fbpx

από | Σεπ 27, 2017 | Τεχνικά Θέματα

Κατανάλωση καφέ και υγεία – Μελέτη ανατρέπει όσα πιστεύαμε

Οι άνθρωποι που πίνουν περίπου τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου καφέ, σύμφωνα με μελέτη στην οποία οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία για την κατανάλωση καφέ σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Σε ένα υποσύνολο 14.000 ατόμων, οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τους μεταβολικούς βιοδείκτες και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που καταναλώνουν καφέ μπορεί να έχουν πιο υγιές συκώτι συνολικά και καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης, από εκείνους που δεν πίνουν καφέ.

Οι ερευνητές του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer – IARC) και του Imperial College στο Λονδίνο, διαπίστωσαν ότι υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφέ συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, ιδιαίτερα από ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος και ασθένειες που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.

Παρόλο που προηγούμενες μελέτες σχετικά με την κατανάλωση καφέ και τις συνέπειές της στην υγεία, έδωσαν αντιφατικά αποτελέσματα, μελέτες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία αποκάλυψαν μία πιθανή ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη ανάλυση των επιπτώσεων της κατανάλωσης του καφέ σε ένα ευρύ σύνολο ανθρώπων από 10 ευρωπαϊκές χώρες και βρήκαν μία παρόμοια συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας, με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία και ειδικά για τις κυκλοφορικές και τις πεπτικές ασθένειες.

“Είναι σημαντικό ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και στις δέκα ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με μεταβλητές συνήθειες κατανάλωσης καφέ”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Marc Gunter του IARC.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη της EPIC (Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή), η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 521.330 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 35 ετών, από δέκα χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Δανίας και της Ιταλίας.

Το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης καφέ (κατ ‘όγκο) αναφέρθηκε στη Δανία (900 mL ανά ημέρα) και το χαμηλότερο στην Ιταλία (περίπου 92 mL ανά ημέρα). Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι εκείνοι που έπιναν περισσότερο καφέ ήταν πιθανότερο να είναι νεότεροι, καπνιστές, να πίνουν αλκοόλ και να τρώνε περισσότερο κρέας και λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Μετά από 16 χρόνια παρακολούθησης, σχεδόν 42.000 άνθρωποι στη μελέτη είχαν πεθάνει από διάφορες καταστάσεις, όπως καρκίνος, κυκλοφορικές ασθένειες, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από στατιστικές προσαρμογές για διάφορους παράγοντες στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γκρουπ με την υψηλότερη κατανάλωση καφέ είχε μικρότερο κίνδυνο από όλες τις αιτίες θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ. Διαπίστωσαν επίσης ότι και ο καφές χωρίς καφεΐνη είχε παρόμοιο αποτέλεσμα.
Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ με ή χωρίς καφεΐνη, δεν είναι εύκολο να διαχωριστεί, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι εκείνοι που καταναλώνουν καφέ χωρίς καφεΐνη δεν έχουν καταναλώσει και καφέ με καφεΐνη σε διάφορες περιόδους της ζωής τους.

«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση περισσότερου καφέ σχετίζεται με την καλύτερη ηπατική λειτουργία και την πιο ισχυρή ανοσολογική αντίδραση», εξήγησε ο Δρ Gunter. “Αυτό, μαζί με τη συνέπεια των αποτελεσμάτων με άλλες μελέτες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ο καφές μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία”.

Σύμφωνα με την ομάδα, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί ποια είναι εκείνα τα στοιχεία του καφέ που μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία.

Ωστόσο, ο καθηγητής Elio Riboli, επικεφαλής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial, ο οποίος ξεκίνησε τη μελέτη EPIC, δηλώνει ότι τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά μπορεί να είναι και ευεργετική για την υγεία των ανθρώπων.

“Λόγω των περιορισμών της έρευνας στην παρατήρηση, δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο να προτείνουμε στους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο ή λιγότερο καφέ. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ – μέχρι περίπου τρία φλιτζάνια την ημέρα – δεν είναι επιβλαβής για την υγεία και ότι η ενσωμάτωση του καφέ στη διατροφή, θα μπορούσε μάλιστα να έχει οφέλη για την υγεία», προσθέτει ο Δρ Gunter.

ΠΗΓΗ.
http://www.nutritioninsight.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.