fbpx

Το αλάτι στην αρτοποιία

Ψωμί χωρίς αλάτι; Σίγουρα έχουν υπάρξει φορές που κάποιοι πελάτες το έχουν ζητήσει. Από τη μια η τάση που έχουμε να υπερκαταναλώνουμε αλάτι στη διατροφή μας (που έχει τις ρίζες του ως τάση σε πολλά σημεία) κι από την άλλη οι διαρκείς επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ό,τι αφορά το συστατικό αυτό, που περιέχεται σε όλες τις συνταγές της διατροφής μας, κάνουν το κοινό επιφυλακτικό.

Ανάμεσα στα τρόφιμα που ενοχοποιούνται για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι είναι και το ψωμί. Η εμπειρία όμως των επαγγελματιών λέει ότι «ψωμί χωρίς αλάτι δεν γίνεται». Πριν πάμε παρακάτω, για να δούμε ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος του αλατιού στο ψωμί, ας δούμε πόσο αλάτι βάζουμε στον οργανισμό μας κάθε φορά που τρώμε ψωμί.

Σε μια συνταγή ψωμιού (απλουστευμένη, με τέσσερα βασικά συστατικά) το αλάτι δε συμμετέχει παραπάνω από 2% επί του αλεύρου ή 1,2% επί του συνόλου ζύμης. Ας δούμε την ανάλυση της συνταγής στον πίνακα 1.

Πίνακας 1
Υλικά Γραμμάρια Ποσοστά
επί του αλεύρου
Ποσοστά
επί του ΣΥΝΟΛΟΥ
Αλεύρι 1000 61,3
Νερό 580 58% 35,6
Μαγιά 30 3% 1,8
Αλάτι 20 2% 1,2
Βάρος ζύμης 1630 100,0

Παρατηρούμε ότι το αλάτι στο σύνολο της συνταγής συμμετέχει σε ποσοστό 1,2%. Αυτό όμως είναι το ζυμάρι, το οποίο θα διαμορφωθεί, θα στοφαριστεί και θα ψηθεί. Κατά το ψήσιμο, αναλόγως του σχήματος του αρτοσκευάσματος (σημασία έχει η σχέση που έχει η επιφάνεια προς τον όγκο), η απώλεια βάρους για ένα καρβέλι θα είναι περίπου 10%, που θα είναι όλο νερό. Η συνταγή μας περιέχει 600 γρ. νερό (580 γρ. νερό+ 20 γρ. νερό που περιέχεται στη νωπή μαγιά) και μετά το ψήσιμο διαμορφώνεται όπως φαίνεται στον πίνακα 2:

Πίνακας 2
Υλικά Γραμμάρια Ποσοστά
επί του αλεύρου
Ποσοστά
επί του ΣΥΝΟΛΟΥ
Αλεύρι 1000 68,2
Νερό 417 41,7% 28,4
Μαγιά 30 3% 2,0
Αλάτι 20 2% 1,4
Βάρος μετά το ψήσιμο
με απώλεια υγρασίας 10%
1467 100,0

Μετά το ψήσιμο το ποσοστό του αλατιού στο ψωμί είναι 1,4% (για την ακρίβεια: 1,36%). Αυτό σημαίνει ότι μια φέτα ψωμιού 50 γρ. περιέχει 0,7γρ αλατιού. Αυτά για να έχουμε μια εικόνα της κατανάλωσης ψωμιού σε ό,τι αφορά το αλάτι.

Γιατί όμως είναι το αλάτι απαραίτητο στην αρτοποίηση;

Αν ένας αρτοποιός παραλείψει το αλάτι της συνταγής θα παρατηρήσει ότι το ζυμάρι:

 • δεν είναι σταθερό
 • δεν είναι ελαστικό
 • δείχνει ίχνη μη ομαλής ζύμωσης
 • κολλάει και είναι υγρό
 • δεν έχει αντοχή στη στόφα

 

Το ψωμί χωρίς αλάτι:

 • έχει χαμηλότερο όγκο και ελλιπή ανάπτυξη
 • έχει κόρα είναι σκληρή, εύθραυστη και εύθριπτη
 • έχει ανομοιόμορφη κυψέλωση
 • έχει γεύση αδιάφορη

Επίσης, το αλάτι βοηθάει στην ανάπτυξη του ευχάριστου χρώματος της κόρας του ψωμιού, που όλοι αναγνωρίζουμε και επιζητάμε.

Εάν ξεπεράσουμε το ενδεικνυόμενο ποσοστό αλατιού, τότε θα έχουμε μια περιορισμένη παραγωγή αερίων από τη μαγιά εξαιτίας της ωσμωτικής πίεσης που ασκεί το αλάτι στο νερό του ζυμαριού, ένα υπερβολικά ελαστικό και συνεκτικό ζυμάρι, με μειωμένη εκτατότητα (το ζυμάρι δεν απλώνεται ή απλώνεται και επιστρέφει στο αρχικό του μέγεθος) με αρνητικά συνεπακόλουθα στο τελικό παρασκεύασμα.

