Το Τρομερό Παιδί «γεννήθηκε» από τον Στέφανο Λιβάνιο και τον Χρήστο Παππά. Πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού ο πρώτος, στέλεχος επιχειρήσεων ο δεύτερος, αποφάσισαν να σταματήσουν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, να ρίξουν άγκυρα σε μια μονοκατοικία του 1926 στα Ιλίσια και να αρχίσουν να φτιάχνουν το ψωμί που δεν μπορούσαν να βρουν στην Αθήνα.
Το αρχικό κίνητρο είχε να κάνει με μια επιλογή τρόπου ζωής αλλά και με τη διαπίστωση ότι ο κλάδος της αρτοποιίας στην Ελλάδα παρουσίαζε ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες. Ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να οδηγήσουν σε αξιόλογα αποτελέσματα, όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού και πιο συγκεκριμένα για ένα αρτοποιείο διαφορετικής φιλοσοφίας, ένα αρτοποιείο «τρίτου κύματος». Σε αντιστοιχία με το τρίτο κύμα καφέ, το Τρομερό Παιδί θέλει να αναδείξει το ψωμί ως προϊόν ανώτερης ποιότητας τόσο ως προς την προέλευση των πρώτων υλών όσο κι ως προς τη διαδικασία παραγωγής.
Το ψωμί όπως πρέπει να είναι
Προσήλωση στις αρχές της αυθεντικής αρτοποιίας, με αγνές πρώτες ύλες όπως αλεύρι, αποκλειστικά από ελληνικά σιτηρά από τον Πιπίνο Πυρροντζέλλο, μυλωνά πέμπτης γενιάς στην Καρδίτσα, χωρίς κανενός είδους πρόσθετα. Παραδοσιακή ζύμωση αποκλειστικά με προζύμι (φυσική μαγιά). Αργή ωρίμανση και ψήσιμο σε πέτρα. Η τέχνη και ο κόπος του αρτοποιού. Όλα αυτά είναι που δίνουν ψωμί αυθεντικό, υγιεινό και νόστιμο, όπως ακριβώς πρέπει να είναι.
Στην ερώτηση τι διαφοροποιεί το Τρομερό Παιδί η απάντηση που έρχεται είναι σαφής: «Οι πρώτες ύλες και η διαδικασία αρτοποίησης, βασισμένης στις αρχές της χειροτεχνίας (artisan), η οποία ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα και παράλληλα τα εκσυγχρονίζει με στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του προϊόντος (αντί για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής ή την ελαχιστοποίηση του κόστους με αυτοματοποιημένες βιομηχανικές μεθόδους που στερούν από το ψωμί τις θρεπτικές ιδιότητες, την ωφελιμότητά του και τη γεύση του) είναι που διαφοροποιούν το Τρομερό Παιδί από άλλα αρτοποιεία».
Η ποικιλία στο Τρομερό Παιδί είναι μεγάλη και ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών, ο Χρήστος Παππάς μας ξεναγεί στα μυρωδάτα ψωμιά που παράγει ο φούρνος. «Σήμερα μπορεί κανείς να βρει -για αρχή- οκτώ διαφορετικά είδη ψωμιών, το καθένα με την ιδιαίτερη συνταγή του, τα οποία όλα ζυμώνονται, ωριμάζουν και ψήνονται επιτόπου. Ψωμιά όπως η τραγανή απ’ έξω και αφράτη μέσα γαλλική μπαγκέτα, το χωριάτικο με τη χαρακτηριστική υπόξινη γεύση και τη μεστή υφή, το ομώνυμο Τρομερό Παιδί που δίνει μεγάλες φέτες που μπορούν να συνοδεύσουν οποιοδήποτε γεύμα, το σίκαλης που παράγεται από 100% αλεύρι σίκαλης με ιδιαίτερη και δυνατή γεύση καθώς και το πολύσπορο από εννιά διαφορετικά δημητριακά, οι σπόροι για το οποίο καβουρντίζονται πρώτα από εμάς τους ίδιους και το οποίο αποτελεί «γεύμα» από μόνο του βουτηγμένο σε λίγο λάδι και αλάτι. Και τις Παρασκευές και τα Σάββατα, το Τρομερό Παιδί προσφέρει δύο ειδικά ψωμιά για το πρωϊνό του Σαββατοκύριακου: ένα με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς κι ένα με σοκολάτα και κακάο».
Βέβαια εκτός από το ψωμί, το Τρομερό Παιδί προσφέρει και πολλά άλλα αντίστοιχης φιλοσοφίας και ποιότητας προϊόντα αρτοποιίας όπως αληθινό, γαλλικό κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, σφολιάτες που παρασκευάζονται επιτόπου αποκλειστικά από αλεύρι και βούτυρο (μιας και η μαργαρίνη δεν ταιριάζει στη γαλλική παράδοση), σάντουιτς και τυρόπιτες με δικά τους μίγματα τυριών και αλλαντικών (τα οποία επίσης προέρχονται από την οικογένεια Σαρήμπογια, αλλαντοποιούς τέταρτης γενιάς από τη Δράμα), καθώς και μπριός, κέικ, μπισκότα, κ.α. τα οποία μπορεί κανείς να συνοδεύσει και με ποικιλία καφέδων της γνωστής εταιρείας Κawa που δημιουργεί ο barista.
