Μέλι, ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης

Η γνώση και η χρήση των προϊόντων της μέλισσας ανάγονται στην αρχαία εποχή και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα μέρος των παλαιότερων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρακτικής θεραπευτικής.

Η σπουδαία αυτή μαρτυρία ήταν φυσικό να αμφισβητηθεί στη σύγχρονη εποχή, όπου τα πάντα τοποθετούνται κάτω από το μικροσκόπιο της αμφιβολίας και δοκιμασίας. Τα τελευταία χρόνια δεκάδες επιστήμονες που εργάστηκαν σε διάφορες χώρες, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, με διαφορετικά ερευνητικά αντικείμενα, με ορθολογικά πειράματα τεκμηρίωσαν τη μεγάλη ωφέλεια των προϊόντων της μέλισσας.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις των προϊόντων της μέλισσας είναι τόσες πολλές που
δημιουργήθηκε ειδικός κλάδος στην ιατρική επιστήμη, γνωστός ως “μελισσοθεραπεία” (apitherapy). Η τεράστια προσφορά της μέλισσας στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, με την επικονίαση, συμβάλλει στην ποικιλότητα της φύσης, στον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία, στην προστασία της γης από τη διάβρωση, στη βελτίωση του χόρτου των βοσκότοπων, και γενικά, στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στον πλανήτη. Χωρίς τη μέλισσα, η παραγωγή φρούτων,
καρπών, σπόρων και λαχανικών θα ήταν σχεδόν αδύνατη.

Τα προϊόντα που παράγονται από τις μέλισσες είναι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, το δηλητήριο και το κερί. Από αρχαιότατους χρόνους, το μέλι προτείνεται, όχι μόνο για την ευζωία αλλά και την μακροζωία του ανθρώπου.

Μέλι και Αρχαία Ελλάδα

Στην Αρχαία Ελλάδα, το μέλι κατέχει μια ξεχωριστή θέση ως φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στη διατροφή των ανθρώπων. Συγγράμματα του Ιπποκράτη, του Πυθαγόρα, του Αριστοτέλη, του Δημόκριτου, και άλλων σοφών αναφέρουν πολλά στοιχεία για την αξία του μελιού ως διαιτητικού, ευεργετικού και ωφέλιμου τόσο για υγιείς όσο και για αρρώστους. Το μέλι είναι βιολογικό προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται από τις μέλισσες, από το νέκταρ των ανθέων ή από μελισσοεκκρίσεις. Εί-
ναι μια φυσική τροφή που δεν επιδέχεται καμιά επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά, τα οποία ξεπερνούν τα 180.

Εάν ο ανθρώπινος οργανισμός παρομοιαστεί με μηχανή που αντλεί ενέργεια από τη ζάχαρη τότε το μέλι αποτελεί την εκλεκτή καύσιμη ύλη και η βιομηχανική ζάχαρη την κατώτερη. Είναι εύκολο να πειστεί ο άνθρωπος ότι η ζάχαρη είναι κατώτερη από το μέλι, αλλά αρκετά δύσκολο να απομακρυνθεί από την προτίμησή του στη ζάχαρη. Και αυτό, γιατί είναι περισσότερο συνήθεια παρά συνειδητή επιλογή και μόνο η εισαγωγή μελιού στην καθημερινή διατροφή και από την ωφέλειά του μπορεί να πειστεί
για την αναγκαία και επιβαλλόμενη για την υγεία του αλλαγή.

Κατηγορίες μελιών

Υπάρχουν δύο κατηγορίες μελιού. Τα ανθόμελα, που παράγονται από το νέκταρ των ανθέων, και τα δασόμελα που παράγονται από μελισσοεκκρίσεις οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε δασικά δέντρα. Τα ανθόμελα, όταν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, λαμβάνουν την ονομασία του φυτού από το οποίο προέχοντα. Έτσι, έχουμε μέλι θυμαρίσιο, πορτοκαλιού, ερείκης, καστανιάς, βαμβακιού, ακακίας κ.α. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιτωμάτων, με κύριες κατηγορίες, το μέλι πεύκου, ελάτης και βελανιδιάς. Η κάθε κατηγορία μελιού έχει τις δικές της ιδιομορφίες και χαρακτηριστικά, που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Η θρεπτική αξία

Η θρεπτική αξία του μελιού είναι ασύγκριτη. Θα ξεχωρίζαμε:

  • Τα σάκχαρά του είναι απλά και απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό δίνοντας γρήγορη πηγή ενέργειας.
  • Έχει ανόργανα στοιχεία, για το μεταβολισμό και τη θρέψη.
  • Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς και μειώνει τα προβλήματα στο στομάχι.
  • Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.

Όλα τα παραπάνω, μας προσφέρουν ένα υλικό τόσο πολύ χρήσιμο στο δικό μας τομέα όσο και υγιεινό. Το μέλι βρίσκει χρήση σε όλη τη γκάμα της αρτοποιίας, της κουλουροποιίας αλλά και της ζαχαροπλαστικής.

Image by freepik.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Αλέξανδρος Κριτσαντώνης

Έχει εργαστεί σε διάφορα αρτοποιία, σε αλευροβιομηχανίες και ως καθηγητής σε ΤΕΕ, ΟΑΕΔ και ΚΕΚ. Σήμερα είναι εκπαιδευτής Ζαχαροπλαστικής – Αρτοποιίας. Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.