Παγωτό με ανθότυρο

Το ανθότυρο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας τυριά. Παράγεται από το τυρόγαλο, δηλαδή τον ορό γάλακτος που απομένει από την τυροκόμηση διαφόρων τυριών, στο οποίο, στη συνέχεια, προστίθεται πρόβειο ή αγελαδινό γάλα.

Yields1 Serving
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 50 γρ.
 490 g γάλα
 90 g κρέμα γάλακτος 35%
 30 g βάση 50 γραμμαρίων
 200 g ανθότυρο
 150 g ζάχαρη
 20 g δεξτρόζη
 20 g άπαχο γάλα σκόνη
 σύνολο 1.000
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΓΩΤΟΥ
1

9% λιπαρά

2

19% σάκχαρα

3

4,7% πρωτεΐνες

4

37,5 συνολικά στερεά

5

8,7 Σ.Υ.Α.Λ.

6

25,6 αντιψυκτική ισχύς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
7

Το ανθότυρο που βρίσκουμε στην αγορά έχει περίπου 20% λιπαρά,
3% σάκχαρα (λακτόζη), 11% πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και 1% αλάτι. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 70% είναι και ο λόγος που το τυρί αυτό έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής.

8

Η διατροφική αξία του ανθότυρου είναι μεγάλη, μιας και αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης D και Α.

9

Το ανθότυρο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στο παγωτό αντικαθιστώντας το κλασσικό τυρί τύπου Φιλαδέλφεια (ή όποιο τυρί τύπου spread, αλειφωτό δηλαδή, χρησιμοποιούμε) και να δημιουργήσουμε ένα ασύγκριτα πιο αρωματικό και νόστιμο παγωτό τύπου Cheese Cake. Θα έλεγε κανείς ότι φτιάχνουμε ένα Ελληνικό παγωτό Cheese Cake με δική του προσωπικότητα και διαφορετικό χαρακτήρα από τα συνηθισμένα.

10

Δεδομένου όμως ότι το παγωτό έχει την ιδιότητα να «μεγενθύνει» τις γεύσεις, θα πρέπει το ανθότυρο που θα χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
11

Διακοσμήστε το παγωτό ανθότυρο με ρίπλα αμαρένα, καραμελωμένο σύκο, φράουλα, φρούτο πάθους ή άλλο φρούτο της αρεσκείας σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
12

Να σημειώσουμε ότι η αντιψυκτική ισχύς του παγωτού (ταπείνωση σημείου πήξης) είναι 25,6 μονάδες από τις οποίες οι 1,4 μονάδες οφείλονται στο αλάτι που περιέχει το ανθότυρο (1%), δηλαδή στα 2 γραμμάρια που περιέχουν τα 200 γραμμάρια ανθότυρου που χρησιμοποιήσαμε.

13

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η αντιψυκτική ισχύς του αλατιού είναι 700 μονάδες ανά 100 γραμμάρια (η ζάχαρη έχει 100 μονάδες στην ίδια ποσότητα). Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούμε στο παγωτό μας ένα συστατικό που περιέχει αλάτι, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την περιεκτικότητά του σε αυτό και να ρυθμίζουμε τη συνταγή μας αναλόγως.

Ingredients

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 50 γρ.
 490 g γάλα
 90 g κρέμα γάλακτος 35%
 30 g βάση 50 γραμμαρίων
 200 g ανθότυρο
 150 g ζάχαρη
 20 g δεξτρόζη
 20 g άπαχο γάλα σκόνη
 σύνολο 1.000

Directions

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΓΩΤΟΥ
1

9% λιπαρά

2

19% σάκχαρα

3

4,7% πρωτεΐνες

4

37,5 συνολικά στερεά

5

8,7 Σ.Υ.Α.Λ.

6

25,6 αντιψυκτική ισχύς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
7

Το ανθότυρο που βρίσκουμε στην αγορά έχει περίπου 20% λιπαρά,
3% σάκχαρα (λακτόζη), 11% πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και 1% αλάτι. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 70% είναι και ο λόγος που το τυρί αυτό έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής.

8

Η διατροφική αξία του ανθότυρου είναι μεγάλη, μιας και αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης D και Α.

9

Το ανθότυρο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στο παγωτό αντικαθιστώντας το κλασσικό τυρί τύπου Φιλαδέλφεια (ή όποιο τυρί τύπου spread, αλειφωτό δηλαδή, χρησιμοποιούμε) και να δημιουργήσουμε ένα ασύγκριτα πιο αρωματικό και νόστιμο παγωτό τύπου Cheese Cake. Θα έλεγε κανείς ότι φτιάχνουμε ένα Ελληνικό παγωτό Cheese Cake με δική του προσωπικότητα και διαφορετικό χαρακτήρα από τα συνηθισμένα.

10

Δεδομένου όμως ότι το παγωτό έχει την ιδιότητα να «μεγενθύνει» τις γεύσεις, θα πρέπει το ανθότυρο που θα χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
11

Διακοσμήστε το παγωτό ανθότυρο με ρίπλα αμαρένα, καραμελωμένο σύκο, φράουλα, φρούτο πάθους ή άλλο φρούτο της αρεσκείας σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
12

Να σημειώσουμε ότι η αντιψυκτική ισχύς του παγωτού (ταπείνωση σημείου πήξης) είναι 25,6 μονάδες από τις οποίες οι 1,4 μονάδες οφείλονται στο αλάτι που περιέχει το ανθότυρο (1%), δηλαδή στα 2 γραμμάρια που περιέχουν τα 200 γραμμάρια ανθότυρου που χρησιμοποιήσαμε.

13

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η αντιψυκτική ισχύς του αλατιού είναι 700 μονάδες ανά 100 γραμμάρια (η ζάχαρη έχει 100 μονάδες στην ίδια ποσότητα). Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούμε στο παγωτό μας ένα συστατικό που περιέχει αλάτι, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την περιεκτικότητά του σε αυτό και να ρυθμίζουμε τη συνταγή μας αναλόγως.

Notes

Παγωτό με ανθότυρο

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.