Η συνταγή είναι από τον Otmar Fricker, Baker Master, Καθηγητής Αρτοποιίας & Ζαχ/κής, Τεχνικός Σύμβουλος της ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ
Ζυμώνουμε τα υλικά για το προζύμι και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 45’. Βάζουμε στο ζυμωτήριο τα υλικά της ζύμης και το προζύμι και ζυμώνουμε 6’ στην αργή ταχύτητα και 12’ στη γρήγορη ταχύτητα.
Στο τέλος του ζυμώματος, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (σταφίδες, φρούτα, αμύγδαλα που έχουμε μουλιάσει στο κονιάκ) και ζυμώνουμε για λίγο στην αργή ταχύτητα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.
Κόβουμε σε τεμάχια των 600 γρ. και πλάθουμε σε σχήμα ψωμιού με μύτες. Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι λίγο, στη μέση. Κάνουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης ένα δίπλωμα, ώστε να είναι από τη μια πλευρά λεπτή η ζύμη και από την άλλη πιο παχιά.
Ξανά πατάμε λίγο με τον πλάστη. Τοποθετούμε τα stollen στη λαμαρίνα και στοφάρουμε για 30’.
Ψήνουμε στους 180°C για 40’. Μόλις βγουν από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα βουτάμε σε ζάχαρη και κανέλα. Στο τέλος, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Ingredients
Directions
Ζυμώνουμε τα υλικά για το προζύμι και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 45’. Βάζουμε στο ζυμωτήριο τα υλικά της ζύμης και το προζύμι και ζυμώνουμε 6’ στην αργή ταχύτητα και 12’ στη γρήγορη ταχύτητα.
Στο τέλος του ζυμώματος, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (σταφίδες, φρούτα, αμύγδαλα που έχουμε μουλιάσει στο κονιάκ) και ζυμώνουμε για λίγο στην αργή ταχύτητα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.
Κόβουμε σε τεμάχια των 600 γρ. και πλάθουμε σε σχήμα ψωμιού με μύτες. Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι λίγο, στη μέση. Κάνουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης ένα δίπλωμα, ώστε να είναι από τη μια πλευρά λεπτή η ζύμη και από την άλλη πιο παχιά.
Ξανά πατάμε λίγο με τον πλάστη. Τοποθετούμε τα stollen στη λαμαρίνα και στοφάρουμε για 30’.
Ψήνουμε στους 180°C για 40’. Μόλις βγουν από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα βουτάμε σε ζάχαρη και κανέλα. Στο τέλος, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.