Βασικοί κανόνες ασφάλειας μηχανημάτων. Ασφάλεια του εξοπλισμού παραγωγής στην αρτοποιία

Συνεχίζοντας την εξειδικευμένη προσέγγισή μας για τους κινδύνους που ενέχουν στο χώρο παραγωγής συγκεκριμένες μηχανές αρτοσκευασμάτων παραθέτουμε νέα σειρά με σχολιασμό σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο ιδιοκτήτης, επιχειρηματίας, εργοδότης.

Γράφει ο Γιώργος Σκρουμπέλος, Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής RMS ΕΞΥΠΠ, Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Συντήρησης

Κίνδυνοι από τα μηχανήματα αρτοποιητικού εργοστασίου

Σφολιατομηχανή – Κίνδυνοι
Κινούμενα μέρη

  • Εγκλωβισμός άκρων σε περιστρεφόμενα, κινούμενα μέρη της σφολιατομηχανής λόγω παραβίασης των προστατευτικών συστημάτων.
  • Κίνδυνος σύνθλιψης/ακρωτηριασμού άνω άκρων κατά τη χρήση της σφολιατομηχανής (λόγω ανοίγματος του προστατευτικού) ή κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης – επισκευών.\

Μέτρα

  • Απαγορεύεται η είσοδος στους χώρους και η επέμβαση σε εξοπλισμό στους μη έχοντες εργασία.
    Η σφολιατομηχανή πρέπει να διαθέτει σύστημα αλληλομανδάλωσης (interlock) δηλαδή όταν ανοίγουν οι προφυλακτήρες το μηχάνημα να απενεργοποιείται.
  • Απαγορεύεται η παραβίαση ή παράκαμψη των προφυλακτήρων στα κινούμενα μέρη της μηχανής. Στη δεξιά φωτογραφία διακρίνουμε σήμανση απαγόρευσης παράκαμψης του προστατευτικού και εισχώρησης του χεριού. Πρέπει επίσης να υπάρχει σήμανση για κινούμενα μέρη και κίνδυνο εγκλωβισμού των χεριών.
  • Απαγορεύεται η συντήρηση εν λειτουργία.
  • Οι χρήστες και οι συντηρητές της μηχανής δεν πρέπει να φορούν τιμαλφή και να κάνουν χρήση των παρεχόμενων ΜΑΠ (π.χ. γάντια κατά την συντήρηση)
  • Οποιαδήποτε επέμβαση στο μηχάνημα για επισκευή – συντήρηση πρέπει να γίνεται από εξουσιοδοτημένο άτομο εφαρμόζοντας πιστά τη Διαδικασία Σήμανσης – Ασφάλισης Μηχανών.
  • Πρέπει να τηρείται Βιβλίο Συντήρησης Μηχανημάτων και αρχείο συντήρησης των προφυλακτήρων των μηχανημάτων.
  • Το μηχάνημα πρέπει να διαθέτει Κουμπί Έκτακτης Απενεργοποίησης σε σχήμα κόκκινου μανιταριού (emergency STOP) σε προσβάσιμο σημείο και να τοποθετείται περιμετρικά του κομβίου κίτρινος δακτύλιος σύμφωνα με την οδηγία CE EN 418. Τα κουμπιά αυτά πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε ΚΑΘΕ θέση εργασίας.
  • Πρέπει να αναρτάται οδηγία ασφαλούς χρήσης της σφολιατομηχανής σύμφωνα με το εγχειρίδιο ασφαλείας του προμηθευτή.

Ηλεκτρική τάση

  • Ηλεκτροπληξία λόγω επαφής με ηλεκτρικά εξαρτήματα και στοιχεία υπό τάση, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης – επισκευών του mixer.
  • Ηλεκτροπληξία από ενδεχόμενη επαφή με φθαρμένες καλωδιώσεις ή ηλεκτρικά φθαρμένα στοιχεία υπό τάση κατά τη συνήθη εργασία (χαλασμένοι διακόπτες, ρευματολήπτες, φθαρμένες καλωδιώσεις κατεστραμμένοι πίνακες κλπ).

Μέτρα

  • Η πρίζα του mixer να διαθέτει διακόπτη και σύστημα που μπορεί να κλειδώνει όταν αφαιρείται ή όταν τίθεται εκτός λειτουργίας.
  • Περιοδικοί Έλεγχοι των καλωδίων, των φις, διακοπτών – πριζών για πιθανές φθορές καθώς και για χαλαρότητα στις συνδέσεις τους.
  • Η συντήρηση της μηχανής να μη γίνεται εν λειτουργία της.
  • Κατά τις εργασίες συντήρησης των ηλεκτρολογικών στοιχείων να ακολουθούνται οι υποδείξεις που αναφέρονται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Φούρνος μικροκυμάτων – Κίνδυνος
Ακτινοβολία

  • Έκθεση σε ακτινοβολία κατά την χρήση του φούρνου μικροκυμάτων.

Μέτρα

  • Δε θα πρέπει να υπάρχει θέση εργασίας μπροστά από φούρνο μικροκυμάτων.
  • Να γίνεται μέτρηση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη θέση του κάθε φούρνου μικροκυμμάτων.
  • Να γίνεται μόνο χρήση μηχανημάτων με CE marking.
  • Να τοποθετείται σήμανση που να αναγράφει «ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ»

Ψυγείο Κατάψυξης – Κίνδυνος
Θερμοκρασιακά άκρα

  • Έκθεση σε θερμοκρασιακά άκρα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια μεταφοράς υλικών στο ψυγείο.
  • Κίνδυνος εγκλωβισμού και υποθερμία εντός του ψυκτικού θαλάμου.

Μέτρα

  • Κατά την είσοδο στον ψυκτικό θάλαμο οι εργαζόμενοι να φορούν κατάλληλη στολή (μπουφάν με κουκούλα) σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Να τοποθετείται έξω από τον ψυκτικό θάλαμο σήμανση Π18.
  • Εντός του ψυκτικού θαλάμου να υπάρχει φως κατά την παραμονή του προσωπικού εντός αυτού.
  • Εντός του ψυκτικού θαλάμου να υπάρχει μοχλός απελευθέρωσης της πόρτας από μέσα (quick release) για αποφυγή εγκλωβισμού.
  • Να γίνεται τακτικός έλεγχος καλής λειτουργίας της θύρας του ψυγείου (κίνδυνος αστοχίας της θύρας και εγκλωβισμός εργαζομένων) και του μηχανισμού απελευθέρωσης.

Image by freepik.com

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Γιώργος Σκρουμπέλος

Μηχανολόγος Μηχανικός RMS ΕΞΥΠΠ

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

    Πολιτική χρήσης cookies

    Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

    Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

    Απολύτως Απαραίτητα Cookies

    Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

    Cookies Στατιστικών

    Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

    Cookies Λειτουργικότητας

    Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.