Το Τρομερό Παιδί είναι και πολύ… γλυκό!
Το Τρομερό Παιδί δεν εξαντλείται όμως στην αρτοποιία αλλά καταπιάνεται και με τη ζαχαροπλαστική, με τη Γαλλίδα επικεφαλής του εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής να δημιουργεί καθημερινά φρέσκα γλυκά, σύγχρονης φιλοσοφίας, ανάλαφρα σε υφή αλλά έντονα σε άρωμα, όπως τάρτες και εκλαίρ, όλα φτιαγμένα με αληθινά υλικά, χωρίς κανενός είδους μίγμα ή πρόσθετο. Η τάρτα λεμόνι, φτιαγμένη αποκλειστικά με φυσικό χυμό λεμόνι και στολισμένη με μους λευκής σοκολάτας, ισορροπεί ιδανικά το ξινό με το γλυκό και θυμίζει καλοκαίρι, ενώ η βελούδινη σοκολάτα, χάρη στην εξαιρετική βελγική σοκολάτα που χρησιμοποιείται, αφήνει μια επίγευση που διαρκεί για ώρα.
Η έμπνευση του ονόματος
Το όνομα Τρομερό Παιδί προέρχεται από τα Γαλλικά (L’Enfant Terrible) και υποδείκνυε το παιδί το οποίο φέρνει τους γονείς του σε δύσκολη θέση με τα λεγόμενα και την απρόβλεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά του. Πολλά απ΄αυτά τα παιδιά βρέθηκαν σε παλαιότερους χρόνους να εργάζονται από μικρή ηλικία ως εκπαιδευόμενοι σε φούρνους, μια δουλειά που πολλοί γονείς, εξαιτίας του απαιτητικού ωραρίου και της δυσκολίας της, επέλεγαν σχεδόν ως τιμωρία για τα άτακτα τέκνα τους. Σήμερα όμως η φράση χρησιμοποιείται πλέον για να χαρακτηρίσει δημιουργούς που λειτουργούν με τρόπο ανορθόδοξο, διαφορετικό από το συνηθισμένο και παρόλα αυτά χαίρουν αναγνώρισης γι’ αυτό που κάνουν.
Έτσι και ο χώρος του Τρομερού Παιδιού είναι διαφορετικός από τους συνηθισμένους φούρνους. Φωτεινός, με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί, χαρακτηρίζεται από μια λιτή αισθητική, μινιμάλ θα έλεγε κάποιος, όπου τα προϊόντα αποτελούν τον ουσιαστικό πρωταγωνιστή και από διαφάνεια, με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να παρατηρεί όχι μόνο τα προϊόντα αλλά και τη διαδικασία αρτοποίησης μέσα στο εργαστήριο.
Οι δυσκολίες του εγχειρήματος
Το Τρομερό Παιδί αποτελεί ένα εγχείρημα που στην ουσία επιχειρεί να ξανασυστήσει το ψωμί στους καταναλωτές μια εποχή που, μεταξύ των δυσκολιών του «επιχειρείν», συμπίπτει με την έναρξη εφαρμογής περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού που οδηγεί στην αναβολή της προγραμματισμένης έναρξης λόγω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των εργασιών και δυσκολίες στην προμήθεια του εξοπλισμού. Και βέβαια δοκιμάζονται έτσι εκτός από τις ψυχολογικές και οι οικονομικές αντοχές αυτών που επιχειρούν αλλά και των συνεργατών που προσδοκούσαν να ξεκινήσουν να εργάζονται στην επιχείρηση.
Ώσπου κάποια στιγμή οι προσπάθειες ευοδώθηκαν και το άνοιγμα έγινε πραγματικότητα συμπίπτοντας μάλιστα -ως και συμβολικά – με την ημερομηνία έναρξης της άρσης των περιοριστικών μέτρων (στις 4 του Μάη). Φυσικά οι συνθήκες της αγοράς δε θα μπορούσαν κι ακόμα δε μπορούν να χαρακτηριστούν ομαλές αλλά το σημαντικό είναι ότι η αρχή έχει γίνει και η πορεία διαγράφεται υποσχόμενη, γεμίζοντας τους δύο ιδρυτές με αισιοδοξία. Κι αυτό γιατί μέσα στην πολύ σύντομη έως τώρα περίοδο λειτουργίας του, το Τρομερό Παιδί έχει καταφέρει να κερδίσει μια θέση στην καρδιά πολλών καταναλωτών είτε αυτοί κατοικούν κοντά είτε έρχονται από μακριά για τις αγορές τους. Άνθρωποι οι οποίοι εκτιμούν την ιδιαιτερότητα των προϊόντων που προσφέρει το Τρομερό Παιδί και αντιλαμβάνονται τη διαφορά των άριστων πρώτων υλών και του φρέσκου χειροποίητου ψωμιού!
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χρήστο Παππά για τα όσα μοιράστηκε μαζί μας.