Αργή Ωρίμανση, η ποιότητα θέλει το χρόνο της

Η διαδικασία της ζύμωσης (fermentation) αποτελεί βασικό στάδιο της αρτοποίησης, καθώς επηρεάζει τόσο τη γεύση όσο και την υφή του τελικού προϊόντος. Η αργή ωρίμανση (long fermentation) είναι μια τεχνική που βασίζεται στην παρατεταμένη (retarded) διάρκεια ωρίμανσης της ζύμης σε χαμηλές θερμοκρασίες (είτε περιβάλλοντος είτε ψυγείου) και είναι μια παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής ψωμιού που έχει επανέλθει στο προσκήνιο τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω των ποιοτικών και διατροφικών πλεονεκτημάτων της, την καλύτερη διαχείριση της ζύμης, αλλά και της μείωσης των νυχτερινών ωρών εργασίας για τους αρτοποιούς.

Διαφορές γρήγορης – αργής ωρίμανσης

Οι βασικές διαφορές ανάμεσα στις δύο τεχνικές είναι ο χρόνος, οι θερμοκρασίες και οι συνθήκες στις οποίες πραγματοποιείται η ζύμωση.

Η γρήγορη ωρίμανση συνήθως διαρκεί 1 – 3 ώρες, με τη χρήση υψηλότερων θερμοκρασιών (25 – 30°C). Λόγω του ότι πρέπει να έχουμε έτοιμο ψωμί σε σχετικά σύντομο χρόνο, χρησιμοποιούμε επίσης περισσότερη μαγιά, ώστε να μπορέσει να δράσει γρήγορα σε συνδυασμό με τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Έτσι, το κύριο μεταβολικό προϊόν είναι το διοξείδιο του άνθρακα με λίγη αλκοόλη.

Η αργή ωρίμανση μπορεί να διαρκέσει από 12 έως 24 ώρες ή και περισσότερο, ανάλογα με τις συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, ποσότητα μαγιάς), σε θερμοκρασίες από 4 έως 10°C, όταν έχουμε ωρίμανση στο ψυγείο, ή από 18 έως 22°C, όταν η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ο παρατεταμένος χρόνος σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, δίνει τη δυνατότητα να γίνουν οι μεταβολικές διεργασίες πιο αργά, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να πάρουμε πολύ καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί –είτε πρόκειται για ζυμομύκητες είτε για γαλακτικά βακτήρια– παράγουν διαφορετικές ουσίες και σε διαφορετικά ποσοστά, ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν. Όταν χρησιμοποιούμε προζύμι, στις υψηλότερες θερμοκρασίες ωρίμανσης, έχουμε επικράτηση των ομοζυμωτικών γαλακτοβακίλλων που παράγουν ως επί το πλείστον γαλακτικό οξύ, ενώ στις χαμηλότερες θερμοκρασίες επικρατούν οι ετεροζυμωτικοί γαλακτοβάκιλλοι που παράγουν γαλακτικό αλλά και οξικό οξύ και πλήθος άλλων αρωματικών ενώσεων. Το αποτέλεσμα είναι να πάρουμε ψωμί με μοναδικά αρώματα και γεύση (bouquet).

Επίσης, με την αργή ωρίμανση οι κυψέλες που δημιουργούνται είναι μεγαλύτερες και διάσπαρτες, η ψίχα πιο έφυγρη –άρα και με μεγαλύτερη φρεσκάδα– και η κόρα τραγανή με πιο σκούρο χρώμα, λόγω της καραμελοποίησης των σακχάρων που προέκυψαν από την παρατεταμένη δράση των αμυλολυτικών ενζύμων.

Όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία, ενώ στην γρήγορη / απευθειακή μέθοδο αρτοποίησης ο αρτοποιός πρέπει να ξεκινήσει να δουλεύει αρκετές ώρες πριν το πρώτο ξεφούρνισμα –το οποίο σημαίνει ότι η εργασία του αρχίζει τη νύχτα– με τη μέθοδο της αργής ωρίμανσης μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τη νυχτερινή εργασία. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς και η προετοιμασία της παραγωγής μπορεί να γίνει μέσα στη μέρα και η ωρίμανση να ρυθμιστεί με τρόπο που τα ζυμάρια να είναι έτοιμα για φούρνισμα τις πρώτες πρωινές ώρες. Προϋποθέτει, δε, και την επένδυση στον κατάλληλο εξοπλισμό, που δεν είναι άλλος από έναν σωστό θάλαμο (ψυγείο ή ψυγειοστόφα) που είναι κλιματιζόμενος και ρυθμίζεται ως προς το χρόνο, τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Από το σημείο αυτό και πέρα, η παραγωγική διαδικασία που θα ακολουθήσουμε μπορεί να είναι είτε της χύμα ωρίμανσης (bulk fermentation) είτε της ωρίμανσης έτοιμης μορφοποιημένης ζύμης.

