AuthorΑλέξανδρος ΚριτσαντώνηςCategoryΨωμί
Το αμπολιαστό είναι ένα παραδοσιακό ψωμί της Κρήτης, με κρέας και τυριά, που συνηθιζόταν στα ορεινά χωριά της και το παρασκεύαζαν την περίοδο των γιορτών, λίγο μετά τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Η γεύση του μας φέρνει στο νου την κρητική «κρεατότουρτα», δηλαδή την κρητική κρεατόπιτα. Κατά βάση είναι ένα εορταστικό έδεσμα, αφιερωμένο σε όλους τους αγαπημένους που γευμάτιζαν στο γιορτινό τραπέζι . Γι αυτό και το όνομά του «Αμπολιαστό», αφιερωμένο σε σένα.
Υλικά
1500 g Αλεύρι κίτρινο ψιλό
1500 g Αλεύρι κίτρινο χονδρό
1500 g τ.70% δυνατό
500 g Κριθάλευρο
500 g Τραχανάς ξινός
120 g Αλάτι
1000 g Προζύμι (450 γρ. νερό+450 γρ. αλεύρι +100 γρ. «μάνα» προζυμιού, 12 ώρες ξεκούραση)
30 g Ξύδι
100 g Ελαιόλαδο
Μαγιά νωπή
Ξυνομηζύθρα
Καπνιστό κρέας Απάκι
Λίγο Δυόσμο
Νερό
Εκτέλεση
1Ζύμωμα 9’ στην αργή ταχύτητα, 1’- 2’ στη γρήγορη.
2Ξεκουράζουμε 30’, κόβουμε σε τεμάχια 500 γρ., και πλάθουμε με δίπλωμα όπου ενσωματώνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε σε μεταλλικές φόρμες.
3Στοφάρουμε με λίγη υγρασία και ψήνουμε στους 220οC για 40’-50΄με ατμό πριν το φούρνισμα.
4Πριν το ψήσιμο χαράσουμε ελαφρώς την επιφάνεια για να «σκάσει» και να φαίνεται η γέμιση.
5Κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε. Συνοδεύεται ιδανικά με μία πράσινη σαλάτα ως πλήρες γεύμα. Φυσικά, είναι πολύ ωραίο και για μπουφέ.
Ingredients
Υλικά
1500 g Αλεύρι κίτρινο ψιλό
1500 g Αλεύρι κίτρινο χονδρό
1500 g τ.70% δυνατό
500 g Κριθάλευρο
500 g Τραχανάς ξινός
120 g Αλάτι
1000 g Προζύμι (450 γρ. νερό+450 γρ. αλεύρι +100 γρ. «μάνα» προζυμιού, 12 ώρες ξεκούραση)
30 g Ξύδι
100 g Ελαιόλαδο
Μαγιά νωπή
Ξυνομηζύθρα
Καπνιστό κρέας Απάκι
Λίγο Δυόσμο
Νερό
Directions
Εκτέλεση
1Ζύμωμα 9’ στην αργή ταχύτητα, 1’- 2’ στη γρήγορη.
2Ξεκουράζουμε 30’, κόβουμε σε τεμάχια 500 γρ., και πλάθουμε με δίπλωμα όπου ενσωματώνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε σε μεταλλικές φόρμες.
3Στοφάρουμε με λίγη υγρασία και ψήνουμε στους 220οC για 40’-50΄με ατμό πριν το φούρνισμα.
4Πριν το ψήσιμο χαράσουμε ελαφρώς την επιφάνεια για να «σκάσει» και να φαίνεται η γέμιση.
5Κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε. Συνοδεύεται ιδανικά με μία πράσινη σαλάτα ως πλήρες γεύμα. Φυσικά, είναι πολύ ωραίο και για μπουφέ.