Αλάτι και νωπή μαγιά

Ένας απλός κανόνας: Το αλάτι δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τη νωπή μαγιά.

Στην περίπτωση που στο άμεσο περιβάλλον της μαγιάς βρεθεί αλάτι, αυτό θα απορροφήσει όλη την υγρασία από τα κύτταρα της μαγιάς και αυτά θα διαρραγούν (θα σπάσουν) με μια διαδικασία που λέγεται πλασμόλυση και που δεν είναι αντιστρεπτή, δηλαδή, τα κύτταρα δε μπορούν να επανέλθουν στο αρχικό τους στάδιο, εφ’ όσον έχουν πλέον καταστραφεί.

Ένα απλό πείραμα, που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να αναμείξει σε ένα μικρό μπολ 15 γρ. νωπής μαγιάς σε τρίμμα με 5 γρ. αλατιού. Η μαγιά σε λίγη ώρα θα υγροποιηθεί πλήρως, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυτταρικές μεμβράνες όλων των κυττάρων της μαγιάς έχουν σπάσει και αυτό που βλέπουμε είναι το παχύρρευστο κυτταρικό υγρό.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι το ότι τα ένζυμα που περιέχονται μέσα στα κύτταρα της μαγιάς και συμμετέχουν στο γίνωμα του ψωμιού παραμένουν ανέπαφα παρά την καταστροφή των κυττάρων που τα περιείχαν. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι ακόμη και αν καταστραφεί ένα μέρος της νωπής μαγιάς, η υπόλοιπη μαγιά μαζί με τα ένζυμα των νεκρών κυττάρων, θα καταφέρουν να φτιάξουν ψωμί, έστω και με δυσκολία.

Να σημειώσουμε εδώ πως το ίδιο πείραμα μπορεί να γίνει και με ζάχαρη. Τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια, εφ’ όσον και η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία των κυττάρων και θα τα οδηγήσει σε πλασμόλυση. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το παχύρρευστο υγρό που θα δημιουργηθεί θα έχει στην επιφάνειά του αρκετές φυσαλίδες, που οφείλεται στο ότι ορισμένα κύτταρα πριν καταστραφούν πρόλαβαν και «ζύμωσαν» ένα μέρος της ζάχαρης.

Πίνακας 3
Αποτέλεσμα της προσθήκης του αλατιού
Αποτέλεσμα στο ζυμάρι Αποτέλεσμα στο ψωμί
Μειώνει τη διαλυτότητα της γλουτένης Αυξάνει την αντίσταση και την ελαστικότητα
της γλουτένης και σταθεροποιεί αυτές τις ιδιότητες
για μεγάλο χρονικό διάστημα
Αποτρέπει την ανεξέλεγκτη διόγκωση της γλουτένης Δίνει στο ζυμάρι συνοχή, καλύτερα χαρακτηριστικά
κατά τη διάρκεια των χειρισμών, σταθερότητα
κατά το γίνωμα, μεγαλύτερη αντοχή στην στόφα
Επιβραδύνει την ενζυματική διάσπαση της γλουτένης Δίνει μεγαλύτερο όγκο στο τελικό προϊόν,
ομοιόμορφη κυψέλωση και υψή, ευκολία και αντοχή
στο κόψιμο, αυξημένη διατηρησιμότητα
Ανταγωνίζεται τη δράση της μαγιάς Επιτρέπει καλύτερο έλεγχο κατά το γίνωμα
και καλύτερο χρώμα στο τελικό παρασκεύασμα
Βελτιώνει τη γεύση

 

Συνοπτικά λοιπόν, το αλάτι στην αρτοποίηση:

 • κατά τη διάρκεια της παρασκευής βελτιώνει τη συνεκτικότητα και την ελαστικότητα, κάνοντας τα ζυμάρια πιο εύκολα στους χειρισμούς (επιδρά στην διαλυτότητα της γλουτένης)
 • εντείνει το χαρακτηριστικό χρώμα της κόρας (η απουσία αλατιού δίνει άχρωμα ψωμιά)
 • ενισχύει τη γεύση του ψωμιού, ειδικά σε περιπτώσεις χρήσης ταχυζυμωτηρίων που δεν αφήνουν τη γεύση και τα αρώματα του ψωμιού να εκδηλωθούν.
 • είναι από τη φύση του αντισηπτικό

Image by freepik.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Νίκος Παπαδόπουλος

Γεωπόνος-Επιστήμων Τροφίμων

  ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

  Γραφτειτε στο newsletter μας:

  Εγγραφείτε στο Newsletter μας

  Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
  Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.