fbpx

Betty‘s Bakery, πάθος για προζύμι και αληθινό ψωμί

Αρτοποιός νέας γενιάς, του λεγόμενου 3ου κύματος, μια γυναίκα αφοσιωμένη στη δουλειά της, με μεράκι, σιγουριά και πάθος. Η Ελισάβετ Κουλούρη είναι το Betty ‘s Bakery, γιατί το Betty ‘s Bakery είναι «ζωντανό» όπως το προζύμι που χρησιμοποιεί για όλες τις δημιουργίες του. Άλλωστε ο φούρνος γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη για προσφορά αληθινού ψωμιού, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα. Απλό, αγνό και νόστιμο ψωμί.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αυτού του αρτοποιείου είναι ότι δεν υπάρχει φυσικό σημείο πώλησης. Αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τα προϊόντα του Betty’s Bakery μπορεί να τα παραγγείλει online μέσω της ιστοσελίδας του ή ακόμη και να κάνει μηνιαία συνδρομή και να του έρχονται στην πόρτα του σπιτιού του. Η Ελισάβετ Κουλούρη μιλά αποκλειστικά στο περιοδικό ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ-ΒΑΖ για το Betty ‘s Bakery και τη φιλοσοφία πίσω από αυτό.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πως ξεκίνησε ο φούρνος και πως φτάσατε στο σήμερα;

Ο φούρνος ξεκίνησε από την ανάγκη μας για αληθινό ψωμί χωρίς πρόσθετα και χωρίς συντηρητικά. Όταν ξεκινήσαμε, το φυσικό προζύμι ήταν σχεδόν άγνωστη λέξη και σήμερα έχουμε καταφέρει να είναι παντού και όλο και περισσότεροι φούρνοι να αντιλαμβάνονται τα οφέλη του στην υγεία μας, αλλά και στη γεύση του ψωμιού.

Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε να ανοίξετε ένα αρτοποιείο;

Από την ανάγκη μας να προσφέρουμε αληθινό ψωμί στους ανθρώπους. Μην κοιτάτε σήμερα, που υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά καλού ψωμιού. Πριν 6 χρόνια ήταν σπάνιο να βρεις σωστό ψωμί χωρίς πρόσθετα και χωρίς να γίνεται με μείγματα. Ήταν κάτι που νιώθαμε ότι έπρεπε να γίνει και από ό,τι φαίνεται πέσαμε μέσα!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα και τι αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσή σας;

Το 2016, που ξεκίνησε το Betty’s Bakery, στο εξωτερικό είχε αρχίσει ήδη όλο αυτό το 3ο κύμα του ψωμιού, που στηρίζεται στη δημιουργία αληθινού ψωμιού. Παντού στην Ευρώπη και στην Αμερική οι σοβαροί φούρνοι είχαν αρχίσει να φτιάχνουν ψωμί με φυσικό προζύμι, αλεύρι και νερό. Ψωμί που έπαιρνε 2 μέρες για να γίνει και που δεν σου εγγυόταν κάθε φορά το ίδιο αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα αυτό ακόμα δεν υπήρχε, αλλά σίγουρα υπήρχε χώρος για κάτι τέτοιο.

Μιλήστε μας για τη διαδικασία που ακολουθείτε για να φτιάξετε ψωμί.

Αν έχετε βρεθεί σε κάποιο χωριό της Ελλάδας και έχετε δει πώς έφτιαχναν ψωμί με τον παραδοσιακό τρόπο, έχετε την εικόνα! Στο Betty’s Bakery δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από αυτό. Αναπιάνουμε το προζύμι μας καθημερινά με το χέρι για να είναι ενεργό και να δώσει ώθηση στο ψωμί μας, αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει με φυσικό τρόπο ώστε να αναδειχθούν όλα τα αρώματά του και όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο, το φουρνίζουμε. Στο ενδιάμεσο φυσικά ελέγχουμε θερμοκρασίες, ph, υγρασίες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να το επηρεάσει.

Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που λείπει από τον κλάδο της αρτοποιίας;

Περισσότερες γυναίκες. Καλύτερη εκπαίδευση. Μεγαλύτερη υπομονή από τους αρτοποιούς.

