fbpx

Λαχταριστό πασχαλινό τσουρέκι

Και φέτος το Πάσχα, η Μύλοι Λούλη προτείνει το Super Τσουρεκιού, ένα αλεύρι από μαλακό σιτάρι πολυτελείας, ενισχυμένο. Ιδανικό για την παρασκευή παραδοσιακού πολίτικου τσουρεκιού, αφράτου, με χρυσαφένια ψίχα και πλούσιο άρωμα μαστίχας, για να ζυμώσετε με τέχνη και μεράκι!

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 800 g νερό
 800 g αλεύρι Super Τσουρεκιού
 500 g μαγιά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
 3500 g αλεύρι Super Τσουρεκιού
 60 g μαχλέπι σκόνη
 25 g μαστίχα κοπανισμένη
 15 g κακουλέ σκόνη
 20 g αλάτι
 650 g βούτυρο γάλακτος λιωμένο
 600 g γάλα
 1600 g ζάχαρη
 800 g αυγά
 3 πορτοκάλια ξύσμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Για το προζύμι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη και τοποθετούμε στη στόφα έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος για περίπου 20 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
2

Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κακουλέ, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκάλι, έως ότου φτάσει το μείγμα τους 35oC.

3

Κατόπιν ρίχνουμε το προζύμι, το αλεύρι, τα αυγά και το μείγμα που έχουμε ζεστάνει στο ζυμωτήριο.

4

Ζυμώνουμε πολύ καλά για 6 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για όσο χρειαστεί στη 2η μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και γυαλιστερή. Η θερμοκρασία της ζύμης μας θα πρέπει να είναι 30-32oC.

5

Ξεκουράζουμε για 45 λεπτά. Κόβουμε στο επιθυμητό βάρος και προπλάθουμε σε σχήμα φιτίλι. Ξεκουράζουμε 30-40 λεπτά.

6

Πλάθουμε σε σχήμα τσουρεκιού και τοποθετούμε στη στόφα για 45-60 λεπτά. Αλείφουμε με αυγό και ρίχνουμε φιλέ αμύγδαλο. Φουρνίζουμε 160-170oC με ανοιχτό τάπερ.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 800 g νερό
 800 g αλεύρι Super Τσουρεκιού
 500 g μαγιά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
 3500 g αλεύρι Super Τσουρεκιού
 60 g μαχλέπι σκόνη
 25 g μαστίχα κοπανισμένη
 15 g κακουλέ σκόνη
 20 g αλάτι
 650 g βούτυρο γάλακτος λιωμένο
 600 g γάλα
 1600 g ζάχαρη
 800 g αυγά
 3 πορτοκάλια ξύσμα

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Για το προζύμι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη και τοποθετούμε στη στόφα έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος για περίπου 20 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
2

Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κακουλέ, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκάλι, έως ότου φτάσει το μείγμα τους 35oC.

3

Κατόπιν ρίχνουμε το προζύμι, το αλεύρι, τα αυγά και το μείγμα που έχουμε ζεστάνει στο ζυμωτήριο.

4

Ζυμώνουμε πολύ καλά για 6 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για όσο χρειαστεί στη 2η μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και γυαλιστερή. Η θερμοκρασία της ζύμης μας θα πρέπει να είναι 30-32oC.

5

Ξεκουράζουμε για 45 λεπτά. Κόβουμε στο επιθυμητό βάρος και προπλάθουμε σε σχήμα φιτίλι. Ξεκουράζουμε 30-40 λεπτά.

6

Πλάθουμε σε σχήμα τσουρεκιού και τοποθετούμε στη στόφα για 45-60 λεπτά. Αλείφουμε με αυγό και ρίχνουμε φιλέ αμύγδαλο. Φουρνίζουμε 160-170oC με ανοιχτό τάπερ.

Notes

Λαχταριστό πασχαλινό τσουρέκι

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.