fbpx

από | Σεπ 18, 2019 | Τεχνικά Θέματα

Αφιέρωμα: Μπισκότα και κουλούρια

Τα πρώτα μπισκότα εμφανίστηκαν στην Αμερική κατά το 16ο αιώνα από Άγγλους, Σκοτσέζους και Ολλανδούς μετανάστες. Στην αφήγησή του ο εξερευνητής Sir Martin Frobisher αναφέρει πως, όσο έμενε στη βόρεια Αμερική, η τροφή των ναυτικών ήταν μισό κιλό μπισκότα και ένα γαλόνι μπύρας την ημέρα. Από το 15ο αιώνα και έπειτα, η ζάχαρη άρχισε να γίνεται πρωτεύουσα γλυκαντική ουσία και να αντικαθιστά το μέλι. Στα τέλη του 17ου αιώνα η σοκολάτα είχε αρχίσει να παίρνει θέση στις διατροφικές συνήθειες και συνδυάστηκε πολύ αρμονικά με τα μπισκότα.

Ο ρόλος των πρώτων υλών για την παρασκευή μπισκότων & κουλουριών

Τα κουλουράκια και τα μπισκότα είναι προϊόντα, των οποίων η βασική δομή σχηματίζεται από τις ίδιες περίπου πρώτες ύλες με αυτές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των κέικ, μόνο που αλλάζουν οι αναλογίες τους. Τα κυριότερα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι το αλεύρι, τα αυγά, τα λιπαρά, τα σάκχαρα, το γάλα, τα αρώματα, οι γαλακτωματοποιητές, οι διογκωτικές και οι βελτιωτικές ουσίες.
Ο ρόλος των συστατικών που μετέχουν στην παραγωγική διαδικασία είναι πολύπλευρος. Σε γενικές γραμμές, όμως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σάκχαρα, οι κρόκοι των αυγών, τα χημικά διογκωτικά, το άμυλο, το λίπος και οι γαλακτωματοποιητές μαλακώνουν την υφή των προϊόντων. Αντίθετα, τα συστατικά που σκληραίνουν την υφή τους είναι το νερό, τα προϊόντα σοκολάτας, τα ασπράδια των αυγών, τα ολόκληρα αυγά, τα στερεά του γάλακτος και τα οξέα.

Μπισκότα & κουλούρια στα αρτοποιεία

Τα μπισκότα και τα κουλούρια αποτελούν βασικό είδος προς πώληση σε ένα αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο και όχι άδικα, αφού αγοράζονται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές, όλων των ηλικιών και για όλες τις περιστάσεις. Η ποικιλία και η ποιότητα είναι εκείνες που κάνουν ωστόσο τη διαφορά. Είναι σημαντικό ο πελάτης να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάλογα με την προτίμησή του και πολλές φορές ανάλογα με τις ανάγκες του, που διαφέρουν ανά περίσταση π.χ οι πάσχοντες από διαβήτη, δυσανεξίες, αλλεργίες κ.ά. Ένας επαγγελματίας οφείλει να μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις των πελατών του με γνώμονα πάντα την ποιότητα. Και η ποιότητα έγκειται σε αγνές πρώτες ύλες που θα αναδείξουν τα προϊόντα του. Φυσικά θα πρέπει να παρακολουθούνται και οι νέες τάσεις που θέλουν προϊόντα πιο εξελιγμένα και που απευθύνονται σε ένα πιο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Μια απλή ζύμη για μπισκότα και κουλούρια μπορεί να αποτελέσει τον τέλειο καμβά για να δημιουργήσει ένας αρτοποιός και να την εμπλουτίσει επιλέγοντας από μια μεγάλη ποικιλία όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, φρούτα, μαρμελάδες κ.ά.

Εμφάνιση και ανάδειξη

Πέρα από τη γεύση και την ποιότητα έμφαση πρέπει να δοθεί στην εμφάνιση των μπισκότων και των κουλουριών καθώς και στην ανάδειξή τους. Μια όμορφη συσκευασία ή μια βιτρίνα, που αναδεικνύει μοναδικά τα προϊόντα σας, μπορεί να αποτελέσει το λόγο που κάποιος θα αγοράσει από εσάς. Επενδύστε στην ποιότητα, την ποικιλία και την ελκυστική εμφάνιση των μπισκότων και των κουλουριών σας και δώστε την ευκαιρία στον πελάτη σας να δοκιμάσει γεύσεις, που το λιγότερο που θα του προκαλέσουν θα είναι νοσταλγία!

Image by Freepik

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.