Αργή ωρίμανση (χύμα)

Σε αυτή τη μέθοδο (bulk fermentation) η ζύμη ζυμώνεται κανονικά είτε με μαγιά (max 1,2%) είτε με προζύμι (max 30%) είτε με ανάλογο συνδυασμό τους, σε τελική θερμοκρασία ζυμώματος 24 – 26°C. Μόλις ξεκουραστεί στο περιβάλλον (για 20 – 30 λεπτά ή για 1 – 2 ώρες με προζύμι) –ώστε να ξεκινήσει ελαφρώς η ζύμωση (να αρχίσει να φουσκώνει ελαφρά)– η ζύμη μεταφέρεται σκεπασμένη με μεμβράνη σε κάδο, ή μεριδοποιείται σε πλαστικά δοχεία με καπάκι και τοποθετείται στο ψυγείο στους 6 – 10°C. Αν παραλείψουμε το στάδιο της ξεκούρασης στο περιβάλλον, τότε είναι δύσκολο να ξεκινήσει να λειτουργεί σωστά η ζύμωση στο ψυγείο. Εδώ είναι σημαντική και η διαδικασία του τεντώματος και διπλώματος (stretch & fold) που ενισχύει το πλέγμα της γλουτένης.

Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως προς το τέλος της βάρδιας (νωρίς το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα), έτσι ώστε η ζύμη να είναι ώριμη πριν το ξημέρωμα, που βγαίνει από το ψυγείο και αφήνεται να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 30 – 40 λεπτά. Στη συνέχεια ακολουθείται η συνήθης διαδικασία: Τεμαχισμός, στρογγυλοποίηση, μορφοποίηση και μετά από πολύ λίγο χρόνο στη στόφα (ενδεχομένως τελική ωρίμανση μόνο στο περιβάλλον) ακολουθεί το ψήσιμο.

Με τη μέθοδο αυτή δεν έχουμε ιδιαίτερο πλεονέκτημα στη μείωση του παραγωγικού χρόνου, ενώ ταιριάζει περισσότερο σε ζυμάρια με μεγάλη ενυδάτωση (άνω του 75%).

Αργή ωρίμανση (μορφοποιημένη ζύμη)

Κι εδώ ακολουθείται η συνήθης διαδικασία ζυμώματος (με μειωμένη μαγιά, όπως παραπάνω), με επιθυμητή τελική θερμοκρασία ζυμώματος max 24°C και στη συνέχεια η κλασσική διαδικασία μέχρι το πλάσιμο.

Η μεριδοποιημένη και πλασμένη ζύμη μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε λαμαρίνες είτε σε φόρμες είτε και σε τελάρο ακόμα. Στην τελευταία περίπτωση θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσει η ζύμη στο πανί αν η υγρασία είναι υψηλή.

Η θερμοκρασία του ψυκτικού θαλάμου θα πρέπει να κυμαίνεται από 8 έως 12°C και ο χρόνος παραμονής της ζύμης σε αυτόν από 10 έως 20 ώρες, ανάλογα με τις επιμέρους παραμέτρους (ποσοστό μαγιάς ή προζυμιού, θερμοκρασία, είδος και μέγεθος αρτοσκευάσματος κ.λπ.).

Ιδανικά, η υγρασία του θαλάμου θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη για να μην έχουμε σαν αποτέλεσμα τη συμπύκνωσή της πάνω στη ζύμη, ή ξηρότητα που θα δημιουργήσει «κρούστα». Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα χρειαστεί τα ζυμάρια να σκεπαστούν με κατάλληλο πανί ή κάποιο πλαστικό.

