fbpx

Εισαγωγές τροφίμων στην ΕΕ και εξαγωγές σε τρίτες χώρες

Για να εισαχθεί ένα τρόφιμο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την νομοθεσία της εν λόγω χώρας και να συμμορφώνεται με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τρόφιμα που εξάγονται σε τρίτες χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της χώρας παραγωγής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τις νομοθετικές απαιτήσεις της χώρας στην οποία εισάγονται.

Εισαγωγές τροφίμων στην ΕΕ
Κατά την εισαγωγή τους στην ΕΕ, τα τρόφιμα υποβάλλονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου.
Στον σύνδεσμο http://www.minagric.gr/index.php/el/elegxos-ygeiinhs-eisagoges-menu-res του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα βρείτε την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τους ελέγχους των τροφίμων κατά την είσοδο τους στην ΕΕ, ενώ στον σύνδεσμο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/eisagoges-ejogoges/2011-09-21-11-01-01 θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο των εισαγωγών.
Όλα τα τρόφιμα που διατίθενται στην ελληνική αγορά πρέπει όχι μόνο να πληρούν τις απαιτήσεις  της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα τρόφιμα και ποτά, αλλά και να φέρουν ετικέτα με όλες τις υποχρεωτικές από τον νόμο ενδείξεις στα ελληνικά.
Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον σύνδεσμο https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/el/content/odigos-gia-tin-eisagogi-emporeymaton θα βρείτε τον «Οδηγό Εισαγωγής Εμπορευμάτων». Σας δίνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθείσθε για να κάνετε μια εισαγωγή. Τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροίτε για να κάνετε την εισαγωγή , τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το προϊόν που θέλετε να εισαγάγετε, τους δασμούς που ισχύουν και την διασφάλιση της συμμόρφωσης του προϊόντος με τις απαιτήσεις της ΕΕ, τα έγγραφα που χρειάζονται για τον εκτελωνισμό, στα σύνορα, άλλες απαραίτητες πληροφορίες. Χρήσιμες πληροφορίες για τις εισαγωγές θα βρείτε και στον σύνδεσμο https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/compliance/index_el.htm.
Εξαγωγές τροφίμων σε τρίτες χώρες
Για την εξαγωγή τροφίμων σε τρίτες χώρες από τον ΕΦΕΤ εκδίδεται το πιστοποιητικό υγείας (health certificate) και πιστοποιητικό ελεύθερης διακίνησης (free sale), μετά από σχετική αίτηση στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ. Η αίτηση συνοδεύεται από λίστα των προϊόντων που πρόκειται να εξαχθούν, αντίγραφο τιμολογίου ή προφόρμα τιμολογίου. Ενδέχεται να ζητηθούν από τον ΕΦΕΤ και άλλα υποστηρικτικά έγγραφα. Πριν την έκδοση του πιστοποιητικού γίνεται έλεγχος της εγκατάστασης από τον ΕΦΕΤ για την εφαρμογή όλων των απαιτούμενων από τον νόμο μέτρων για την ασφάλεια των τροφίμων: εφαρμογή HACCP, Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής και Ορθής Υγιεινής Πρακτικής.
Τα παραπάνω έντυπα μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: https://www.efet.gr/index.php/el/food-industry/eksagoges-trofimon-mi-zoikis-proelefsis/diadikasia-xorigisis-pistopoiitikoy. Οι κατηγορίες τροφίμων για τις οποίες εκδίδονται τα πιστοποιητικά είναι:
  • Είδη αρτοποιίας και νωπά είδη ζαχαροπλαστικής
  • Φρυγανιές, µπισκότα και διατηρηµένα είδη ζαχαροπλαστικής
  • Είδη σοκολατοποιΐας και ζαχαρωτών
  • Εµφιαλωµένο νερό
  • Αναψυκτικά, ελεύθερα αλκοόλης ποτά
  • Αλάτι
  • Πρόσθετα τροφίµων
  • Υλικά συσκευασίας σε επαφή με τρόφιμα.
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων στον σύνδεσμο: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/eisagoges-ejogoges/ejagoges.  θα βρείτε πληροφορίες για τις εξαγωγές, όπως  έντυπα – πιστοποιητικά εξαγωγών για διάφορες χώρες, πληροφορίες για φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις τρίτων χωρών και το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης υγειονομικών πιστοποιητικών για το εξαγωγικό εμπόριο, σχετική κοινοτική νομοθεσία και άλλα.
Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον σύνδεσμο https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/el/content/odigos-exagogis-emporeymaton θα βρείτε τον «Οδηγό Εξαγωγής Εμπορευμάτων»  που δίνει χρήσιμες συμβουλές για να σχεδιάσετε την εξαγωγή σας και χρήσιμα links. Στον σύνδεσμο
https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/el/home, θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τις εισαγωγές στην ΕΕ και τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες, όπως πληροφορίες σχετικά με δασμούς, φόρους, τελωνειακά καθεστώτα, διατυπώσεις και απαιτήσεις, μέτρα για τις εξαγωγές, τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ σας δίνει πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες που απαιτούνται για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών και κ.άλ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Ελένη Πανά

Απόφοιτος του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στα τρόφιμα και πολυετή επαγγελματική εμπειρία στην ανάπτυξη Συστημάτων Ασφάλειας Τροφίμων, καθώς και στην εφαρμογή της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας. Είναι ιδιοκτήτης εταιρείας παροχής υπηρεσιών για την ασφάλειας των τροφίμων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.