H συνταγή είναι από τη Νάντια Μακρυγιάννη - Pastry Chef
Το επιδόρπιο «Καριόκα» αποτελείται από τις εξής παρασκευές: Κρέμα (από ελληνικό καφέ και Metaxa), σοκολατένια καρύδια (με μους καραμελωμένης σοκολάτας και πραλίνα καρυδιού), crumble κανέλας (με αλμυρή καραμέλα) και τουίλ (με αλεύρι, ζάχαρη και ασπράδι). Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση της καριόκας, αποτυπωμένη σε εστιατορική μορφή. Παρακάτω παρατίθενται οι συνταγές για τα σοκολατένια καρύδια και το crumble κανέλας.
Για την εκτέλεση των σοκολατένιων καρυδιών θα χρειαστούμε φόρμες σιλικόνης σε σχήμα καρυδιού.
Με το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους και τη ζάχαρη, φτιάχνουμε μια κρέμα anglaise στους 85°C.
2
Προσθέτουμε τη ζελατίνη και ομογενοποιούμε με τη σοκολάτα.
3
Όταν η σάλτσα φτάσει στους 30°C, ενσωματώνουμε τη σαντιγί (με την υφή γιαουρτιού).
για την ΠΡΑΛΙΝΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ
4
Φτιάχνουμε με το μέλι μια καραμέλα στους 170°C και προσθέτουμε τα καρύδια.
5
Αφού κρυώσει η καραμέλα, την περνάμε από την πραλινομηχανή, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
ΣΥΝΘΕΣΗ
6
Μοιράζουμε τη μους στις φόρμες σιλικόνης σε σχήμα καρυδιού.
7
Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής προσθέτουμε ρευστή πραλίνα καρυδιού. Παγώνουμε πολύ καλά και ξεφορμάρουμε.
8
Κολλάμε τα δύο μισά καρύδια και, στη συνέχεια, τα βουτάμε σε μίγμα από καραμελωμένη σοκολάτα και βούτυρο κακάο. Για να αποκτήσει ρεαλιστική όψη, περνάμε με λίγο κακάο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
CRUMBLE ΚΑΝΕΛΑΣ
9
Αναμιγνύουμε, στο μίξερ με φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη και σταδιακά προσθέτουμε τα υγρά της συνταγής. Προσθέτουμε τα στερεά.
10
Αφήνουμε τη ζύμη κάποια ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Την περνάμε από σίτα, ώστε να δημιουργήσουμε μικρά κομμάτια (crumble).
11
Ψήνουμε στους 150°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το crumble να αποκτήσει τραγανή υφή. Χρησιμοποιούμε το crumble στο στήσιμο του πιάτου, θα μπορούσε, όμως, να χρησιμοποιηθεί και μέσα σε μια καριόκα.
Ingredients
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΑΡΥΔΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ
120gΓάλα
120gΚρέμα γάλακτος
50gΚρόκοι αβγών
25gΖάχαρη καστανή
30gΖελατίνη μάζα (αναλογία 1:6)
190gΣοκολάτα καραμελωμένη
360gΚρέμα γάλακτος χτυπημένη σε υφή γιαουρτιού
για την ΠΡΑΛΙΝΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ
200gΜέλι
200gΚαρύδι
CRUMBLE ΚΑΝΕΛΑΣ
230gΒούτυρο
250gΖάχαρη καστανή
20gΓάλα
40gΑβγό
450gΑλεύρι ζαχαροπλαστικής
10gΚανέλα σκόνη
10gΒaking powder
Αλάτι
Directions
ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ
1
Με το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους και τη ζάχαρη, φτιάχνουμε μια κρέμα anglaise στους 85°C.
2
Προσθέτουμε τη ζελατίνη και ομογενοποιούμε με τη σοκολάτα.
3
Όταν η σάλτσα φτάσει στους 30°C, ενσωματώνουμε τη σαντιγί (με την υφή γιαουρτιού).
για την ΠΡΑΛΙΝΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ
4
Φτιάχνουμε με το μέλι μια καραμέλα στους 170°C και προσθέτουμε τα καρύδια.
5
Αφού κρυώσει η καραμέλα, την περνάμε από την πραλινομηχανή, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
ΣΥΝΘΕΣΗ
6
Μοιράζουμε τη μους στις φόρμες σιλικόνης σε σχήμα καρυδιού.
7
Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής προσθέτουμε ρευστή πραλίνα καρυδιού. Παγώνουμε πολύ καλά και ξεφορμάρουμε.
8
Κολλάμε τα δύο μισά καρύδια και, στη συνέχεια, τα βουτάμε σε μίγμα από καραμελωμένη σοκολάτα και βούτυρο κακάο. Για να αποκτήσει ρεαλιστική όψη, περνάμε με λίγο κακάο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
CRUMBLE ΚΑΝΕΛΑΣ
9
Αναμιγνύουμε, στο μίξερ με φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη και σταδιακά προσθέτουμε τα υγρά της συνταγής. Προσθέτουμε τα στερεά.
10
Αφήνουμε τη ζύμη κάποια ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Την περνάμε από σίτα, ώστε να δημιουργήσουμε μικρά κομμάτια (crumble).
11
Ψήνουμε στους 150°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το crumble να αποκτήσει τραγανή υφή. Χρησιμοποιούμε το crumble στο στήσιμο του πιάτου, θα μπορούσε, όμως, να χρησιμοποιηθεί και μέσα σε μια καριόκα.
Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.