Μελομακάρονα Χαρουπιού

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 4500 g Ελαιόλαδο
 700 g Ζάχαρη
 2500 g Χυμός πορτοκαλιού
 800 g Κονιάκ
 50 g Ξύσμα πορτοκάλι
 50 g Σόδα
 30 g Γαρύφαλλο
 50 g Κανέλλα
 6000 g Αλεύρι Μαλακό Ζαχαροπλαστικής
 1500 g Χαρουπάλευρο
 1000 g Σιμιγδάλι ψιλό
 100 g Baking Powder
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 7000 g Νερό
 10000 g Ζάχαρη
 800 g Χαρουπόμελο
 Ξύλο κανέλας
 Φλούδα πορτοκαλιού
ΣΙΡΟΠΙ
1

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας.

2

Αφήνουμε να πάρει έντονη βράση για τέσσερα λεπτά.

3

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χαρουπόμελο ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

ΖΥΜΗ
4

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ, το ξύσμα και τα κανελογαρύφαλλα.

5

Προσθέτουμε το αλεύρι με το χαρουπάλευρο, το σιμιγδάλι και το baking powder κι αναδεύουμε ελαφρά με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Δεν συνεχίζουμε για να μην σφίξει και κορδάρει η ζύμη.

6

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και φτιάχνουμε τα μελομακάρονα χωρίς να τα δουλεύουμε πολύ ώρα στα χέρια μας για να μην διαχωριστεί το λάδι.

7

Τα περνάμε πάνω σε μεταλλικό πλέγμα για να δώσει το σχέδιο και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180°C) για 25 λεπτά.

8

Βγάζοντας τα μελομακάρονα από το φούρνο και όπως είναι καυτά, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.

9

Τα τοποθετούμε στο δίσκο ή το ταψί, περιχύνουμε με χαρουπόμελο και πασπαλίζουμε με ένα μίγμα που έχουμε φτιάξει από τριμμένα καρύδια και κανελογαρύφαλλα.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 4500 g Ελαιόλαδο
 700 g Ζάχαρη
 2500 g Χυμός πορτοκαλιού
 800 g Κονιάκ
 50 g Ξύσμα πορτοκάλι
 50 g Σόδα
 30 g Γαρύφαλλο
 50 g Κανέλλα
 6000 g Αλεύρι Μαλακό Ζαχαροπλαστικής
 1500 g Χαρουπάλευρο
 1000 g Σιμιγδάλι ψιλό
 100 g Baking Powder
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 7000 g Νερό
 10000 g Ζάχαρη
 800 g Χαρουπόμελο
 Ξύλο κανέλας
 Φλούδα πορτοκαλιού

Directions

ΣΙΡΟΠΙ
1

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας.

2

Αφήνουμε να πάρει έντονη βράση για τέσσερα λεπτά.

3

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χαρουπόμελο ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

ΖΥΜΗ
4

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ, το ξύσμα και τα κανελογαρύφαλλα.

5

Προσθέτουμε το αλεύρι με το χαρουπάλευρο, το σιμιγδάλι και το baking powder κι αναδεύουμε ελαφρά με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Δεν συνεχίζουμε για να μην σφίξει και κορδάρει η ζύμη.

6

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και φτιάχνουμε τα μελομακάρονα χωρίς να τα δουλεύουμε πολύ ώρα στα χέρια μας για να μην διαχωριστεί το λάδι.

7

Τα περνάμε πάνω σε μεταλλικό πλέγμα για να δώσει το σχέδιο και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180°C) για 25 λεπτά.

8

Βγάζοντας τα μελομακάρονα από το φούρνο και όπως είναι καυτά, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.

9

Τα τοποθετούμε στο δίσκο ή το ταψί, περιχύνουμε με χαρουπόμελο και πασπαλίζουμε με ένα μίγμα που έχουμε φτιάξει από τριμμένα καρύδια και κανελογαρύφαλλα.

Notes

Μελομακάρονα Χαρουπιού

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.