Στο τέλος της ωρίμανσης, τα ζυμάρια είναι έτοιμα για το φούρνο, εκτός αν έχουν μεγάλο βάρος, οπότε πρέπει να παραμείνουν λίγη ώρα στο περιβάλλον. Εάν κρίνουμε πως είναι ακόμα «αγίνωτα», δεν είναι συνήθης πρακτική να μπαίνουν στη στόφα, γιατί η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας από το ψυγείο (10°C) στη στόφα (35°C) θα κάνει τη ζύμη εξωτερικά να φουσκώσει γρήγορα, αλλά στο εσωτερικό να είναι ακόμα αγίνωτη.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, ο όγκος του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τη δράση των μικροοργανισμών κι εγκλωβίζεται στις κυψελίδες στο εσωτερικό της ζύμης είναι μικρότερος στο ψυγείο απ’ ότι στο περιβάλλον. Ανάλογα και η πίεση που ασκείται στις κυψελίδες είναι μικρότερη στις θερμοκρασίες του ψυγείου, οπότε κι ο όγκος του ώριμου αρτοσκευάσματος από το ψυγείο –πριν το ψήσιμο– θα είναι ελαφρώς μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο όγκο στο περιβάλλον. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να συνυπολογίσουμε την παράμετρο αυτή, ώστε να μην φουρνίσουμε υπερώριμη τη ζύμη μας, έχοντας λανθασμένη εντύπωση –λόγω της πιο σφικτής αίσθησης– πως είναι αγίνωτη.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι φουρνίζοντας ένα κρύο ψωμί, σχεδόν απευθείας από το ψυγείο, επιτυγχάνουμε καλύτερο «τίναγμα» (oven spring). Αυτό συμβαίνει επειδή η δράση της μαγιάς στο εσωτερικό της ζύμης παρατείνεται κατά το πρώτο στάδιο του ψησίματος, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας, έως ότου απενεργοποιηθεί από την υψηλή θερμότητα του κλίβανου. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε καλύτερα «σκασίματα» και μεγαλύτερο όγκο, με την προϋπόθεση ότι το αρτοσκεύασμα δεν υπερβαίνει τα 500 γρ.

Για την επιτυχία όλης της παραπάνω διαδικασίας, είναι σημαντική και η προσαρμογή της συνταγής και των πρώτων υλών. Αναφερθήκαμε στη μειωμένη χρήση μαγιάς, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι και η ποιότητα του αλεύρου παίζει σημαντικό ρόλο. Λόγω της παρατεταμένης διάρκειας ωρίμανσης, δε θα πρέπει το αλεύρι να έχει έντονη ενζυματική δραστηριότητα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδομήσει το πλέγμα της γλουτένης με τη δράση πρωτεολυτικών ενζύμων. Για το λόγο αυτό, η καλή ποιότητα γλουτένης που θα πάρουμε από το αλεύρι είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας.

Επίδραση της Αργής Ωρίμανσης στα Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά

Η αργή ωρίμανση έχει σημαντική επίδραση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ψωμιού, δηλαδή στη γεύση, την υφή, το άρωμα και την εμφάνισή του. Η διαδικασία αυτή, που συχνά περιλαμβάνει τη χρήση προζυμιού (sourdough starter), οδηγεί σε ένα προϊόν που διαφέρει ποιοτικά από το ψωμί που παρασκευάζεται με γρήγορη ωρίμανση. Ας δούμε αναλυτικά αυτές τις επιδράσεις και τον ρόλο του προζυμιού:

  1. Βελτίωση της γεύσης και του αρώματος: Η αργή ωρίμανση επιτρέπει την ανάπτυξη πολυπλοκότερων γευστικών προφίλ, λόγω της παραγωγής διάφορων μεταβολιτών, όπως οργανικών οξέων (γαλακτικό οξύ, οξικό οξύ) αλκοολών και αρωματικών ενώσεων (εστέρες και αλδεΰδες). Αυτά τα συστατικά προσδίδουν στο ψωμί μια βαθύτερη, πιο πολύπλοκη και, υπό προϋποθέσεις, ελαφρώς όξινη γεύση, σε αντίθεση με το ψωμί γρήγορης ωρίμανσης, το οποίο τείνει να έχει μια πιο επίπεδη και λιγότερο διαφοροποιημένη γεύση
  2. Βελτίωση της δομής: Η παρατεταμένη δραστηριότητα των ενζύμων οδηγεί σε μια πιο ελαστική και αεράτη δομή του ψωμιού. Η γλουτένη αναπτύσσεται σταδιακά και το ψωμί τείνει να έχει μια πιο μαλακή και υγρή ψίχα (crumb), ενώ η κρούστα (crust) γίνεται πιο τραγανή και χρωματιστή λόγω της καραμελοποίησης των σακχάρων από την αντίδραση Maillard
  3. Αύξηση της διατροφικής αξίας: Η αργή ωρίμανση μπορεί να μειώσει το γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού και να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η διαδικασία της ζύμωσης διασπά την κυτταρίνη και μειώνει τα φυτικά οξέα που εμποδίζουν την απορρόφηση των μετάλλων, καθιστώντας το ψωμί πιο εύπεπτο και θρεπτικό
  4. Εκτεταμένη διατηρησιμότητα: Το ψωμί τείνει να διατηρεί τη φρεσκάδα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του χαμηλότερου pH και της παρουσίας οργανικών οξέων που δρουν ως φυσικά συντηρητικά τα οποία παράγονται κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης
  5. Εμφάνιση: Το ψωμί παρουσιάζει, συνήθως, μια πιο παραδοσιακή και ελκυστική εμφάνιση, με χρυσοκίτρινη ή καφέ κρούστα και μια ανοιχτή, ανομοιόμορφη εσωτερική υφή. Αυτό οφείλεται στην εντονότερη ανάπτυξη των φυσαλίδων αερίου κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε, ότι η προσθήκη στη ζύμη –ή ακόμα καλύτερα στο προζύμι– βυνάλευρων ή καβουρδισμένων αλεύρων δημητριακών (που είναι απόλυτα φυσικά συστατικά), μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη γεύση και το άρωμα στα αρτοσκευάσματα που ωριμάζουν αργά και σε χαμηλές θερμοκρασίες, βελτιστοποιώντας μέσα από αυτές τις σύνθετες βιοχημικές διεργασίες της ζύμωσης (fermentation) τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Επιμέρους θέματα και προκλήσεις

