Ποντιακός πουρμάς

Τον ποντιακό πουρμά ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής μας, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας Τεχνολόγου Τροφίμων.

Ο ποντιακός πουρμάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού από την ποντιακή κουζίνα, που είναι γνωστό για τη σιροπιαστή του υφή και γεύση. Είναι ένα ευωδιαστό γλυκό που φτιάχνεται με σιροπιαστή βάση και αποτελείται από λεπτές στρώσεις σπιτικού φύλλου, γεμισμένο με καρύδια, ζάχαρη και λάδι. Είναι παρόμοιο με το γνωστό μας “μπακλαβά” , αλλά έχει τη δική του γεύση και υφή. Ο πουρμάς μπορεί να παρασκευαστεί σε διάφορες μορφές, όπως σε ρολά ή σε τετράγωνα κομμάτια.

Ο ποντιακός πουρμάς συνήθως σερβίρεται κρύος και μπορεί να συνοδεύεται με καφέ, τσάι, παγωτό ή απλά απολαμβάνεται μόνος του. Η σιροπιαστή του υφή το καθιστά κρεμώδες και απολαυστικό και η γεύση του είναι γλυκιά και ελαφρώς αρωματική λόγω των υλικών που περιέχει το σιρόπι. Είναι ένα πολύ αγαπητό γλυκό στην ποντιακή κουζίνα και αποτελεί απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών.

Yields1 Serving
ΦΥΛΛΟ
 1000 g αλεύρι τ 70
 200 g γιαούρτι
 300 g νερό
 100 g ηλιέλαιο
 1 αυγό
 20 g ζάχαρη
 20 g ξύδι
 10 g αλάτι
ΓΕΜΙΣΗ
 Καρύδια
 Ζάχαρη
 Λάδι
ΣΙΡΟΠΙ
 900 g ζάχαρη
 600 g νερό
 100 g γλυκόζη
 Ξύλο κανέλας
  Φλούδα πορτοκάλι - λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε στο κάδο όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

2

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, κόβουμε μπαλάκια και ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο.

3

Ραντίζουμε με λάδι, ρίχνουμε ψιλοκομμένα καρύδια και ζάχαρη. Με τη βέργα του φύλλου τυλίγουμε σε ρολό. Σουρώνουμε και βάζουμε σε ταψί.

4

Όταν γεμίσει λαδώνουμε και κόβουμε όπως το σαραγλί. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45 λεπτά.

5

Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι ή ρίχνουμε μέλι.

Ingredients

ΦΥΛΛΟ
 1000 g αλεύρι τ 70
 200 g γιαούρτι
 300 g νερό
 100 g ηλιέλαιο
 1 αυγό
 20 g ζάχαρη
 20 g ξύδι
 10 g αλάτι
ΓΕΜΙΣΗ
 Καρύδια
 Ζάχαρη
 Λάδι
ΣΙΡΟΠΙ
 900 g ζάχαρη
 600 g νερό
 100 g γλυκόζη
 Ξύλο κανέλας
  Φλούδα πορτοκάλι - λεμόνι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε στο κάδο όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

2

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, κόβουμε μπαλάκια και ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο.

3

Ραντίζουμε με λάδι, ρίχνουμε ψιλοκομμένα καρύδια και ζάχαρη. Με τη βέργα του φύλλου τυλίγουμε σε ρολό. Σουρώνουμε και βάζουμε σε ταψί.

4

Όταν γεμίσει λαδώνουμε και κόβουμε όπως το σαραγλί. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45 λεπτά.

5

Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι ή ρίχνουμε μέλι.

Notes

Ποντιακός πουρμάς

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.