fbpx

Απρ 11, 2013 | Νεα, Νομοθεσία

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε θέματα νομοθεσίας

Εσείς ρωτάμε και εμείς απαντάμε σε καθημερινά ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος βάση των νέων νομοθετικών διατάξεων.

1. Σε υγειονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην επιχείρηση μας, μας ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να τηρούμε τεκμηριωμένα αρχεία. Τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε;

Σύμφωνα με τη νέα Υγειονομική Διάταξη 96967/2012 (ΦΕΚ 2718/τ.Β’/8-10-2012) και συγκεκριμένα την Εγκύκλιο Νο2, όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών υποχρεούνται να τηρούν ορισμένα αρχεία. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται πως οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν διαδικασίες για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων και ποτών. Ειδικότερα, τα αρχεία που πρέπει να τηρούν όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών είναι:

  • το αρχείο προσωπικού, που περιλαμβάνει αντίγραφο κατάστασης προσωπικού, εκπαίδευσης, πιστοποιητικά υγείας κ.α.
  • το αρχείο νερού, που περιλαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία του τρόπου υδροδότησης και δειγματοληψίες όπου απαιτείται
  • αρχείο καθαρισμού και απολύμανσης, που περιλαμβάνει τα προγράμματα καθαρισμού και απολύμανσης της επιχείρησης
  • αρχείο απεντόμωσης και μυοκτονίας  που αφορά στο πρόγραμμα καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων, καθώς και αρχεία όπως η κάτοψη με την απεικόνιση των δολωματικών σταθμών, τα δελτία δεδομένων ασφαλείας κ.α.
  • αρχείο παρακολούθησης των θερμοκρασιών σε όλους του ψυκτικούς θαλάμους και θερμοθαλάμους
  • αρχείο πρώτων υλών και προμηθευτών, που περιλαμβάνει κάθε απαιτούμενο στοιχείο για τον έλεγχο της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων.

2. Μας είπαν ότι πλέον δεν βγαίνουν ατομικά βιβλιάρια υγείας, αλλά πιστοποιητικά υγείας για όσους ασχολούνται με τα τρόφιμα. Ισχύει;

Σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ.35797(ΦΕΚ1199/τβ/11-4-2012), έγινε αντικατάσταση των «ατομικών βιβλιαρίων υγείας» με τα «πιστοποιητικά υγείας» και κάθε χειριστής τροφίμων πρέπει να έχει πιστοποιητικό υγείας. Πρέπει να σημειωθεί, πως ως χειριστής τροφίμων θεωρείται κάθε άτομο που απευθείας χειρίζεται συσκευασμένα ή μη συσκευασμένα τρόφιμα, εξοπλισμό και εργαλεία για τρόφιμα ή επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και ως εκ τούτου πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις υγιεινής, σύμφωνα με τον Codex Alimentarius.

 

3. Που πρέπει να πάω για να βγάλω πιστοποιητικό υγείας και τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω;

Σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ.60325, το πιστοποιητικό υγείας των εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εκδίδεται από Ιατρό δημοσίου ή από Ιατρό ιδιωτικού τομέα, της επιλογής του ενδιαφερομένου. Ο Ιατρός υπογράφει το πιστοποιητικό υγείας και θέτει την σφραγίδα του όπου θα υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία του. Κατά την ιατρική κλινική εξέταση οι Ιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για την άμεση απομάκρυνση από την εργασία τους και μέχρι αποκατάστασης της υγείας τους, όταν παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετός, διάρροια, βήχα, καταρροή με πυρετό δερματικά εξανθήματα, πληγές , κ.λπ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Μαρία Δαουτάκου

Απόφοιτη του τμήματος Δημόσιας Υγιεινής του Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας με μεταπτυχιακή κατάρτιση στην «Εκπαίδευση Ενηλίκων» (Med). Συνεργάζεται με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και είναι εκπαιδεύτρια σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.