από την Καλλιόπη Αναγνωστή/Madame Gâteaux
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το ξύσμα. Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά (του μπολ) εναλλάξ με τα υγρά (χυμός και γάλα) και χτυπάμε ώσπου να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο παχύρρευστο μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα στα δύο τσέρκια και ψήνουμε στους 170 βαθμούς. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς προτού ξεφορμάρουμε.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια ώσπου να αφρατέψουν. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη και τη σκεπάζουμε με νερό. Φτιάχνουμε σιρόπι (118-120 βαθμοί). Χύνουμε το σιρόπι στον κάδο του μίξερ επάνω στα ασπράδια χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, ανεβάζουμε την ταχύτητα και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να κρυώσει αρκετά. Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο-λίγο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί εντελώς και να αποκτήσουμε μια λεία βουτυρόκρεμα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους μαζί με τη μισή ζάχαρη με έναν αυγοδάρτη. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και την άλλη μισή ζάχαρη. Μόλις πάρουν βράση, χύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύουμε και επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα. Βράζουμε ώσπου η lemon curd να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί. Μεταφέρουμε τη lemon curd σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και σκεπάζουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη. Όταν κρυώσει, κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του και το τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να πήξει.
Κόβουμε τα κέικ σε δύο οριζόντιες φέτες το καθένα. Γεμίζουμε ένα κορνέ με lemon curd και τοποθετούμε λίγη lemon curd στο κέντρο της πρώτης φέτας, αφήνοντας περίπου 2 εκ. περιθώριο περιμετρικά. Γεμίζουμε ένα δεύτερο κορνέ με βουτυρόκρεμα και «περικυκλώνουμε» τη lemon curd με βουτυρόκρεμα. Επαναλαμβάνουμε με τη δεύτερη
και την τρίτη φέτα και σκεπάζουμε με την τέταρτη φέτα. Καλύπτουμε το κέικ με βουτυρόκρεμα και περνάμε τα πλαϊνά του με ένα scraper ώστε να δημιουργήσουμε το semi-naked εφέ. Τοποθετούμε το κέικ στο ψυγείο για λίγη ώρα ώστε να σφίξει η κρέμα. Διακοσμούμε την επιφάνεια του κέικ με βουτυρόκρεμα δημιουργώντας «στάλες» με το κορνέ και ανάμεσα στα κενά τους επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τη lemon curd. Στολίζουμε με sprinkles και κας κας κίτρινα και λευκά.
Θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, 2 τσέρκια διαμέτρου 16 εκ., 2 κορνέ με στρογγυλή μύτη
Με όση βουτυρόκρεμα και lemon curd περισσέψει μπορούμε να γεμίσουμε μακαρόν λεμονιού.
Ingredients
Directions
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το ξύσμα. Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά (του μπολ) εναλλάξ με τα υγρά (χυμός και γάλα) και χτυπάμε ώσπου να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο παχύρρευστο μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα στα δύο τσέρκια και ψήνουμε στους 170 βαθμούς. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς προτού ξεφορμάρουμε.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια ώσπου να αφρατέψουν. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη και τη σκεπάζουμε με νερό. Φτιάχνουμε σιρόπι (118-120 βαθμοί). Χύνουμε το σιρόπι στον κάδο του μίξερ επάνω στα ασπράδια χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, ανεβάζουμε την ταχύτητα και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να κρυώσει αρκετά. Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο-λίγο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί εντελώς και να αποκτήσουμε μια λεία βουτυρόκρεμα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους μαζί με τη μισή ζάχαρη με έναν αυγοδάρτη. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και την άλλη μισή ζάχαρη. Μόλις πάρουν βράση, χύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύουμε και επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα. Βράζουμε ώσπου η lemon curd να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί. Μεταφέρουμε τη lemon curd σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και σκεπάζουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη. Όταν κρυώσει, κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του και το τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να πήξει.
Κόβουμε τα κέικ σε δύο οριζόντιες φέτες το καθένα. Γεμίζουμε ένα κορνέ με lemon curd και τοποθετούμε λίγη lemon curd στο κέντρο της πρώτης φέτας, αφήνοντας περίπου 2 εκ. περιθώριο περιμετρικά. Γεμίζουμε ένα δεύτερο κορνέ με βουτυρόκρεμα και «περικυκλώνουμε» τη lemon curd με βουτυρόκρεμα. Επαναλαμβάνουμε με τη δεύτερη
και την τρίτη φέτα και σκεπάζουμε με την τέταρτη φέτα. Καλύπτουμε το κέικ με βουτυρόκρεμα και περνάμε τα πλαϊνά του με ένα scraper ώστε να δημιουργήσουμε το semi-naked εφέ. Τοποθετούμε το κέικ στο ψυγείο για λίγη ώρα ώστε να σφίξει η κρέμα. Διακοσμούμε την επιφάνεια του κέικ με βουτυρόκρεμα δημιουργώντας «στάλες» με το κορνέ και ανάμεσα στα κενά τους επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τη lemon curd. Στολίζουμε με sprinkles και κας κας κίτρινα και λευκά.
Θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, 2 τσέρκια διαμέτρου 16 εκ., 2 κορνέ με στρογγυλή μύτη
Με όση βουτυρόκρεμα και lemon curd περισσέψει μπορούμε να γεμίσουμε μακαρόν λεμονιού.