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή της αργής ωρίμανσης απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και ακριβή έλεγχο συνθηκών:

  1. Θερμοκρασία και υγρασία: Η σωστή διατήρηση των συνθηκών είναι κρίσιμη για την αποφυγή υπερβολικής ξήρανσης της ζύμης ή ανάπτυξης ανεπιθύμητων μικροοργανισμών
  2. Χρόνος παραγωγής: Η μεγαλύτερη διάρκεια απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό της παραγωγής και των πρώτων υλών, ιδιαίτερα σε βιομηχανική κλίμακα
  3. Διαχείριση ζύμης: Η χαμηλή θερμοκρασία, ενίοτε, καθιστά τη ζύμη πιο δύσκολη στη διαμόρφωση και απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές χειρισμού
  4. Μικροβιακή ασφάλεια: Ενώ το χαμηλότερο pH και η παρουσία φυσικών συντηρητικών μειώνουν τον κίνδυνο μικροβιακής μόλυνσης, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η καθαρότητα των πρώτων υλών και η σωστή υγιεινή του εξοπλισμού και του περιβάλλοντος χώρου κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

Συμπεράσματα

Η αργή ωρίμανση αποτελεί μια παραδοσιακή, αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνική, που αναβαθμίζει την ποιότητα των αρτοποιημάτων. Παρόλο που απαιτεί περισσότερο χρόνο και έλεγχο συνθηκών, τα γευστικά και διατροφικά οφέλη που προσφέρει την καθιστούν δημοφιλή επιλογή, τόσο για επαγγελματίες αρτοποιούς, όσο και για ερασιτέχνες λάτρεις της ζύμης.
Οι σύγχρονες μέθοδοι αργής αρτοποίησης συνδυάζουν την παραδοσιακή σοφία με νέες τεχνολογίες και επιστημονικές γνώσεις για να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία και να εξασφαλίσουν υψηλή ποιότητα. Από την ψυχρή ωρίμανση και τη χρήση προζυμιού έως τους αυτοματοποιημένους θαλάμους ωρίμανσης και τα εναλλακτικά άλευρα, όλες οι μέθοδοι προσφέρουν πολυάριθμα πλεονεκτήματα, τόσο σε όρους ποιότητας όσο και σε όρους διατροφικής αξίας. Η κατανόηση και η εφαρμογή αυτών των μεθόδων είναι απαραίτητη για την παραγωγή ψωμιού που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών.
Παρά τις προκλήσεις που εμπεριέχει, η εφαρμογή της στην αρτοποιία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα που επιδιώκουν την παραγωγή πλούσιων διατροφικά προϊόντων υψηλής ποιότητας. Η κατανόηση των επιστημονικών και τεχνικών πτυχών αυτής της διαδικασίας είναι απαραίτητη για την επιτυχή εφαρμογή και βελτιστοποίησή της στη σύγχρονη αρτοποιία.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Διαμαντής Παπαπαναγής

Τεχνολόγος Τροφίμων, Dpl Quality Systems Manager με ειδίκευση στα δημητριακά και τα άλευρα στη βιομηχανία τροφίμων «ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ». Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης νέων και καινοτόμων προϊόντων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.