fbpx

από | Ιαν 25, 2024 | Τεχνικά Θέματα

Η επιστημονική κατάρτιση στις επιχειρήσεις τροφίμων

Στη σημερινή εποχή οι απαιτήσεις, οι εξελίξεις και η αναγκαιότητα για ασφαλή τρόφιμα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Η νομοθεσία αλλάζει, εμπλουτίζεται, και ανακαλύπτονται μέσα από έρευνες νέα δεδομένα τα οποία ενδεχομένως να έρχονται σε αντιπαράθεση με την υπάρχουσα γνώση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας μέσος εργαζόμενος να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της νομοθεσίας καθώς για αυτόν μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίζει, παρακολουθεί, και να διαχωρίσει τις πληροφορίες τις οποίες μελετά. Επιπλέον για έναν ανειδίκευτο εργαζόμενο η ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος καθίσταται ανέφικτη λόγω έλλειψης της εξειδικευμένης γνώσης.

Γράφουν οι:

Γιώργος Σκρουμπέλος
Μηχανολόγος Μηχανικός RMS ΕΞΥΠΠ

Βουγιούκα Παναγιώτα Αργυρώ
Επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων BSc

Οι διαρκείς αλλαγές στη νομοθεσία, ως επί το πλείστο, δυσχεραίνουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να συμμορφωθούν. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εν λόγω επιχειρήσεις να μένουν στάσιμες, όσο άλλες επιχειρήσεις αναπτύσσονται και εξελίσσονται ομαλά, καθώς επενδύουν σταδιακά και στoχευμένα στους πυλώνες της επιχείρησής τους. Υπάρχουν διάφοροι πυλώνες οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν σε μια επιχείρηση τροφίμων, ώστε να επιτύχει, σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο πιο βασικός στόχος ανεξαρτήτου επιχείρησης, είναι ένας και μοναδικός! Να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.  Εν συνεχεία είναι τοποθετεί στόχους, οι οποίοι φυσικά μπορεί να αλλάζουν, ανάλογα με το τι θέλει να επιτευχθεί. Παραδείγματος χάριν, ένα ζαχαροπλαστείο τον οποίο παρασκευάζει γλυκά και τα πουλά σε λιανική, θα πρέπει να γνωρίζει, διανέμει και εξασφαλίζει στον καταναλωτή του, πάρα πολλές πληροφορίες. Ενδεικτικά θα αναφέρονται, οι καθαροί χώροι παρασκευής και έκθεσης προϊόντων, οι άρτιες συνθήκες υγιεινής του προσωπικού, οι πίνακες αλλεργιογόνων ουσιών και πάρα πολλά ακόμα.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν τηρεί τα προαπαιτούμενα, όπως τα αναφερθέντα κατά ορθό τρόπο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα είτε να προκαλέσει πρόβλημα σε κάποιον καταναλωτή, είτε να της υποβληθεί πρόστιμο, διότι είτε κάποιος καταναλωτής ενδέχεται να προβεί σε καταγγελία, είτε να έρθει κάποιος έλεγχος στο κατάστημα και να διαπιστώσει έλλειψη εκπαίδευσης προσωπικού, κακές πρακτικές κτλ.. Το αποτέλεσμα θα είναι η επιχείρηση να πρέπει να καταβάλει το  πρόστιμο το οποίο θα τεθεί και να πρέπει να επανελεγχθεί σε νέο χρόνο από της υπηρεσίες, ώστε να διαπιστωθούν οι συμμορφώσεις της.

Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και επίπονη για μία επιχείρηση, καθώς θα πρέπει να δώσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η στρατηγική και η μεθοδικότητά της είχαν προβλέψει και επιβάλει τα κατάλληλα μέτρα, όπως για παράδειγμα στην επένδυση του προσωπικού. Η συγκεκριμένη επιλογή θα βοηθούσε στην ανάπτυξη και γνώση του προσωπικού της επιχείρησης, στην ανάπτυξη και κατ’ επέκταση στην υλοποίηση των στόχων της επιχείρησης, τα οποία θεωρούνται από τους βασικούς πυλώνες για την διατήρηση μίας υγειούς επιχείρησης. Ένας εργαζόμενος λοιπόν, ο οποίος έχει τις βάσεις της νομοθεσίας και γνωρίζει τα θέματα τα οποία απασχολούν και μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση θα ήταν μία ορθή επιλογή, ώστε να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω.

Ένας επιστήμονας τροφίμων, μπορεί να προσφέρει σημαντικά σε μία επιχείρηση τροφίμων, καθώς γνωρίζει και μελετά συστηματικά την ισχύουσα νομοθεσία, έχει τη δυνατότητα να αποσαφηνίζει τις πληροφορίες οι οποίες του δίνονται, μπορεί να αναπτύξει ένα προϊόν για την επιχείρηση, το οποίο θα είναι μοναδικό για την αγορά, καθώς κατέχει την τεχνική γνώση που χρειάζεται ώστε να υλοποιηθεί . Η δυνατότητα να εκπαιδεύσει κατά ορθό τρόπο το προσωπικό και να εργαστεί ομαλά μαζί τους, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς καθοδηγεί, συμβάλει και συμβουλεύει την επιχείρηση ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα της. Εν κατακλείδι, όλες οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχουν ένα εξειδικευμένο άτομο το οποίο θα είναι εκεί για να στηρίζει και βοηθά. Η εξέλιξη η οποία μπορεί να δώσει με τη σωστή αξιοποίηση και τοποθέτησή του, μπορεί πραγματικά να δώσει την προστιθέμενη αξία και να εξελίξει, όχι μόνο τους εργαζομένους αλλά και την ίδια την επιχείρηση, μέσα από τις προσφερόμενες ιδέες και ενέργειες που μπορεί να καταβάλει.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.