Πόσο σημαντικό είναι ο κόσμος να αγοράζει ποιοτικό ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς και όχι από άλλα σημεία πώλησής του;

Καθόλου. Για εμάς είναι σημαντικό να αγοράζει ψωμί από εκεί που θα βρει σωστό ψωμί. Αν ο φούρνος της γειτονιάς συμβαίνει να προσφέρει καλό ψωμί, τότε ακόμη καλύτερα!

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

Οι προκλήσεις ήταν πολλές στην αρχή, αλλά τώρα είναι ακόμα περισσότερες. Η μεγαλύτερη ως σήμερα ήταν η ποιότητα των πρώτων υλών και η συνεργασία με ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος και τις αξίες μας. Με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά, πλέον παρατηρούμε με δέος τις αυξήσεις στις τιμές τόσο των πρώτων υλών και των μηνιαίων εξόδων ενός αρτοποιείου, που δυσχεραίνουν πολύ τη λειτουργία μας.

Ποιες είναι οι τάσεις που παρατηρείτε στην αρτοποιία και με τι κριτήριο επιλέγετε ποιες θα ακολουθήσετε;

Η βασική τάση που κυριαρχεί σήμερα είναι για αληθινό ψωμί, χωρίς πρόσθετα. Κάτι στο οποίο εμείς έχουμε στηρίξει όλη μας τη λειτουργία εδώ και 6 χρόνια.

Τι είναι αυτό που κάνει τα δικά σας προϊόντα να διαφέρουν;

Η ποιότητά τους.

Πόσα και ποια ψωμιά παράγετε; Ποια από αυτά καταναλώνονται περισσότερο;

Έχουμε μεγάλη ποικιλία, όλα όμως γίνονται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι. Το τοστ μας, επειδή είναι το μόνο τοστ που υπάρχει στην αγορά χωρίς αλάτι και χωρίς ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα, είναι αυτό που πάει καλύτερα στις πωλήσεις – κυρίως στις μαμάδες.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε;

Αρχικά βλέπουμε ποιος είναι ο παραγωγός, με τι αρχές παράγει και πόσο καθαρό είναι το προϊόν του. Στη συνέχεια μπαίνουν και άλλα δεδομένα, όπως αν είναι πιστοποιημένα βιολογικά τα προϊόντα κλπ.

Πώς διαχειριστήκατε το γεγονός της πανδημίας; Πόσο σας επηρέασε αυτό και τι αντίκτυπο είχε στη δουλειά σας;

Η πανδημία πώς να μην μας επηρεάσει. Άλλαξε τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε. Εμείς στη διάρκεια των lockdown ήμασταν ανοιχτοί, προσφέραμε ψωμί στα σπίτια και σε φορείς που στηρίζουμε και σε συνθήκες κανονικότητας. Μέρος της στρατηγικής μας είναι η παράδοση ψωμιού στα σπίτια των πελατών μας, οπότε δεν χρειάστηκε να επανατοποθετηθούμε για να καλύψουμε τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

Αν έπρεπε να διαλέξετε 3 προϊόντα που οπωσδήποτε θα έπρεπε κάποιος να δοκιμάσει, ποια θα ήταν αυτά;

Πραγματικά δεν μπορώ να διαλέξω. Εξαρτάται από τη διάθεση! Έχουμε επιλογές απλές και πιο σύνθετες. Με γλουτένη ή χωρίς.
Πρόσφατα ξεκινήσαμε να προσφέρουμε και το πρώτο μας ψωμί με σοκολάτα, το chocobread.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Είμαστε σε διαρκή αναζήτηση και συνεχώς δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας σε νέες καταστάσεις.
Έχουμε ξεκινήσει τα σεμινάρια εκμάθησης προζυμένιου ψωμιού στο χώρο μας στον Βοτανικό, που πάνε όλο και καλύτερα, ενισχύουμε το κωδικολόγιό μας με νέα προϊόντα, μπορούμε πλέον να προσφέρουμε το ψωμί μας μέσα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.bettysbakery.gr. Ξεκινάμε με αυτά και προχωράμε!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.