Bread before Christ ή αλλιώς η έμπνευση του Περικλή Βούρθη, ο οποίος πριν από περίπου 10 χρόνια άρχισε να πειραματίζεται πάνω στο ψωμί. Το 2019 γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός αρτοποιείου, που όπως λέει και ο ίδιος ήθελε πρώτα εκείνος να είναι φανατικός του πελάτης. Το Bread before Christ προμηθεύει το Χαλάνδρι με ψωμί από φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης, σάντουιτς με λακωνική προπύρα, κρουασάν κ.ά.
Περικλή πες μας λίγα λόγια για όλο αυτό που δημιούργησες. Πως εμπνεύστηκες την ιδέα και το όνομα;
Πριν 10 περίπου χρόνια ξεκίνησα δειλά δειλά να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την αρτοποιία. Όταν έφτασα στο επίπεδο να πειραματίζομαι και να εξελίσσομαι άρχισα να μοιράζω το ψωμί μου σε φίλους και συνεργάτες. Ζητώντας τους να αξιολογήσουν το ψωμί μου, οι περισσότεροι στην προσπάθειά τους να το περιγράψουν ανέτρεχαν σε μνήμες του παρελθόντος. («Μου θυμίζει…Της γιαγιάς, παλιά στο χωριό, της μαμάς…» μου έλεγαν). Οι νεότεροι έμοιαζαν σαν να το δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Ελάχιστοι θυμούνταν ή είχαν να υποδείξουν ένα αρτοποιείο με παρόμοιο ψωμί σαν αυτό.
Έτσι το 2019 γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός αρτοποιείου, στο οποίο θα ήθελα πρώτα απ’ όλους, να είμαι εγώ ο φανατικός του πελάτης. Ένα αρτοποιείο που θα τοποθετούσε το ψωμί στη βάση του, στις μνήμες μας, στις ρίζες μας εκεί που γεννήθηκε….στα αρχαϊκά χρόνια. Έτσι προέκυψε το Bread before Christ.
Είσαι σκηνοθέτης, ωστόσο θέλησες να ασχοληθείς με κάτι εντελώς διαφορετικό, την αρτοποιία. Πως το αποφάσισες;
Λίγο μετά το 2012 κι αφού η κρίση είχε χτυπήσει τους περισσότερους Έλληνες ήρθε και η σειρά μου. Εκείνη την περίοδο έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ξεσκόνιζα τα αγγλικά μου διαβάζοντας ξένα ειδησεογραφικά άρθρα. Κάποια στιγμή έπεσα πάνω σε ένα άρθρο που περιέγραφε τι ακριβώς συμβαίνει στην παγκόσμια αρτοποιία, καταλήγοντας στο θέμα της δυσανεξίας στη γλουτένη. Χωρίς να καταλάβω πως, βρέθηκα να προσπαθώ να φτιάξω το δικό μου προζύμι.
Η συνέχεια ήταν απλά, εθισμός!
Μίλησε μας για τη διαδικασία που ακολουθείτε για την παρασκευή ψωμιού.
Νωρίς το πρωί οι αρτοποιοί χωρίζονται σε δυο ομάδες. Κάποιοι αναλαμβάνουν να βγάλουν από το θάλαμο ωρίμασης τα ψωμιά, να χαράξουν και στη συνέχεια να φουρνίσουν.
Ταυτόχρονα ξεκινά η διαδικασία για τα ψωμιά της επόμενης ημέρας. (Αυτόλυση, ζύμωμα, διπλώματα, shaping κτλ…) μέχρι να πάρουν τη θέση τους στο θάλαμο για την επόμενη ημέρα.
Πώς επιλέγετε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε;
Παρέα με το βασικό μου συνεργάτη, Θανάση Σταμούδη, καταλήξαμε να παρουσιάσουμε μια αρτοθήκη που να καλύπτει τους πάντες, σεβόμενοι τη φιλοσοφία του αληθινού ψωμιού. Εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιλέγονται μετά από έρευνα και μια σειρά δοκιμών στο εργαστήριό μας, πριν τα προϊόντα πάρουν τη θέση στην αρτοθήκη και τις βιτρίνες του Bread B.C.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κανείς σε αυτή τη δουλειά;
Η μεγαλύτερη πρόκληση απευθυνόμενος στη μαζική παραγωγή ενός τέτοιου προϊόντος είναι να μπορέσεις να ελέγξεις την παραγωγική του διαδικασία ώστε να έχεις πάντα σωστό αποτέλεσμα. Το προζυμένιο ψωμί ωρίμασης δε στηρίζεται τόσο στη συνταγή και την πιστή εκτέλεσή της από τον αρτοποιό (αυτό είναι δεδομένο) όσο στην επαφή του αρτοποιού με αυτόν το ζωντανό οργανισμό και τις συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.
Ποιες είναι οι τάσεις που παρατηρείτε και με τι κριτήριο επιλέγετε ποιες θα ακολουθήσετε;
Το κύμα των αρτοποιών νέας γενιάς (όπως ονομάζεται) δε στηρίζεται σε τάσεις αλλά κυρίως στην ανάγκη να συστήσει ξανά το ψωμί και τα παράγωγά του, αναβαθμίζοντας τη διατροφική του αξία. Με γνώμονα αυτήν την ανάγκη επιλέγουμε να δημιουργούμε και να παράγουμε προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών μας.
Τι είναι αυτό που κάνει τα δικά σας προϊόντα να διαφέρουν;
Στο μικρό διάστημα που είμαστε σε λειτουργία έχουμε καταφέρει να έχουμε φανατικούς φίλους που αγαπάνε το ψωμί και τα προϊόντα viennoiserie που καθημερινά παράγουμε. Προσπαθούμε και δουλεύουμε συνεχώς πάνω σε τεχνικές που εξελίσσουν τα προϊόντα μας. Ίσως αυτό είναι ο λόγος που από το ξεκίνημα, μας έκανε να ξεχωρίζουμε.
Τι προϊόντα μπορεί να βρει κάποιος στο Bread Before Christ;
Οι δυο βασικοί πυρήνες του αρτοποιείου μας είναι το ψωμί και η viennoiserie. Υπάρχουν και αρκετές επιλογές στο ζαχαροπλαστείο με βάση πάντα τη ζύμη.
Έτσι αυτό που θα βρει ο καταναλωτής σε εμάς είναι: ψωμί, κρουασάν σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές, τάρτες, κέικ, μπισκότα, σάντουιτς και πολλά ακόμα σνακ για όλες τις ώρες. Φυσικά όλα αυτά μπορεί να τα συνοδεύσει με speciality coffee σε συνεργασία με τους “the roosters”.
Αν έπρεπε να διαλέξετε 3 προϊόντα που οπωσδήποτε θα έπρεπε κάποιος να δοκιμάσει, ποια θα ήταν αυτά;
Ψωμί 4 Αρχαίοι Σπόροι, Ψωμί πιτυρούχο με ολόκληρο κριθάρι και σπόρους και Κρουασάν βουτύρου.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Στα άμεσα σχέδιά μου είναι η ολοκλήρωση του site breadbc.gr μέσα από το οποίο θα επικοινωνώ την αγάπη μου για το ψωμί δίνοντας tips, συνταγές αλλά και φιλοξενώντας γνώμες – απόψεις και άρθρα από φίλους που αγαπάνε την αρτοποιία. Αυτή τη στιγμή απολαμβάνω να μοιράζομαι με τους πελάτες μας την αγάπη μου για το αληθινό ψωμί και ονειρεύομαι την εξέλιξη του αρτοποιείου στο μέλλον.
Bread B.C. – Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι