έως 2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε στην 2η ταχύτητα για 5 λεπτά έως ότου η ζύμη ενισχυθεί και συσσωρευτεί γύρω από το άγκιστρο ζύμης. Αφήστε τη ζύμη στο μπολ ανάμιξης για 10 λεπτά.

3

Στη συνέχεια, βάλτε το μίξερ στην 1η ταχύτητα και σιγά-σιγά προσθέστε το ελαιόλαδο στο μπολ ενώ ανακατεύετε. Μόλις απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο, γυρίστε το μίξερ στην 2η ταχύτητα για 1 έως 2 λεπτά έως ότου η ζύμη αποκτήσει ομοιογένεια.

4

Μεταφέρετε τη ζύμη σας καλυμμένη στη στόφα. Δώστε στη ζύμη 4 σετ από τεντώματα και αναδιπλώσεις σε διαστήματα 30 λεπτών, όπου το πρώτο σετ ξεκινά 30 λεπτά μετά την έναρξη της ζύμωσης.

5

Λαδώστε το εσωτερικό ενός ορθογώνιου ταψιού ή δύο κυκλικών ταψιών διαμέτρου 8mm. Χαράξτε απαλά τη ζύμη απευθείας στο ορθογώνιο ταψί (ή σε μια επιφάνεια εργασίας, χωρίστε σε δύο και τοποθετήστε το καθένα σε ένα κυκλικό ταψί).

6

Η ζύμη θα πρέπει να μείνει στο ταψί για 4 ώρες. Κάθε 30 λεπτά για την πρώτη ώρα, ανοίξτε το ταψί και τεντώστε απαλά τη ζύμη με βρεγμένα χέρια προς τις άκρες του ταψιού.

7

Η ζύμη θα απλωθεί φυσικά κατά τη διάρκεια του φουσκώματος, οπότε δεν είναι απαραίτητο να την απλώνετε επίμονα. Μόλις η ζύμη απλωθεί ως επί το πλείστον στις άκρες, καλύψτε το ταψί και αφήστε το να φουσκώσει τον υπόλοιπο χρόνο του 4ώρου.

8

Περίπου 30 λεπτά πριν από το τέλος της περιόδου των 4 ωρών, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 230°C αφήνοντας ένα ράφι κενό στην τρίτη σειρά από τον πάτο.

9

Όταν προθερμανθεί ο φούρνος σας, με βρεγμένα δάχτυλα, πιέστε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης για να κάνετε λακάκια. Στη συνέχεια, ψεκάστε με ελαιόλαδο για να καλύψετε την επιφάνεια της ζύμης.

10

Απλώστε ψιλοκομμένα βότανα και χοντρό θαλασσινό αλάτι. Ψήστε μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε τη φοκάτσια να κρυώσει στο ταψί.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
 622 g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (100%)
 12 g Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (2%)
 11 g Αλάτι (1,8%)
 436 g Νερό (70%)
 118 g Ώριμη ξινή προζύμη (19%)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
 Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
 Χοντρό θαλασσινό αλάτι
 Οποιαδήποτε φρέσκα λαχανικά και βότανα:
 Ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
 Ντοματίνια
 Ψιλοκομμένα κρεμμύδια
 Ψιλοκομμένες ελιές Καλαμάτας κ.λπ.

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αυτή η ζύμη μπορεί να αναμιχθεί με το χέρι ή σε μηχάνημα ανάμιξης. Στο μπολ του μίξερ, με το άγκιστρο ζύμης, προσθέστε τα αλεύρια, το νερό, το αλάτι και τη μαγιά.

2

Ανακατέψτε στην 1η ταχύτητα για 1 έως 2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε στην 2η ταχύτητα για 5 λεπτά έως ότου η ζύμη ενισχυθεί και συσσωρευτεί γύρω από το άγκιστρο ζύμης. Αφήστε τη ζύμη στο μπολ ανάμιξης για 10 λεπτά.

3

Στη συνέχεια, βάλτε το μίξερ στην 1η ταχύτητα και σιγά-σιγά προσθέστε το ελαιόλαδο στο μπολ ενώ ανακατεύετε. Μόλις απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο, γυρίστε το μίξερ στην 2η ταχύτητα για 1 έως 2 λεπτά έως ότου η ζύμη αποκτήσει ομοιογένεια.

4

Μεταφέρετε τη ζύμη σας καλυμμένη στη στόφα. Δώστε στη ζύμη 4 σετ από τεντώματα και αναδιπλώσεις σε διαστήματα 30 λεπτών, όπου το πρώτο σετ ξεκινά 30 λεπτά μετά την έναρξη της ζύμωσης.

5

Λαδώστε το εσωτερικό ενός ορθογώνιου ταψιού ή δύο κυκλικών ταψιών διαμέτρου 8mm. Χαράξτε απαλά τη ζύμη απευθείας στο ορθογώνιο ταψί (ή σε μια επιφάνεια εργασίας, χωρίστε σε δύο και τοποθετήστε το καθένα σε ένα κυκλικό ταψί).

6

Η ζύμη θα πρέπει να μείνει στο ταψί για 4 ώρες. Κάθε 30 λεπτά για την πρώτη ώρα, ανοίξτε το ταψί και τεντώστε απαλά τη ζύμη με βρεγμένα χέρια προς τις άκρες του ταψιού.

7

Η ζύμη θα απλωθεί φυσικά κατά τη διάρκεια του φουσκώματος, οπότε δεν είναι απαραίτητο να την απλώνετε επίμονα. Μόλις η ζύμη απλωθεί ως επί το πλείστον στις άκρες, καλύψτε το ταψί και αφήστε το να φουσκώσει τον υπόλοιπο χρόνο του 4ώρου.

8

Περίπου 30 λεπτά πριν από το τέλος της περιόδου των 4 ωρών, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 230°C αφήνοντας ένα ράφι κενό στην τρίτη σειρά από τον πάτο.

9

Όταν προθερμανθεί ο φούρνος σας, με βρεγμένα δάχτυλα, πιέστε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης για να κάνετε λακάκια. Στη συνέχεια, ψεκάστε με ελαιόλαδο για να καλύψετε την επιφάνεια της ζύμης.

10

Απλώστε ψιλοκομμένα βότανα και χοντρό θαλασσινό αλάτι. Ψήστε μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε τη φοκάτσια να κρυώσει στο ταψί.

Notes

Φοκάτσια

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.