fbpx

Ψωμί της Μ. Παρασκευής

Το «Ψωμί της Μ. Παρασκευής» ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β1 της Σχολής Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑΣ Μαθητείας στο Γαλάτσι.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 10 kg αλεύρι Τ.70% Δυνατό
 10 kg αλεύρι Super
 350 g αλάτι
 1 kg μαγιά
 2400 g ζάχαρη
 1500 g φυτικό μαγειρικό λίπος
 100 g κανέλα
 50 g γλυκάνισο
 13 l νερό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΜΠΕΤΙ
 Σε μια κατσαρόλα βράζουμε:
 500 g σιρόπι
 50 g κονιάκ
 500 g μέλι
 1 ματσ. φασκόμηλο
DECOR
 άχνη και κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Επιλέγουμε και ζυγίζουμε τα υλικά μας.

2

Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο ζυμωτήριο. Αναπιάνουμε τη μαγιά.

3

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός του νερού.

4

Ανακατεύουμε τα υλικά μας. Ξεκινάμε το ζύμωμα ρίχνοντας αρχικά τα 10 λίτρα νερό θερμοκρασίας τέτοιας ώστε η θερμοκρασία της αρτοζύμης να είναι 27°C.

5

Γαλακτίζουμε τη ζύμη μας με το υπόλοιπο του νερού της συνταγής μας καθ’ όλη την διάρκεια του ζυμώματος

6

Χρόνος ζυμώματος περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη μας πάνω σε αλευρωμένη πλάση.

7

Κόβουμε σε τεμάχια των 500 γρ., κάνουμε πρόπλαση σε φρατζόλα και τοποθετούμε με σειρά πάνω στον πάγκο εργασίας.

8

Στη συνέχεια, ξεκινώντας πάντα από το πρώτο κομμάτι, ολοκληρώνουμε το πλάσιμο (σχέδιο φρατζόλα).

9

Τοποθετούμε σε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί πάντοτε σε σειρά και σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους.

10

Ακολουθεί το στάδιο της ωρίμανσης σε ιδανικές συνθήκες. (α.45min ο χρόνος παραμονής, β. 35°C-38°C η θερμοκρασία γ. 75% η υγρασία.).

11

Ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο (180°C-200°C) διοχετεύοντας ατμό στην επιφάνεια του προϊόντος.

12

Μόλις βγάλουμε το προϊόν από το φούρνο το αλείφουμε με σερμπέτι.

13

Αφήνουμε να κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με άχνη και τέλος με τη βοήθεια της σκόνης κανέλας κάνουμε το σχήμα του σταυρού στην επιφάνεια του άρτου

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 10 kg αλεύρι Τ.70% Δυνατό
 10 kg αλεύρι Super
 350 g αλάτι
 1 kg μαγιά
 2400 g ζάχαρη
 1500 g φυτικό μαγειρικό λίπος
 100 g κανέλα
 50 g γλυκάνισο
 13 l νερό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΜΠΕΤΙ
 Σε μια κατσαρόλα βράζουμε:
 500 g σιρόπι
 50 g κονιάκ
 500 g μέλι
 1 ματσ. φασκόμηλο
DECOR
 άχνη και κανέλα

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Επιλέγουμε και ζυγίζουμε τα υλικά μας.

2

Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο ζυμωτήριο. Αναπιάνουμε τη μαγιά.

3

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός του νερού.

4

Ανακατεύουμε τα υλικά μας. Ξεκινάμε το ζύμωμα ρίχνοντας αρχικά τα 10 λίτρα νερό θερμοκρασίας τέτοιας ώστε η θερμοκρασία της αρτοζύμης να είναι 27°C.

5

Γαλακτίζουμε τη ζύμη μας με το υπόλοιπο του νερού της συνταγής μας καθ’ όλη την διάρκεια του ζυμώματος

6

Χρόνος ζυμώματος περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη μας πάνω σε αλευρωμένη πλάση.

7

Κόβουμε σε τεμάχια των 500 γρ., κάνουμε πρόπλαση σε φρατζόλα και τοποθετούμε με σειρά πάνω στον πάγκο εργασίας.

8

Στη συνέχεια, ξεκινώντας πάντα από το πρώτο κομμάτι, ολοκληρώνουμε το πλάσιμο (σχέδιο φρατζόλα).

9

Τοποθετούμε σε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί πάντοτε σε σειρά και σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους.

10

Ακολουθεί το στάδιο της ωρίμανσης σε ιδανικές συνθήκες. (α.45min ο χρόνος παραμονής, β. 35°C-38°C η θερμοκρασία γ. 75% η υγρασία.).

11

Ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο (180°C-200°C) διοχετεύοντας ατμό στην επιφάνεια του προϊόντος.

12

Μόλις βγάλουμε το προϊόν από το φούρνο το αλείφουμε με σερμπέτι.

13

Αφήνουμε να κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με άχνη και τέλος με τη βοήθεια της σκόνης κανέλας κάνουμε το σχήμα του σταυρού στην επιφάνεια του άρτου

Notes

Ψωμί της Μ. Παρασκευής

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.