Τσουρέκι

Η συνταγή είναι από τον Αντώνη Σελέκο, Pastry Chef

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 2150 g αλεύρι τσουρεκιού
 86 g ξηρή μαγιά
 505 g αυγά
 970 g γάλα 3,5%
 860 g ζάχαρη
 535 g βούτυρο 82% μαλακό
 5 g μαστίχα κοπανισμένη με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής
 32 g μαχλέπι
 22 g ξύσμα μανταρίνι
 22 g αλάτι
Για την επάλειψη:
 180 g αυγά
 60 g κρόκος
 120 g νερό
 15 g ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε με σύρμα χειρός το γάλα, 20 γρ. ζάχαρης, 200 γρ. αλεύρι από τον τύπο του τσουρεκιού και αφήνουμε σε θερμοκρασία 20-30°C για 30’ να ενυδατωθεί η μαγιά. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε με σύρμα χειρός σε μια μεγάλη κανάτα τα αυγά, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μαχλέπι, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

2

Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το προζύμι με τα υλικά της κανάτας και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10’ και έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι. Συνεχίζουμε το ανακα΄τεμα μέχρι να σχηματίσουμε πλέγμα γλουτένης και έπειτα αφαιρούμε από το μίξερ. Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα πλαστικό σκεύος χωρίς καπάκι στους 30-32°C μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

3

Ρίχνουμε τη ζύμη ξανά και περιμένουμε να διπλασιαστεί εκ νέου. Έπειτα, μεριδοποιούμε σε 250 γρ. και πλάθουμε σε μακρόστενα γυτίλια, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10’ και τέλος δίνουμε σχήμα πλεξούδας.

4

Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε στη στόφα για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά σε θερμοκρασία 28-30°C. Περνάμε σχολαστικά τα τσουρέκια με το μίγμα αυγού και γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για περίπου 35’.

5

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε σχάρες μέχρι να κρυώσουν και έπειτα αποθηκεύουμε σε σκεύος που κλείνει πολύ καλά, χωρίς να περνάει αέρας. Συσκευάζουμε και διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 ημέρες.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 2150 g αλεύρι τσουρεκιού
 86 g ξηρή μαγιά
 505 g αυγά
 970 g γάλα 3,5%
 860 g ζάχαρη
 535 g βούτυρο 82% μαλακό
 5 g μαστίχα κοπανισμένη με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής
 32 g μαχλέπι
 22 g ξύσμα μανταρίνι
 22 g αλάτι
Για την επάλειψη:
 180 g αυγά
 60 g κρόκος
 120 g νερό
 15 g ζάχαρη

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε με σύρμα χειρός το γάλα, 20 γρ. ζάχαρης, 200 γρ. αλεύρι από τον τύπο του τσουρεκιού και αφήνουμε σε θερμοκρασία 20-30°C για 30’ να ενυδατωθεί η μαγιά. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε με σύρμα χειρός σε μια μεγάλη κανάτα τα αυγά, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μαχλέπι, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

2

Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το προζύμι με τα υλικά της κανάτας και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10’ και έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι. Συνεχίζουμε το ανακα΄τεμα μέχρι να σχηματίσουμε πλέγμα γλουτένης και έπειτα αφαιρούμε από το μίξερ. Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα πλαστικό σκεύος χωρίς καπάκι στους 30-32°C μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

3

Ρίχνουμε τη ζύμη ξανά και περιμένουμε να διπλασιαστεί εκ νέου. Έπειτα, μεριδοποιούμε σε 250 γρ. και πλάθουμε σε μακρόστενα γυτίλια, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10’ και τέλος δίνουμε σχήμα πλεξούδας.

4

Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε στη στόφα για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά σε θερμοκρασία 28-30°C. Περνάμε σχολαστικά τα τσουρέκια με το μίγμα αυγού και γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για περίπου 35’.

5

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε σχάρες μέχρι να κρυώσουν και έπειτα αποθηκεύουμε σε σκεύος που κλείνει πολύ καλά, χωρίς να περνάει αέρας. Συσκευάζουμε και διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 ημέρες.

Notes

Τσουρέκι

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.