fbpx

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Από την κα Έλσα Κουκουμέρια
Πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 1000 g αλεύρι Αμερικής
 4000 g αλεύρι δυνατό 70%
 300 g μαργαρίνη
 350 g ζάχαρη
 75 g αλάτι
 125 g - 150 g μαγιά
 2700 g περίπου νερό
 Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για 8- 10 λεπτά. Θερμοκρασία μάζας ζύμης 28°C. Ξεκούραση για 15 - 20 λεπτά (30 - 35 λεπτά το χειμώνα).

2

Δεύτερο ζύμωμα για 10 - 15 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.
Κόβουμε μπάλες 2500 γρ. και κόβουμε στο διαιρέτη 30 κομμάτια από 85 γρ. το καθένα.

3

Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά, κάνουμε φιτίλια και τα βουτάμε πρώτα σε νερό και μετά στο σουσάμι. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά και τραβάμε τις άκρες για μα σχηματίσουμε το κουλούρι.

4

Ξεκούραση στη λαμαρίνα μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνουμε στους 200 - 210 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά.

Γεμιστό με μανιτάρια
5

Βράζουμε 1.200 γρ. μανιτάρια με 1.200 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σε δεύτερη κατσαρόλα βράζουμε 600 γρ. νερό με 300 γρ. βούτυρο.

6

Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε 300 γρ. σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Αναμειγνύουμε τα υλικά της πρώτης κατσαρόλας με τη δεύτερη, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

7

Ανοίγουμε με τον πλάστη τα κομμάτια ζύμης των 85 γρ. και γεμίζουμε με κορνέ. Κλείνουμε τις άκρες παράλληλα και πλάθουμε σε φυτίλι. Αφήνουμε να ξεκουραστούν 10 λεπτά.

8

Τέλος, σχηματίζουμε κουλούρια, ψεκάζουμε με νερό και βουτάμε στο σουσάμι.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 1000 g αλεύρι Αμερικής
 4000 g αλεύρι δυνατό 70%
 300 g μαργαρίνη
 350 g ζάχαρη
 75 g αλάτι
 125 g - 150 g μαγιά
 2700 g περίπου νερό
 Σουσάμι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για 8- 10 λεπτά. Θερμοκρασία μάζας ζύμης 28°C. Ξεκούραση για 15 - 20 λεπτά (30 - 35 λεπτά το χειμώνα).

2

Δεύτερο ζύμωμα για 10 - 15 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.
Κόβουμε μπάλες 2500 γρ. και κόβουμε στο διαιρέτη 30 κομμάτια από 85 γρ. το καθένα.

3

Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά, κάνουμε φιτίλια και τα βουτάμε πρώτα σε νερό και μετά στο σουσάμι. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά και τραβάμε τις άκρες για μα σχηματίσουμε το κουλούρι.

4

Ξεκούραση στη λαμαρίνα μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνουμε στους 200 - 210 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά.

Γεμιστό με μανιτάρια
5

Βράζουμε 1.200 γρ. μανιτάρια με 1.200 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σε δεύτερη κατσαρόλα βράζουμε 600 γρ. νερό με 300 γρ. βούτυρο.

6

Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε 300 γρ. σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Αναμειγνύουμε τα υλικά της πρώτης κατσαρόλας με τη δεύτερη, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

7

Ανοίγουμε με τον πλάστη τα κομμάτια ζύμης των 85 γρ. και γεμίζουμε με κορνέ. Κλείνουμε τις άκρες παράλληλα και πλάθουμε σε φυτίλι. Αφήνουμε να ξεκουραστούν 10 λεπτά.

8

Τέλος, σχηματίζουμε κουλούρια, ψεκάζουμε με νερό και βουτάμε στο σουσάμι.

Notes

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.