fbpx

Καριώτικα Ξεροτήγανα δια χειρός μαθητών της Σχολής Αρτοποιίας της ΕΠΑΣ Γαλατσίου

Όπως κάθε Χριστούγεννα και  Πρωτοχρονιά, τα σπίτια σε όλη την Ελλάδα γεμίζουν με μια ποικιλία από γιορτινά γλυκά. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, τσουρέκια, βασιλόψωμα και μπακλαβάδες από όλα τα μέρη της χώρας, σε διάφορες παραλλαγές και με μια πληθώρα συνταγών γεμάτες διάφορα μικρά “μυστικά” που η κάθε νοικοκυρά φυλάει και μεταφέρει στην επόμενη γενιά και έτσι διατηρούνται σε όλους μας ολοζώντανες οι μνήμες μυρωδιάς και γεύσης που μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή.

Φέτος για τις γιορτές βρεθήκαμε στην Ικαρία. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά παρέες ενηλίκων γυρίζουν σε κάθε χωριό, σπίτι το σπίτι, λένε τα κάλαντα του “Αιβασιλιού” και τσιμπολογάνε μεζέδες πίνοντας κόκκινο “καριώτικο” κρασί για να ευχηθούνε το νέο έτος.  Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν ότι σε κάθε τραπέζι, πέρα από τους μεζέδες και το κρασί υπήρχε και ένα πιάτο με σπιτικά ξεροτήγανα.

Ένα απλό αλλά εξαιρετικό γλυκό. Πέρα από τους κουραμπιέδες και τα μελωμένα φοινίκια, το ξεροτήγανο  αντιπροσωπεύει την ιστορία αλλά και τη νοοτροπία του Ικαριώτη. Ένα νησί που έζησε φτωχικά για πολλούς αιώνες λόγω της απομονωμένης γεωγραφικής του θέσης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας από τους Ρωμαϊκούς χρόνους ακόμα.

Έτσι και ο “Καριώτης”, για να επιβιώσει, στηρίχθηκε στην αλληλεγγύη και τη λογική της οικιακής αυτάρκειας. Το κάθε σπίτι έπρεπε να παράγει τα χρειαζούμενα και ότι δε μπορούσε να παράγει, το αντάλλασσε με άλλο σπίτι που μπορούσε. Το πιο χαρακτηριστικό ρητό που δείχνει το πόσο σημαντική ήταν (και είναι ακόμη) η αυτάρκεια λέει:  Σπίτι όσο να χωρείς και κήπο όσο να θωρείς.”

Τέτοιο γλυκό είναι το “Καριώτικο Ξεροτήγανο”. Λάδι από τις ελιές σου, πορτοκάλια από τον κήπο σου, αυγά από το κοτέτσι σου, εξαιρετικό μέλι από το μελίσσι του σπιτιού και ως γιορτινή πολυτέλεια το καβουρδισμένο σουσάμι και το αμύγδαλο για “τ’ από πάνω” όπως λένε οι ίδιοι.

Ένα απλό αλλά καθόλου απλοϊκό γλυκό που σου προσφέρουν πάντα με το ζεστό και ακόμα πιο γλυκό τους χαμόγελο που κάνει τη έννοια της φιλοξενίας καθημερινό αυθεντικό βίωμα.

Τη συνταγή ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α1 της Σχολής Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑΣ Μαθητείας στο Γαλάτσι, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του κου Γιώση Μιχάλη, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής  και της κας Θανοπούλου Κωνσταντίνας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Βείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας ΟΑΕΔ

Η Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι, λειτουργεί από το 1988 έως σήμερα με την ειδικότητα «Αρτοποιία- Ζαχαροπλαστική». Ανήκει στην τυπική δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι διετούς φοίτησης και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, το πτυχίο της Σχολής είναι αντίστοιχο του επιπέδου 4.  Ακολουθεί το δυϊκό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης (Μαθητεία) που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση του μαθητή στο σχολείο με την εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας σε επιχειρήσεις του κλάδου (on-the-job training).

Οι μαθητές αποκτούν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να είναι σε θέση να δραστηριοποιούνται ως τεχνίτες Αρτοποιείου ή και Ζαχαροπλαστείου προετοιμάζοντας, παρασκευάζοντας και παραθέτοντας αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα που κυκλοφορούν στην Ελληνική και Διεθνή αγορά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.