Παντεσπάνι

Η ονομασία «παντεσπάνι» προέρχεται από την ιταλική φράση «pan di Spagna» που σημαίνει «το ψωμί της Ισπανίας». Ο μύθος θέλει να πήρε αυτή την ονομασία όταν ένας Γενοβέζος σεφ τον 17ο αιώνα πήγε στην Ισπανία και για να τιμήσει τη χώρα που επισκέφθηκε έφτιαξε το ομώνυμο κέικ. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το συναντάμε με την ονομασία sponge cake όταν περιέχουν ολόκληρο αυγό, ή angel food cake όταν χρησιμοποιούνται μόνο τα ασπράδια και καθόλου λιπαρά.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 1400 g Αυγά
 850 g Ζάχαρη
 1000 g Αλεύρι για Παντεσπάνι
 5 g Βανίλια
 20 g Baking powder
 Για παντεσπάνι σοκολάτας: αντικαθιστούμε 100 γρ. αλεύρι με 100 γρ. κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα προσθέτοντας σταδιακά λίγη από τη ζάχαρη. Χτυπάμε σε άλλο κάδο τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

2

Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο μίγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

3

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder (ή και το κακάο) και συνεχίζουμε την ανάδευση με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και να έχουμε μια λεία κρέμα.

4

Αδειάζουμε το χυλό σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε καλά την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 1800C περίπου για 30 λεπτά.

5

Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε με μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι σε λεπτές φέτες, οριζόντια. Ιδανικά, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μερικές ώρες πριν το κόψουμε.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 1400 g Αυγά
 850 g Ζάχαρη
 1000 g Αλεύρι για Παντεσπάνι
 5 g Βανίλια
 20 g Baking powder
 Για παντεσπάνι σοκολάτας: αντικαθιστούμε 100 γρ. αλεύρι με 100 γρ. κακάο

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα προσθέτοντας σταδιακά λίγη από τη ζάχαρη. Χτυπάμε σε άλλο κάδο τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

2

Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο μίγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

3

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder (ή και το κακάο) και συνεχίζουμε την ανάδευση με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και να έχουμε μια λεία κρέμα.

4

Αδειάζουμε το χυλό σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε καλά την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 1800C περίπου για 30 λεπτά.

5

Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε με μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι σε λεπτές φέτες, οριζόντια. Ιδανικά, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μερικές ώρες πριν το κόψουμε.

Notes

Παντεσπάνι

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.