Προζυμένιο ψωμί από τα Δερβενοχώρια

Με αυτή την παρουσίαση θα σας ταξιδέψουμε στην πραγματική γεύση του χωριάτικου προζυμένιου ψωμιού, με ένα μοναδικό ψωμί από τα Δερβενοχώρια. Το ψωμί αυτό μπορείτε να το προετοιμάσετε και με κάποιο έτοιμο ενεργό υγρό προζύμι σε ποσοστό συνήθως 2 έως 5%. Η μέθοδος που σας υποδεικνύουμε δίνει πολύ καλά αρώματα και χαρακτήρα στο ψωμί σας. Επιλέγουμε ένα καλό σκληρό στάρι με γεύση και άρωμα. Αλεύρι Μ. κίτρινο χωριάτικο από ελληνικά σιτηρά 100%.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 10000 g αλεύρι από σκληρό στάρι
 9 l νερό
 50 g σταφιδίνη
 5 g φρέσκια μαγιά ή προζύμι 2 κιλά εφόσον υπάρχει
 Σύνολο προζύμης 19 κιλά
ΥΛΙΚΑ
 10 kg προζύμι
 10 kg αλεύρι Μ κίτρινο
 250 g αλάτι
 6 l νερό στους 15°C
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε αργή ταχύτητα και τοποθετούμε σε λεκάνη για 12 έως 16 ώρες σε θερμοκρασία 18 με 25°C.

2

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντικός για την όλη διαδικασία της ωρίμανσης.

3

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στο προζύμι μας άλλα 10 κιλά αλεύρι Μ κίτρινο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
4

Ζυμώνουμε 12 αργό και 5 γρήγορα. Θα έχουμε ένα πολύ μαλακό ζυμάρι. Επιθυμητή θερμοκρασία ζύμης 25°C. Ανάπαυση 60 λεπτά με 90 λεπτά. Τεμαχισμός 1 κιλό έως 1500 γρ.

5

Πλάθουμε σε καρβέλι ή φρατζόλα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι Μ. κίτρινο. Τοποθετούμε σε πανιά ή καλαθάκια μπαμπού. Αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σκεπασμένα για 60 έως 90 λεπτά. Καλό είναι στο τελικό ζύμωμα να αποφύγουμε τη χρήση μαγιάς, ειδικά το καλοκαίρι και να αφήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει αργά, έτσι ώστε να δώσει άρωμα και γεύση με φυσικό τρόπο.

6

Είναι σημαντικό να μη γίνει χρήση της στόφας στην όλη διαδικασία. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να ακουμπήσουμε τα ψωμιά θα πρέπει να είναι σβηστή. Μπορούμε απλά να σκεπάζουμε τα ψωμιά με πανί ή πλαστικό σκέπασμα για να γίνουν. Όταν το ψωμί μας είναι έτοιμο προθερμαίνουμε τον κλίβανο στους 230°C και φουρνίζουμε με χρήση ελάχιστων ατμών. Αν μπορείτε φουρνίστε τουμπαριστά στο φτυάρι ένα-ένα με προσοχή και όχι στο τελάρο.

7

Μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε τη θερμοκρασία στους 210°C και ψήνουμε για άλλα περίπου 40 λεπτά. Αν χρειαστεί ανοίγουμε τους ατμοσύρτες 10 λεπτά στο τέλος.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 10000 g αλεύρι από σκληρό στάρι
 9 l νερό
 50 g σταφιδίνη
 5 g φρέσκια μαγιά ή προζύμι 2 κιλά εφόσον υπάρχει
 Σύνολο προζύμης 19 κιλά
ΥΛΙΚΑ
 10 kg προζύμι
 10 kg αλεύρι Μ κίτρινο
 250 g αλάτι
 6 l νερό στους 15°C

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε αργή ταχύτητα και τοποθετούμε σε λεκάνη για 12 έως 16 ώρες σε θερμοκρασία 18 με 25°C.

2

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντικός για την όλη διαδικασία της ωρίμανσης.

3

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στο προζύμι μας άλλα 10 κιλά αλεύρι Μ κίτρινο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
4

Ζυμώνουμε 12 αργό και 5 γρήγορα. Θα έχουμε ένα πολύ μαλακό ζυμάρι. Επιθυμητή θερμοκρασία ζύμης 25°C. Ανάπαυση 60 λεπτά με 90 λεπτά. Τεμαχισμός 1 κιλό έως 1500 γρ.

5

Πλάθουμε σε καρβέλι ή φρατζόλα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι Μ. κίτρινο. Τοποθετούμε σε πανιά ή καλαθάκια μπαμπού. Αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σκεπασμένα για 60 έως 90 λεπτά. Καλό είναι στο τελικό ζύμωμα να αποφύγουμε τη χρήση μαγιάς, ειδικά το καλοκαίρι και να αφήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει αργά, έτσι ώστε να δώσει άρωμα και γεύση με φυσικό τρόπο.

6

Είναι σημαντικό να μη γίνει χρήση της στόφας στην όλη διαδικασία. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να ακουμπήσουμε τα ψωμιά θα πρέπει να είναι σβηστή. Μπορούμε απλά να σκεπάζουμε τα ψωμιά με πανί ή πλαστικό σκέπασμα για να γίνουν. Όταν το ψωμί μας είναι έτοιμο προθερμαίνουμε τον κλίβανο στους 230°C και φουρνίζουμε με χρήση ελάχιστων ατμών. Αν μπορείτε φουρνίστε τουμπαριστά στο φτυάρι ένα-ένα με προσοχή και όχι στο τελάρο.

7

Μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε τη θερμοκρασία στους 210°C και ψήνουμε για άλλα περίπου 40 λεπτά. Αν χρειαστεί ανοίγουμε τους ατμοσύρτες 10 λεπτά στο τέλος.

Notes

Προζυμένιο ψωμί από τα Δερβενοχώρια

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.