fbpx

Μηλόπιτα

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 350 g αλεύρι μαλακό
 50 g νισεστέ
 6 g μπέικιν πάουντερ
 150 g μαλακή μαργαρίνη παγωμένη
 50 g αυγό
 30 g γάλα
 200 g ζάχαρη
 3 g αλάτι
 15 g χυμός λεμονιού
 500 g ξινόμηλα καθαρισμένα
 κανέλα ψιλοτριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ανακατεύουμε στο μίξερ το αλεύρι με τη μαργαρίνη, 50 γρ. από τη ζάχαρη, το γάλα, το αυγό και αφού τα χτυπήσουμε προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε.

2

Στη συνέχεια, κόβουμε τα μήλα σε κομματάκια, τα ραντίζουμε με λεμόνι, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά.

3

Άλλος τρόπος επεξεργασίας των μήλων είναι ο εξής: Kόβουμε τα μήλα σε μέγεθος αμυγδάλου, τα βάζουμε σε κατσαρόλα και αφού τα ραντίσουμε
με το χυμό μισού λεμονιού, τα βράζουμε με 280 γρ. νερού και 150 γρ. ζάχαρης.

4

Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε 50 γρ. νισεστέ το οποίο έχουμε διαλύσει
με 80 γρ. νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει.

5

Τότε το βγάζουμε από τη φωτιά και αμέσως προσθέτουμε την κανέλα.

6

Χωρίζουμε στα δύο τη ζύμη και ανοίγουμε με τον πλάστη τη μισή ζύμη σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 30 εκ.

7

Το τοποθετούμε στο ειδικό πιάτο ώστε να σκεπαστεί όλη η επιφάνειά του και να περισσεύει. Τότε αδειάζουμε στο πιάτο τα μήλα.

8

Μετά ανοίγουμε την άλλη μισή ζύμη σε φύλλο στρογγυλό διαμέτρου
30 εκ. και τοποθετούμε στο πιάτο που έχουμε τα μήλα, αφού πρώτα αλείψουμε γύρω γύρω το χείλος του πιάτου, ώστε οι άκρες των δύο φύλλων να κολλήσουν καλά.

9

Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη που τύχον εξέχει του χείλους, την αλείφουμε από πάνω με αυγό και αφού στεγνώσει, ψήνουμε στους 200-210°C για 30 λεπτά.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 350 g αλεύρι μαλακό
 50 g νισεστέ
 6 g μπέικιν πάουντερ
 150 g μαλακή μαργαρίνη παγωμένη
 50 g αυγό
 30 g γάλα
 200 g ζάχαρη
 3 g αλάτι
 15 g χυμός λεμονιού
 500 g ξινόμηλα καθαρισμένα
 κανέλα ψιλοτριμμένη

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ανακατεύουμε στο μίξερ το αλεύρι με τη μαργαρίνη, 50 γρ. από τη ζάχαρη, το γάλα, το αυγό και αφού τα χτυπήσουμε προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε.

2

Στη συνέχεια, κόβουμε τα μήλα σε κομματάκια, τα ραντίζουμε με λεμόνι, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά.

3

Άλλος τρόπος επεξεργασίας των μήλων είναι ο εξής: Kόβουμε τα μήλα σε μέγεθος αμυγδάλου, τα βάζουμε σε κατσαρόλα και αφού τα ραντίσουμε
με το χυμό μισού λεμονιού, τα βράζουμε με 280 γρ. νερού και 150 γρ. ζάχαρης.

4

Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε 50 γρ. νισεστέ το οποίο έχουμε διαλύσει
με 80 γρ. νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει.

5

Τότε το βγάζουμε από τη φωτιά και αμέσως προσθέτουμε την κανέλα.

6

Χωρίζουμε στα δύο τη ζύμη και ανοίγουμε με τον πλάστη τη μισή ζύμη σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 30 εκ.

7

Το τοποθετούμε στο ειδικό πιάτο ώστε να σκεπαστεί όλη η επιφάνειά του και να περισσεύει. Τότε αδειάζουμε στο πιάτο τα μήλα.

8

Μετά ανοίγουμε την άλλη μισή ζύμη σε φύλλο στρογγυλό διαμέτρου
30 εκ. και τοποθετούμε στο πιάτο που έχουμε τα μήλα, αφού πρώτα αλείψουμε γύρω γύρω το χείλος του πιάτου, ώστε οι άκρες των δύο φύλλων να κολλήσουν καλά.

9

Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη που τύχον εξέχει του χείλους, την αλείφουμε από πάνω με αυγό και αφού στεγνώσει, ψήνουμε στους 200-210°C για 30 λεπτά.

Notes

Μηλόπιτα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.