Ξηροί καρποί και φρούτα στην αρτοζαχαροπλαστική

Οι ξηροί καρποί και τα φρούτα περιέχουν ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό γευστικών ουσιών, γεγονός που επιδρά άμεσα στα αρτοπαρασκευάσματα. Η επίδραση αυτή μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, ώστε το αρτοσκεύασμα να παίρνει την ονομασία του από το εν λόγω υλικό, π.χ. σταφιδόψωμο, καρυδόπιτα, πάστα αμυγδάλου, παγωτό φράουλα κ.λπ.

Τα περισσότερα παρασκευάσματα περιέχουν αρκετές γευστικές ουσίες διαφορετικού είδους. Επιλέγοντας το σωστό είδος και την αναλογία του έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ποικι-
λία γεύσεων και μορφών στα προϊόντα μας. Ορισμένα από αυτά τα υλικά επηρεάζουν καθοριστικά το παραγόμενο προϊόν και άλλα δεν έχουν σχεδόν καμιά επίδραση ή ασκούν πολύ μικρή επίδραση στην αρτοποιητική σύσταση των ζυμαριών και των μιγμάτων.

Επίσης, τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνται στα ζυμάρια μας σε παθητική μορφή, όπως για παράδειγμα, η σταφίδα, το άρωμα φρούτων ή τα μπαχαρικά, που αναμειγνύονται στο ζυμάρι, χωρίς να επηρεάζουν τη διαδικασία σχηματισμού της ζύμης. Στα συστατικά που προσδίδουν γεύση ανήκουν κυρίως τα παρακάτω:

  • Φρούτα και ξηροί καρποί (φρέσκα ή συντηρημένα), καθώς και παρασκευάσματα από φρούτα μαρμελάδες ή ζελέ.
  • Καρποί με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια και παρασκευάσματα αυτών όπως αμυγδλόπαστα.
  • Παρασκευάσματα από καρπούς όπως κακάο, κουβερτούρα.
  • Γλυκαντικές πρώτες ύλες όπως μέλι, ιμβερτοζάκχαρο.
  • Μπαχαρικά, αρώματα.

Τα φρούτα και τα προϊόντα τους

Υπάρχει η τάση να χρησιμοποιούνται φρέσκα φρούτα για γεμίσεις και επικαλύψεις καθώς προτιμώνται από τους καταναλωτές. Τέτοια φρούτα είναι τα κεράσια, οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα,
τα μήλα, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι μπανάνες, τα ακτινίδια, τα σταφύλια, ο ανανάς κα.
Συχνά, όμως, χρησιμοποιούνται και φρούτα επεξεργασμένα με διάφορους τρόπους. Οι συνηθέστεροι μέθοδοι συντήρησης των φρούτων είναι οι παρακάτω:

Ξήρανση

Κατά την ξήρανση αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του νερού, όπως σύκα, σταφίδα, χουρμάδες κ.λπ. Τα αποξηραμένα φρούτα πρέπει να αποθηκεύονται σε μέρος ψυχρό, ξηρό και προστατευμένο από τον αέρα.

Προσθήκη ζάχαρης ή αλκοόλ

Η υψηλή συγκέντρωση διαλύματος καταστρέφει τα μικρόβια και απενεργοποιεί τα ένζυμα. Μια περαιτέρω μορφή επεξεργασίας φρούτων είναι οι διάφορες μαρμελάδες, που στερεοποιούνται με
προσθήκη ζάχαρης, είτε με τη πηκτίνη των φρούτων. Από χυμό φρούτων, ζάχαρη και πηκτική ύλη, παρασκευάζονται τα ζελέ.

Θέρμανση, βράσιμο φρούτων (αποστειρωμένα) και κονσερβοποίηση

Συνηθισμένη μέθοδος είναι η χρήση φρούτων σε μορφή κομπόστας. Οι κομπόστες διατηρούνται σε μεταλλικά δοχεία ή γυάλινα βάζα με ένα ελαφρύ σιρόπι.

Κατάψυξη

Τα φρούτα τοποθετούνται στη κατάψυξη στην αρχική τους σύσταση, σε θερμοκρασία τουλάχιστον -18°C και αυτό ισχύει για τα φρούτα εκείνα τα οποία ακολουθούν τη λεγόμενη αλυσίδα της κατάψυξης.

Ξηροί καρποί

Στους ξηρούς καρπούς συμπεριλαμβάνονται τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, τα κάσιους, τα καρύδια Βραζιλίας, τα καρύδια πεκάν κ.α. Η σύνθεση των ξηρών καρπών έχει ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα λίπους. Επίσης, περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, μικρή ποσότητα νερού και υψηλή γευστική αξία.

Οι ξηροί καρποί χρησιμοποιούνται είτε σαν συστατικό ενός ζυμαριού (ενσωματωμένα) είτε ως γέμιση, είτε ως διακοσμητική επικάλυψη, ολόκληρα, σε φέτες, αλλά και τριμμένα. Επίσης, χρησιμοποιούνται και οι πάστες αυτών των καρπών, όπως π.χ. η αμυγδαλόπαστα (marzipan), αλλά και διαφόρων φρούτων,
όπως π.χ. βερίκοκο (persipan). Οι ξηροί καρποί, λόγω του χαμηλού ποσοστού νερού που περιέχουν, μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, προσβάλλονται εύκολα από μύκητες ή έντομα, ενώ σπανιότερα, λόγω του υψηλού ποσοστού λίπους, μπορεί να παρουσιάσουν γεύση που ταγκίζει.

Αποθήκευση ξηρών καρπών

Οι ξηροί καρποί θα πρέπει να αποθηκεύονται σε μέρος:

  • Ψυχρό, καθώς οι ενζυματικές δράσης επιβραδύνονται και ο κίνδυνος ταγκίσματος περιορίζεται.
  • Ξηρό, επειδή ο κίνδυνος προσβολής από μύκητες ελαττώνεται.
  • Προστατευόμενο από τον αέρα, αφού οι πυρήνες δεν ξηραίνονται και το άρωμα τους δε διαφεύγει
  • Προστατευόμενο από το φως, καθώς έτσι αποφεύγεται η ενεργοποίηση των ενζύμων μέσω της ενέργειας του φωτός και οι χρωστικές δεν επηρεάζονται.
  • Προστατευόμενο από τις οσμές, έτσι ώστε οι πυρήνες να μην προσλαμβάνονται από ξένες οσμές.

Image by freepik.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Αλέξανδρος Κριτσαντώνης

Έχει εργαστεί σε διάφορα αρτοποιία, σε αλευροβιομηχανίες και ως καθηγητής σε ΤΕΕ, ΟΑΕΔ και ΚΕΚ. Σήμερα είναι εκπαιδευτής Ζαχαροπλαστικής – Αρτοποιίας. Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.