fbpx

Ροξάκια

δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου

Τα γευστικά ροξάκια, ανήκουν στα πολίτικα, σιροπιαστά γλυκά, που ξεχωρίζουν και είναι από τα πιο δημοφιλή ανατολίτικα γλυκά. Γλυκά της καθ’ημάς Ανατολής είναι τα πολίτικα γλυκά που οι συνταγές τους διασώθηκαν διά μέσου της προφορικής παράδοσης από μητέρα σε θυγατέρα και που η γεύση τους συνδέεται με βιώματα, συναισθήματα και κάθε συνταγή κουβαλά την δική της ιστορία. Τα περίφημα πολίτικα σιροπιαστά γλυκίσματα αποτελούσαν μια ξεχωριστή κατηγορία σπιτικών κερασμάτων και πρόκειται για μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή εποχή. Ήταν τα γιορτινά κεράσματα του πολίτικου σπιτιού, τα λεγόμενα “τραταμέντα”. Σ’αυτά συγκαταλέγονται και τα “ροξ” που κατά μία εκδοχή πήραν το όνομά τους από την αγγλική λέξη “rocks”, μάλλον λόγω του σχήματός τους.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
 500 g λάδι ηλιέλαιο
 300 g νερό
 100 g ζάχαρη κρυσταλλική
 600 g αλεύρι ζαχαροπλαστικής
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
 600 g αλεύρι ζαχαροπλαστικής
 150 g ζάχαρη κρυσταλλική
 70 g κακάο
 70 g ηλιέλαιο
 250 g νερό
 15 g κανέλα
 15 g αμμωνία
 15 g μπέικιν
 150 g καρύδι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1

Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη. Βάζουμε τη γέμιση, τυλίγουμε σε ρολά και τα κόβουμε.

2

Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 20 λεπτά και σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
3

Ανακατεύουμε τα όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ για 3 λεπτά, στη δεύτερη ταχύτητα.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
 500 g λάδι ηλιέλαιο
 300 g νερό
 100 g ζάχαρη κρυσταλλική
 600 g αλεύρι ζαχαροπλαστικής
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
 600 g αλεύρι ζαχαροπλαστικής
 150 g ζάχαρη κρυσταλλική
 70 g κακάο
 70 g ηλιέλαιο
 250 g νερό
 15 g κανέλα
 15 g αμμωνία
 15 g μπέικιν
 150 g καρύδι τριμμένο

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1

Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη. Βάζουμε τη γέμιση, τυλίγουμε σε ρολά και τα κόβουμε.

2

Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 20 λεπτά και σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
3

Ανακατεύουμε τα όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ για 3 λεπτά, στη δεύτερη ταχύτητα.

Notes

Ροξάκια

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.