Το “Γιαννιώτικο”, ετοίμασαν ο κος Κοφίτσας Κωνσταντίνος, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Τσεμπέρης Αντώνιος, Τεχνολόγος Τροφίμων για τις ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Α1.
Ένα από τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά των Ιωαννίνων. Η προέλευση και η ιστορία του δεν μας είναι ακριβείς. Ανήκει στα λεγόμενα γλυκά του ταψιού και είθισται να το προσφέρουν ως ξεχωριστό κέρασμα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Βουτυρωμένες στρώσεις φύλλου κρούστας που το κάνουν τραγανό και ζουμερό, «μπλέκονται» γλυκά με αναμαλλιασμένο φύλλο κανταΐφι, τα οποία γεμίζονται με χοντροκομμένο καρύδι, προαιρετικά φουντούκι και αμύγδαλο, όλα μαζί ανακατεμένα με μεράκι και τέχνη. Τριγωνικό, τετράγωνο και στην πιο σύγχρονη μορφή του τυλιγμένο σε ρολό, πασπαλισμένο με φιστίκι, η πλούσια γεύση του, δεν σου επιτρέπει να περιοριστείς σε ένα κομμάτι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
Ανοίγουμε καλά το φύλλο κανταϊφι.
Απλώνουμε 1 φύλλο και περιχύνουμε το βούτυρο.
Παίρνουμε μια ποσότητα από το κανταϊφι και απλώνουμε στο κάτω μέρος του φύλλου, περιχύνουμε με βούτυρο και βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση.
Τυλίγουμε σε ρολό και μεταφέρουμε σε ένα ταψί, βουτυρώνουμε
ξανά πάνω από το ρολό και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία.
Χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας, περιχύνουμε λίγο βούτυρο ακόμα και ψήνουμε για 50΄– 60΄.
Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε κρύο σιρόπι.
Το αφήνουμε «να τραβήξει» το σιρόπι που ρίξαμε και γαρνίρουμε
με φυστίκι.
Σε μια κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, μόλις αρχίσει να βράζει και το αφήνουμε για 2΄.
Σε μια κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, μόλις αρχίσει να βράζει και το αφήνουμε για 2΄
Ingredients
Directions
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
Ανοίγουμε καλά το φύλλο κανταϊφι.
Απλώνουμε 1 φύλλο και περιχύνουμε το βούτυρο.
Παίρνουμε μια ποσότητα από το κανταϊφι και απλώνουμε στο κάτω μέρος του φύλλου, περιχύνουμε με βούτυρο και βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση.
Τυλίγουμε σε ρολό και μεταφέρουμε σε ένα ταψί, βουτυρώνουμε
ξανά πάνω από το ρολό και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία.
Χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας, περιχύνουμε λίγο βούτυρο ακόμα και ψήνουμε για 50΄– 60΄.
Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε κρύο σιρόπι.
Το αφήνουμε «να τραβήξει» το σιρόπι που ρίξαμε και γαρνίρουμε
με φυστίκι.
Σε μια κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, μόλις αρχίσει να βράζει και το αφήνουμε για 2΄.
Σε μια κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, μόλις αρχίσει να βράζει και το αφήνουμε για 2΄